Πολιτική|10.03.2021 11:52

Ομέρ Τσελίκ: Θα απαντήσουμε δεόντως στην Ελλάδα – Και διπλωματικά και στο πεδίο

Μαρία Ζαχαράκη

Λάβρος κατά της Ελλάδας εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΑΚΡ, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με αφορμή την αλλαγή του χάρτη της Αιγύπτου κατόπιν παρέμβασης Νίκου Δένδια, ο Ομέρ Τσελίκ στράφηκε κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία σημειώνει όλες τις τελευταίες κινήσεις της Αθήνας και θα απαντήσει δεόντως.

«Όταν η Αίγυπτος αδειοδότησε τις περιοχές για έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η Ελλάδα ανησύχησε και άρχισε πάλι να κινείται κατά της Τουρκίας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πήγε στο Κάιρο και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ. Σημειώνουμε αυτή την ενέργεια της Ελλάδας. Υπό το όνομα φόρουμ Φιλίας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εχθρικό σχήμα κατά της Τουρκίας. Κι αυτό το σημειώνουμε.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου: Nέος χάρτης για το οικόπεδο 18

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν ότι θα εργαστεί για την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν σε αυτό το φόρουμ, τις οποίες απορρίψαμε. Αυτό επίσης το σημειώνουμε. Να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία. Θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση με τον δέοντα τρόπο τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και στο πεδίο της μάχης», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Η Ελλάδα σήμερα ενεργεί επιθετικά εναντίον της Τουρκίας με συμμαχίες τακτικής. Αλλά, ας γνωρίζουν οι Έλληνες ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο που θα τους κάνει να νιώσουν ασφαλείς και να ατενίζουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση, πέρα από μια δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία.

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι είναι μόνιμες οι συμμαχίες με χώρες, οι οποίες συντάσσονται τώρα μαζί της με σκοπό να αντιμάχονται την Τουρκία. Αύριο θα φύγουν, η Ελλάδα θα μείνει μόνη της με την Τουρκία σε αυτήν την περιοχή. Ενημερώστε τους ότι θα εγκαταλείψουν ξανά την Ελλάδα, όταν τελειώσουν τα συμφέροντά τους. Είναι πιο πολύτιμο από οτιδήποτε άλλο για την Ελλάδα να αναζητήσει αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σεβασμό προς την ΤΔΒΚ και την Τουρκική Δημοκρατία. Αυτό θα φανεί πιο ξεκάθαρα στο μέλλον».

Οι διερευνητικές θα συνεχιστούν

Ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πάντως ότι οι διερευνητικές επαφές θα συνεχιστούν, όπως επίσης και η θετική ατζέντα με την ΕΕ. «Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η Ελλάδα, παρά τις διερευνητικές επαφές, συνεχίζει να στρέφεται κατά της Τουρκίας», συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι διερευνητικές επαφές, που ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου, θα συνεχιστούν. Παρόλο που έχουμε δηλώσει στην ελληνική πλευρά ότι πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το ίδιο ύφος και ρητορική, σημειώσαμε την ικανοποίηση της Ελλάδας από την απόφαση που έλαβε ο Αραβικός Σύνδεσμος κατά της Τουρκίας».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ χαρακτήρισε παράθυρο ευκαιρίας αυτό που ανοίγεται μπροστά στην Τουρκία και την ΕΕ. «Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας αυτήν τη στιγμή. Έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που επιτρέπει την επικαιροποίηση τόσο της συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης όσο και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Επαναβεβαιώνουμε την άποψή μας ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος σε αυτή τη θετική ατζέντα που άνοιξε η ΕΕ».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, χτίζοντας τείχη τύπου Βερολίνου, αφήνοντας έμμεσες αιχμές για το φράχτη της Ελλάδας στον Έβρο. «Όσα περισσότερα τείχη του Βερολίνου χτίζετε στα σύνορα της Ευρώπης, τόσα πιο πολλά  ιδεολογικά τείχη του Βερολίνου θα χτίζουν οι ακροδεξιοί εντός της ΕΕ. Δεν είναι σωστή στρατηγική αυτή για το μέλλον της ΕΕ».

Σχέσεις με Αίγυπτο

«Η Αίγυπτος είναι μία σημαντική χώρα. Έχουμε πολύ ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με το κράτος της Αιγύπτου και το λαό της», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι «είναι προφανές ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στις διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο. Έχουμε εκφράσει σαφώς τις ανησυχίες μας για το μέλλον του αιγυπτιακού λαού και για τον τρόπο εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στην Αίγυπτο, καθώς και την πολιτική μας στάση επί του θέματος.

Τώρα υπάρχει μια νέα κατάσταση στη Μεσόγειο. Όχι μόνο για το ζήτημα του φυσικού αερίου, αλλά και γιατί μετά το Συριακό, τα πολεμικά πλοία όλων των χωρών του κόσμου έχουν καταφτάσει στη Μεσόγειο», είπε και κατέληξε: «Αυτή η μεγάλη κινητικότητα σχετικά με τη χρήση αυτών των πόρων υδρογονανθράκων απαιτεί από τις παράκτιες χώρες της Μεσογείου να μιλήσουν περισσότερο μεταξύ τους και να βρουν κοινές φόρμουλες. Φυσικά αυτό το έδαφος υπάρχει για να μιλήσουμε με την Αίγυπτο. Αυτό, φυσικά, βασίζεται στο γεγονός ότι αμφότερες οι πλευρές έχουν την ίδια προσέγγιση».

Διαβάστε επίσης: Τσαβούσογλου: Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τον 62ο γύρο των διερευνητικών

Νίκος ΔένδιαςΤουρκίαΑίγυπτοςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟμέρ Τσελίκ