Πολιτική | 01.03.2021 20:42

Κουφοντίνας ώρα μηδέν: Στο ethnos.gr παίρνουν θέση οι νεολαίες των κομμάτων

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν, μέσω του ethnos.gr, οι επικεφαλής των νεολαιών των κομμάτων, με αφορμή την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Παίρνουν θέση ο επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης, ο Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, ο Συντονιστής της Νέας Γενιάς του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Τσούμας και ο Νίκος Αμπατιέλος, γραμματέας της ΚΝΕ.

Ο επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης τονίζει ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραέμενει ένας αμετανόητος δολοφόνος, ο οποίος δεν δεν διεκδικεί κανένα δικαίωμα, αλλά αντίθετα εκβιάζει για προνομιακή μεταχείριση. Θέλει, σύμφωνα με τον ίδιο, να παρακάμψει τόσο την ξεκάθαρη διάταξη του νόμου, όσο και την αναμονή που επιδεικνύουν όλοι οι Έλληνες πολίτες για την εκδίκαση των υποθέσεών τους, που είναι μεγαλύτερη λόγω της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμα: Άρης Σπηλιωτόπουλος υπέρ Δημήτρη Κουφοντίνα: Η σιωπή ανοχή και συνέργεια σε θάνατο

Με τη θέση αυτή διαφωνεί ο Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, υπογραμμίζοντας ότι ο απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας δεν εκβιάζει καμία κατάσταση, απλώς ζητά την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και αφορά την μεταγωγή του στη φυλακή από την οποία προήλθε. Ο ίδιος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρανομεί και μάλιστα μιλά για ρεβανσισμό. Από την πλευρά του, πάντως, ο Συντονιστής της Νέας Γενιάς του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Τσούμας εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αυτοπαγιδευτεί μέσα στο νόμο που η ίδια ψήφισε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο κρατούμενος να πεθάνει, ενώ ο Νίκος Αμπατιέλος, γραμματέας της ΚΝΕ, ξεκαθαρίζει πως κάθε κρατούμενος έχει δικαίωμα να απαιτεί τη δίκαιη και αξιοπρεπή μεταχείρισή του.

«Ο Κουφοντίνας πρέπει να ζήσει, απομονωμένος ηττημένος γιατί θεωρούμε ότι το κράτους δικαίου δεν εκδικείται, γιατί αν το κάνει παύει να είναι τέτοιος», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσούμας, με τον Παύλο Μαρινάκη, την ίδια στιγμή, να επισημαίνει ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να κρίνει την υπόθεση. «Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης για κανέναν. Όπως και δεν μπορεί να ανεχτεί το Κράτος Δικαίου να άγεται και να φέρεται από την προσπάθεια ορισμένων για την «ηρωοποίηση» ενός στυγνού, αμετανόητου δολοφόνου», τονίζει υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει πράξει τα δέοντα.

«Η κυβέρνηση εξωθεί την κατάσταση στα άκρα, διαπραγματευόμενη και το δικαίωμα στη ζωή. Αυτή τη στιγμή δεν διακυβεύεται η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα αλλά συνολικά η δίκαιη και αξιοπρεπής μεταχείριση των φυλακισμένων των οποίων τα εγκλήματα έχουν κριθεί από την ελληνική δικαιοσύνη», αντιτάσσει ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ, ο κ. Τσούμας αναφέρει πως «δεν πρέπει η πολιτεία να επιτρέψει σε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη που αντιμετωπίζει τη ζωή ως εργαλείο να την χρησιμοποιήσει ως προάγγελο της δημιουργίας μιας νέας γενιάς τρομοκρατών». Τέλος, ο κ. Αμπατιέλος τονίζει: «Οι πράξεις του Κουφοντίνα έχουν κριθεί με την καταδίκη του. Αυτό που κρίνεται τώρα είναι το δικαίωμα ενός κρατούμενου στη δίκαιη κι αξιοπρεπή μεταχείριση».

Παύλος Μαρινάκης πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

  • Θεωρείτε ότι ο Κουφοντίνας εκβιάζει καταστάσεις προκειμένου να μεταφερθεί στις φυλακές που εκείνος θέλει;

Ο Κουφοντίνας είναι ένας αμετανόητος δολοφόνος που οδήγησε με τα χέρια του έντεκα ανθρώπους στο θάνατο και υπήρξε ηγετικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης που ευθύνεται για δεκάδες ακόμα χαμένες ανθρώπινες ζωές. Παρ’ όλα αυτά, ως κρατούμενος έχει δικαιώματα, όπως κάθε άλλος μέσα σε ένα Κράτος Δικαίου το οποίο αντιμετωπίζει ισόνομα κάθε πολίτη. Και τα δικαιώματα αυτά τα σέβεται απόλυτα η πολιτεία.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, ο Κουφοντίνας έχει ασκήσει αίτηση μεταγωγής σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος και οφείλει να περιμένει, όπως κάνουν όλοι οι κρατούμενοι. Παρά το γεγονός ότι έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και παρ’ όλο που για το ήδη υπερφορτωμένο κατάστημα Κορυδαλλού υφίσταται αναστολή μεταγωγών λόγω κορωνοϊού, ο Κουφοντίνας εμμένει να ασκεί μια εκβιαστική πίεση.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο Κουφοντίνας δεν διεκδικεί κανένα δικαίωμα, αλλά αντίθετα εκβιάζει για προνομιακή μεταχείριση. Ποια είναι αυτή: να παρακάμψει τόσο την ξεκάθαρη διάταξη του νόμου, όσο και την αναμονή που επιδεικνύουν όλοι οι Έλληνες πολίτες για την εκδίκαση των υποθέσεών τους, που είναι μεγαλύτερη λόγω της πανδημίας.

  • Εκτιμάτε ότι η Πολιτεία ενήργησε με βάση το νόμο ή υπάρχουν παραλείψεις, όπως έχει καταγγείλει και ο Συνήγορος του Πολίτη;

Ο Συνήγορος του Πολίτη σε καμία περίπτωση δεν έκρινε αν ήταν νόμιμη ή όχι η μεταγωγή του. Η παρέμβασή του αφορά το αίτημα του κρατούμενου να λάβει συγκεκριμένα έγγραφα για τη μεταγωγή του. Η σημερινή απάντηση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι απολύτως ξεκάθαρη: τα έγγραφα αυτά έχουν ήδη παρασχεθεί στη συνήγορο του Κουφοντίνα.

Με την ευκαιρία ας ξεκαθαρίσουμε τι ίσχυε και τι ισχύει. Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ ο Κουφοντίνας κυκλοφορούσε με άδειες και ειδικά προνόμια, ελεύθερος και χαμογελαστός στους ίδιους δρόμους που άλλοτε είχε σκοτώσει. Η Νέα Δημοκρατία αποκατέστησε την φωτογραφική διάταξη που είχε δημιουργηθεί προς όφελός του.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το νόμο 4760/2020 έβαλε ένα τέλος στα «χατίρια» που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα στυγνό δολοφόνο που επιβουλεύεται το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία. Ο Κουφοντίνας βρέθηκε στο Δομοκό με απολύτως σύννομη διαδικασία και μάλιστα σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε το 2018 ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε πως ισοβίτες δεν έχουν θέση στον Κορυδαλλό.

  • Ο Κουφοντίνας δηλώνει ότι δεν κάνει πίσω και η κυβέρνηση το ίδιο. Ποια θεωρείται ότι θα είναι η κατάληξη;

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης για κανέναν. Όπως και δεν μπορεί να ανεχτεί το Κράτος Δικαίου να άγεται και να φέρεται από την προσπάθεια ορισμένων για την «ηρωοποίηση» ενός στυγνού, αμετανόητου δολοφόνου. Από εκεί και πέρα, η πολιτεία από πλευράς της έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της προς τον Κουφοντίνα και θα προβεί σε κάθε αναγκαία πράξη που απορρέει από τις υποχρεώσεις της, ανάλογα με την πορεία της υγείας του.

Η έκβαση αυτής της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης την οποία έστω και τώρα, για πρώτη φορά, οφείλει να σεβαστεί ο Κουφοντίνας. Δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μια αίτηση ενός καταδίκου προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία οφείλει να αντιληφθεί πως με τη στάση της παρέχει πολιτική κάλυψη σε έντεκα δολοφονίες.

Σωτήρης Αλεξίου, Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

  • Θεωρείτε ότι ο Κουφοντίνας εκβιάζει καταστάσεις προκειμένου να μεταφερθεί στις φυλακές που εκείνος θέλει;

Προφανώς ο απεργός πείνας δεν εκβιάζει καμία κατάσταση, ζητάει την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η Νεΐ Δημοκρατία και αφορά την μεταγωγή του στη φυλακή από την οποία προήλθε. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση παρανομεί και χρησιμοποιεί την ανθρώπινη ζωή ως στοιχείο για μια όξυνση της πολιτικής ζωής απέναντι στην αντιπολίτευση. Γνωρίζει θα υπάρξουν εντάσεις από τυχόν δυσάρεστη κατάληξη της υπόθεσης παρόλα αυτά δεν κάνει βήμα πίσω από την ρεβανσιστική και αντιδημοκρατική της απόφαση.

  • Εκτιμάτε ότι η Πολιτεία ενήργησε με βάση το νόμο ή υπάρχουν παραλείψεις, όπως έχει καταγγείλει και ο Συνήγορος του Πολίτη;

Δεν είναι μόνο ο Συνήγορος του Πολίτη αλλά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικηγορικοί Σύλλογοι, ακαδημαϊκοί και κυρίως χιλιάδες πολίτες έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους προς την κυβερνητική πολιτική που θα οδηγήσει στον πρώτο θάνατο απεργού πείνας μετά από πολλές δεκαετίες. Προφανώς η κυβέρνηση έχει παρανομήσει γιατί δεν εφαρμόζει το νόμο που ψήφισε και παράλληλα κωλυσιεργεί, έτσι ώστε να μην μπορέσει ο Δ. Κουφοντίνας να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να εξεταστεί το νόμιμο αίτημά του.

  • Ο Κουφοντίνας δηλώνει ότι δεν κάνει πίσω και η κυβέρνηση το ίδιο. Ποια θεωρείται ότι θα είναι η κατάληξη;

Η κυβέρνηση εξωθεί την κατάσταση στα άκρα, διαπραγματευόμενη και το δικαίωμα στη ζωή. Αυτή τη στιγμή δεν διακυβεύεται η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα αλλά συνολικά η δίκαιη και αξιοπρεπής μεταχείριση των φυλακισμένων των οποίων τα εγκλήματα έχουν κριθεί από την ελληνική δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση δυστυχώς έχει επενδύσει σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα έντασης για να μπορέσει να σταματήσει τη φθορά που υφίσταται από τη διαχείριση της οικονομίας και της πανδημίας και να μπορέσει να συσπειρώσει ξανά το ακροδεξιό της ακροατήριο. Δεν πρέπει να έχουμε μια ακόμα αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη ειδικά σε ότι αφορά ζητήματα του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή.

Γιώργος Τσούμας, Συντονιστής Νέας Γενιάς Κινήματος Αλλαγής

  • Θεωρείτε ότι ο Κουφοντίνας εκβιάζει καταστάσεις προκειμένου να μεταφερθεί στις φυλακές που εκείνος θέλει;

Η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι ξεκάθαρη: ο Δημήτρης Κουφοντίνας εκμεταλλεύεται μαι διάταξη του νόμου που ψήφισε η ΝΔ το Δεκέμβρη του 2020. Βλέπουμε μια αυτοπαγίδευση της ΝΔ μέσα από ένα δικό της άστοχο χειρισμό που ο Κουφοντίνας βρήκε ευκαιρία να εκμεταλλευθεί. Η δημοκρατία, πάντως δεν εκβιάζεται τιμωρεί και σωφρονίζει. Σίγουρα δεν απειλείται. Τα διαδικαστικά τεχνάσματα και οι πρόσφατοι χειρισμοί της κυβέρνησης την εκθέτουν ακόμη περισσότερο στα μάτια του πολίτη.

  • Εκτιμάτε ότι η Πολιτεία ενήργησε με βάση το νόμο ή υπάρχουν παραλείψεις, όπως έχει καταγγείλει και ο Συνήγορος του Πολίτη;

Υπάρχει η δήλωση της κυρία Κουρτοβίκ για τις διαδικασίες που δεν τηρήθηκα αλλά και η απάντηση της κυρία Νικολάου που ισχυρίζεται το αντίθετο. Άλλοι είναι καταλληλότεροι από έμενα για το «αμφιλεγόμενο» νομικό μέρος της υπόθεσης. Εμείς θεωρούμε ότι ο νόμος 4260/20 έχει αυτοπαγιδεύσει τη ΝΔ και θα πρέπει να βρεθεί μαι λύση ώστε ένας κρατούμενος να μην πεθάνει.

  • Ο Κουφοντίνας δηλώνει ότι δεν κάνει πίσω και η κυβέρνηση το ίδιο. Ποια θεωρείται ότι θα είναι η κατάληξη;

Από την πλευρά του κράτους δικαίου θα πρέπει να πούμε ότι η δημοκρατία και οι θεσμοί της πρέπει να δείξουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη προς τον ίδιο τους τον εαυτό. Και το ηθικό της πλεονέκτημα είναι πως αντιμετωπίζει τους εχθρούς της κοιτάζοντας τους στα μάτι χωρίς να παραδίδεται στο μίσος τους. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι το δικαίωμα στη ζωή είναι ο πυρήνας του δυτικού πολιτισμού, η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας, και δεν πρέπει η πολιτεία να επιτρέψει σε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη που αντιμετωπίζει τη ζωή ως εργαλείο να την χρησιμοποιήσει ως προάγγελο της δημιουργίας μιας νέας γενιάς τρομοκρατών, ως ένα σύμβολο στρεβλής αγωνιστικότητας. Γι αυτό πιστεύουμε ότι ο Κουφοντίνας πρέπει να ζήσει, απομονωμένος ηττημένος γιατί, ως σοσιαλδημοκράτες, θεωρούμε ότι το κράτους δικαίου δεν εκδικείται, γιατί αν το κάνει παύει να είναι τέτοιο.

Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

  • Θεωρείτε ότι ο Κουφοντίνας εκβιάζει για να μεταχθεί στις φυλακές που εκείνος επιθυμεί;

Εμείς ξεκινάμε από την εξής θέση: Κάθε κρατούμενος, ανεξάρτητα από το αδίκημα για το οποίο έχει καταδικαστεί, έχει δικαίωμα να απαιτεί τη δίκαιη και αξιοπρεπή μεταχείρισή του και να εναντιώνεται σε κάθε διάκριση και αυθαιρεσία σε βάρος του, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη «σωφρονιστική» νομοθεσία. Αυτά συμβαίνουν στην προκείμενη περίπτωση.

Επίσης, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κ.λπ. Η αποστέρηση αυτών των δικαιωμάτων, αλλά και η άθλια κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές, η μετατροπή τους, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, σε αποθήκες ψυχών είναι που έχουν οδηγήσει κι άλλους κρατούμενους στο παρελθόν σε απεργίες πείνας.

Είναι αυτονόητο ότι αυτή η τοποθέτησή μας καθόλου δεν δικαιώνει ενέργειες του Δ. Κουφοντίνα. Είναι, άλλωστε, γνωστή σε όλους η θέση μας ότι τέτοιες ενέργειες αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται από το κράτος και τις κυβερνήσεις για να συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, την επαναστατική ιδεολογία και δράση, αλλά και για να θεσπίζουν -στο όνομα της πάταξής τους- «τρομονόμους», που τελικά στρέφονται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και της εργατικής – λαϊκής πάλης.

  • Η Πολιτεία ενήργησε βάσει νόμου ή υπάρχουν παραλείψεις;

Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στην τελευταία τροποποίηση της σωφρονιστικής νομοθεσίας, με τον 4760/2020, που αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις για μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές, ενώ, με φωτογραφικό τρόπο, εξαίρεσε από τη μεταγωγή σε αυτές τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία. Δηλαδή διαχώρισε, με επιλεκτικό τρόπο και με μη αποδεκτά επιστημονικά κριτήρια, μια κατηγορία κρατουμένων αποκλειστικά με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι -πέρα από τις πολλές αυθαιρεσίες που έχουν επισημανθεί από πολλούς νομικούς σχετικά με τη μεταχείριση του συγκεκριμένου κρατουμένου- υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με βάση τον ίδιο τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

  • Ο Κουφοντίνας δηλώνει ότι δεν κάνει πίσω, ούτε και η κυβέρνηση. Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η κατάληξη;

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει συνειδητά να κάνει μια επίδειξη κρατικής πυγμής και αλαζονείας. Επιλέγει να το κάνει εκεί που θεωρεί ότι είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτό στις λαϊκές συνειδήσεις, τελικά όμως η συνολικότερη ένταση της καταστολής στοχεύει τον ίδιο τον λαό και τη νεολαία.

Οι πράξεις του Κουφοντίνα έχουν κριθεί με την καταδίκη του. Αυτό που κρίνεται τώρα είναι το δικαίωμα ενός κρατούμενου στη δίκαιη κι αξιοπρεπή μεταχείριση.

Δεν πρόκειται να επικαλεστούμε το «κράτος δικαίου», γιατί ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στο πλαίσιο της δικτατορίας του κεφαλαίου. Ο λαός και η νεολαία είναι αυτοί που μπορούν, με τον οργανωμένο αγώνα τους, να δώσουν την απάντηση στο αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο, τους τρομονόμους και την καταστολή των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Από αυτή την άποψη οι εκλεγμένοι με την ΚΝΕ στα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων πήραν την πρωτοβουλία για να καταδικαστεί η αυθαίρετη αντιμετώπιση ενός κρατουμένου από την κυβέρνηση, καθώς και η ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις φυλακές με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Πελώνη για Κουφοντίνα: Η Ελλάδα δεν θα γίνει εκβιαζόμενη Δημοκρατία

ΣΥΡΙΖΑΚΚΕΝέα ΔημοκρατίαΚΙΝΑΛΔημήτρης Κουφοντίνας