Πολιτική|19.03.2021 16:02

«Ζητώ συγνώμη από όποιον έχει υποστεί αστυνομική αυθαιρεσία»: Κόντρα Χρυσοχοϊδη - Παφίλη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη με αφορμή ερώτηση του τελευταίου για την αστυνομική βία. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι αδικούμε τους εαυτούς μας αν λέμε ότι η αστυνομική βία είναι κανόνας, «αλλά είναι εξαίρεση και μάλιστα ποσοτικά ασήμαντη όχι ποιοτικά». Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχoϊδη το ζήτημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η έκταση και η συχνότητα, η τάση και αν χωρίς αστερίσκους τα καταδικάζουμε. «Ζητήσαμε συγγνώμη δια στόματος του Πρωθυπουργού, ζητώ κι εγώ συγγνώμη από όποιον έχει υποστεί οποιαδήποτε αυθαιρεσία», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος και απαντώντας στις επικρίσεις περί ψευδούς ανακοίνωσης της ΕΛ.ΑΣ. Υπογράμμισε ότι η Αστυνομία δεν κάνει κρίσεις, μόνο περιγράφει γεγονότα.

«Δεν κάνει κρίσεις, δεν κάνει αξιολογήσεις, δεν είπε τίποτα ψεύτικο. Επιθέσεις δέχτηκαν οι δυνάμεις, ΕΔΕ γίνεται για όλα αυτά υπό την εποπτεία -μετά από δική μας νομοθετική πρωτοβουλία, μετά από δική μας θεσμική κατοχύρωση- του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος σε λίγο θα αποκτήσει, όπως ξέρετε, και βοηθό του, που θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την αστυνομική αυθαιρεσία και με τον μηχανισμό παρακολούθησης της αστυνομικής αυθαιρεσίας διαχρονικά», τόνισε με νόημα.

Διαβάστε επίσης: Στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι μισθοί των βουλευτών

Ο κ. Χρυσοχοϊδης για να αποδείξει ότι η αστυνομική βία δεν αποτελεί μαζικό φαινόμενο κατέθεσε στη Βουλή στοιχεία αναφορικά με τις πορείες των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα, σε 52 ημέρες έγιναν 623 συναθροίσεις, οι μισές για τον Κουφοντίνα, εκ των οποίων στις 25 μόνο υπήρξαν επεισόδια! «Κάποιοι τις αγκάλιασαν πολιτικά, τις ονόμασαν κίνημα και λαϊκούς αγώνες. Είναι πολιτική ανευθυνότητα και ιερόσυλο να μπερδεύεις το κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες με το μίσος ενός λούμπεν αριστερού Τραμπισμού που σηκώνει κεφάλι και ενθαρρύνεται από κάποιους», προσέθεσε μιλώντας ουσιαστικά για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια, δε, της δευτερολογίας του έσπευσε να απευθυνθεί προς τους νέους, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη μερίδα όλων όσοι πηγαίνυν τις πορείες. «Δεν είμαστε οι εχθροί σας. Η Αστυνομία, η Πολιτεία δεν είναι ο δράκος κανενός παραμυθιού. Οι αστυνομικοί είναι νέοι στην ηλικία σας, εργάζονται επικίνδυνα, με πολύ περιορισμένα έσοδα και φοράνε στολή. Αστυνομικός άσκησε άσκοπα καταδικαστέα βία την Κυριακή. Αστυνομικός κόντεψε να πεθάνει δύο μέρες αργότερα μετά τα επεισόδια. Η ζωή και η δημοκρατία δεν έχουν αδιέξοδα. Πασχίζουμε, ίσως με λάθη, με ατέλειες, αλλά πασχίζουμε για καλύτερες συνθήκες, λιγότερη βία, καλύτερη ζωή. Κανένα περιθώριο δεν σας αξίζει. Δεν σας θέλουμε εκεί. Ελάτε πίσω και μέσα στη ζωή», είπε.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε την κυβέρνηση, καθώς χτυπά τις διαδηλώσεις των εργαζομένων που διαμαρτύρονται για τα αντιλαϊκά νομοσχέδιά της τα οποία τσακίζουν τη ζωή τους, αλλά και τους φοιτητές που διεκδικούν το άνοιγμα των σχολών τους, όπως στην Αθήνα αλλά και πρόσφατα στο ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, επισήμανε ότι έχει τρεις στόχους: Να φορτώσει στον λαό και κυρίως στη νεολαία τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για την αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, να φιμώσει τον λαό που διαμαρτύρεται γιατί τσακίζονται τα δικαιώματά του και να εφαρμόσει την πολιτική της ΕΕ που περιγράφεται αναλυτικά και στη «Λευκή Βίβλο» που παρουσίασε την Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και είναι μαύρη και με την οποία το σύστημα παίρνει μέτρα για να αντιμετωπίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που συνεχώς αυξάνεται. Επισήμανε ότι ο προσανατολισμός της Αστυνομίας είναι το χτύπημα του μαζικού - λαϊκού κινήματος και όχι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ η κυβέρνηση είναι αυτή που δίνει τις εντολές στις ομάδες κρούσης να επιτίθενται στον κόσμο, να κόβουν πρόστιμα στις οικογένειες που βγαίνουν βόλτα, να ξυλοφορτώνουν διαδηλωτές.

Κλείνοντας, ο Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι οι εικόνες που είδαμε και στη Νέα Σμύρνη δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα ούτε λόγω υπερβάλλοντος ζήλου, είναι κυβερνητική κατεύθυνση, με σχέδιο και πρόγραμμα και κάλεσε την κυβέρνηση να διαλύσει την ομάδα κρούσης.

Διαβάστε επίσης: Πελώνη: Δεν συζητάμε για άνοιγμα - Στόχος η καλύτερη εφαρμογή μέτρων

Μιχάλης ΧρυσοχοΐδηςΘανάσης ΠαφίληςΒουλήαστυνομική βία