Τσίπρας στο ΟPEN TV: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η παρακαταθήκη μας (vid)
NewsroomΜε το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο ΟPEN TV και την Έλλη Στάη.
Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το Μακεδονικό δεν είναι ένα θέμα που έχει διχάσει τελευταία την κοινή γνώμη, αλλά ένα πρόβλημα άλυτο εδώ και 27 χρόνια, βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Οπως είπε, η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο, ενώ πρόσθεσε ότι θα «ξεφτιλιστούμε διεθνώς αν δεν περάσει η Συμφωνία».
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Πραγματικά πιστεύω ότι πρόκειται για άλυτο πρόβλημα εξαιτίας της αδράνειας κυβερνήσεων. Είναι βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Το δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμα μας είναι η θέση που απέκτησε η Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα, μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια».
Στο αν θα υπάρξει ένας νέος Γκρούεφσκι μετά τον Ζόραν Ζάεφ ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.
«Δεν έχει κανένα συμφέρον τη διάλυση της χώρας. Έχουμε έναν νευρικό γείτονα, ο οποίος αποτελεί απειλή», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Για τη «μακεδονική γλώσσα» και τη «μακεδονική ταυτότητα» σχολίασε: «Θεωρώ ότι και τα 2 είναι θέματα ανύπαρκτα και αναδείχθηκαν από την ανάγκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως να δει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα μέσα από το πρίσμα ενός πρόσκαιρου συμφέροντος. Εγώ δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος, τα βλέπω μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος.»
Σε ερώτηση της κ.Στάη γιατί δεν το συζήτησε σε επίπεδο αρχηγών σχολίασε: «Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το Μακεδονικό, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει, είχε συμβουλεύσει την κυβέρνησή μου να ακολουθήσει την εθνική γραμμή του 2007. Όταν είδε ότι αυτή τη γραμμή ακολουθούμε, συνεχώς προσπαθούσε να κάνει πιο ευέλικτη τη στάση του».
«Αν συγκαλούσαμε ένα συμβούλιο των 8 θα είχε ανταπόκριση;Εγώ δεν περίμενα τη συμφωνία του κ. Λεβέντη, περίμενα όμως ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή τη στάση, με μοναδικό γνώμονα το πρόσκαιρο κομματικό όφελος και το να μην πικράνει το ακροδεξιό ακροατήριό του. Είναι διαρκής η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρει προσπάθεια και να διαφοροποιηθεί στις όποιες διαπραγματεύσεις. Έβαλε τον πήχυ στο να είμαστε erga omnes. Όταν είδε ότι το κάναμε, όταν είδε ότι δεν αφήσαμε καμία λαθροχειρία, βρήκε άλλες δικαιολογίες. Εμείς μέσα από τη Συμφωνία πετύχαμε να αναγράφεται πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν υπάρχει ζήτημα εθνικότητας. Δεν υπάρχει τίποτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει αιτίες για να βρει τρόπο να διεισδύσει πολιτικά».
Σχετικά με το πότε θα έρθει στην Βουλη η Συμφωνία των Πρεσπών απάντησε: «Πριν σας πω το «πότε», όλοι τα γνωρίζουμε όλα. Είναι όλα στο φως και όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία.Θα είναι θετική η Συμφωνία των Πρεσπών. Αναγκάσαμε μία χώρα να αλλάξει το Σύνταγμά της, να αλλάξει την ονομασία της. Εμείς τους αναγκάζουμε να αλλάξουν το όνομά τους. Όλες οι χώρες τους αναγνωρίζουν ως Βόρεια Μακεδονία. Δεν έχουν το δικαίωμα να λένε το αεροδρόμιό τους Μακεδονία, να λένε το πανεπιστήμιό τους Μακεδονία. Εμείς έχουμε το δικαίωμα.Έχω στόχο άμεσα, μόλις ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ελληνικό ΥΠΕΞ, να δώσω στον ΠτΔ, στον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα ό,τι έχουμε συμφωνήσει και αμέσως μετά θα κινηθούν οι διαδικασίες.Η συμφωνία θα έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα στον Ιανουάριο. Η Συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή μετά το τέλος της άλλης εβδομάδας.»
- ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Θέλουν να αγνοήσουν πλήρως την Κύπρο - Ο χάρτης με τα σχέδια των Τούρκων
- Ισραήλ: Ήχησαν οι σειρήνες στα κεντρικά της χώρας – Εκτοξεύθηκε πύραυλος από την Υεμένη
- Κρύο, βροχές και χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα σήμερα
- Συμβουλές για «αναίμακτα» Χριστούγεννα: Πώς να κρατήσετε την ένταση μακριά από το οικογενειακό τραπέζι