Πολιτική|17.03.2021 14:55

Δένδιας - Τσαβούσογλου: «Κλείδωσε» συνάντηση στις 14 Απριλίου στην Άγκυρα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στην Άγκυρα αναμένεται να βρεθεί στις 14 Απριλίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον απόηχο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ναι μεν η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι, προσέχοντας τις κινήσεις της στην σκακιέρα της εξωτερικής πολιτικής, εντούτοις εκτιμήθηκε ότι εφόσον οι συνθήκες είναι τέτοιες τότε μια συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Από την Αθήνα, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι για να πραγματοποιηθεί το ραντεβού «θα πρέπει να επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες», ήτοι να έχει μειωθεί η Τουρκική προκλητικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα διεξήχθησαν οι πολιτικές διαβουλεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο υπηρεσιακών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Από τη μια πλευρά του τραπεζιού κάθισε ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, και από την άλλη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Σεντάτ Ονάλ.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Η Τουρκία παίρνει πλέον αποφάσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες, συνεχίζονται από το σημείο όπου έμειναν στον 61ο γύρο, που διεξήχθη στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική πλευρά, όπως έχει διαμηνύσει, τόσο ο Νίκος Δένδιας όσο και ο Κυριάκος Μητστοτάκης προσέρχεται με αυτοπεποίθηση, «καλή τη πίστει», «μηδενική αφέλεια», πνεύμα συνεργασίας, εποικοδομητική διάθεση. Εξάλλου, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι (άτυπες) επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές, προκειμένου να υπάρχει μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κάτι που τόνισε και πριν από λίγες μέρες η κυβερνητικής εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για ένα σταθερό δίαυλο συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία κι όχι για διαπραγμάτευση. Όπως είπε, αν και εφόσον υπάρξουν συγκλίσεις, τότε θα υπάρξει σε μεταγενέστερο στάδιο είτε διαπραγμάτευση είτε συμφωνία για συνυποσχετικό για παραπομπή στη Χάγη. «Αυτό ήταν και αυτό είναι πάντα το πλαίσιο. Είναι σαφές, είναι οριοθετημένο. Αφορά την συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Τσαβούσογλου: Ωφέλιμο να γίνουν συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη περίοδο». Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα: «Πιστεύουμε πως είναι ωφέλιμο να γίνουν αυτές οι συνομιλίες και στο επίπεδο των ηγετών, έτσι όταν ο Νίκος Δένδιας έρθει στην Άγκυρα, θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν με τον έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη», πρόσθεσε. 

Διαβάστε επίσης: FAZ: Αμφιλεγόμενα τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο

διερευνητικές επαφέςσυνάντησηΝίκος ΔένδιαςΜεβλούτ Τσαβούσογλου