Τζενγκίζ Ακτάρ στο ethnos.gr: «Δεν θα αντέξει ο Ταγίπ Ερντογάν μέχρι τον Δεκέμβριο»
Τίμος ΦακαλήςΔεν θα αντέξει ο Ερντογάν μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Τζενγκίζ Ακτάρ. Εδώ και τέσσερα χρόνια εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη και πλέον ζει στην Αθήνα, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Είμαι από την Πόλη αλλά απολαμβάνω τη ζωή στην Αθήνα. Και δεν σκέφτομαι να επιστρέψω στην Τουρκία» είπε χαμογελώντας στο ethnos.gr.
Ο Τούρκος διανοούμενος προβλέπει ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση που προκαλεί η κατάρρευση της τουρκικής λίρας σε συνδυασμό και με τις περιπέτειες της Τουρκίας σε πολιτικό επίπεδο στο εξωτερικό (Λιβύη, Συρία, Ιράκ) θα επιταχύνει το τέλος του Ερντογάν. Ακόμη όμως και τότε δεν είναι σίγουρος αν θα θέλει να γυρίσει στην Πόλη. «Θα δούμε. Η κατάρρευση του καθεστώτος είναι το πρώτο βήμα για να ξαναχτιστούν οι θεσμοί και να επανέλθει η κοινωνική ειρήνη στη χώρα. Είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει δεκαετίες. Η Τουρκία άλλαξε πολύ τα τελευταία χρόνια…».
Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Η λίρα στο… απόσπασμα - Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην οικονομία
Η οικονομική κρίση θα οδηγήσει Τούρκους πρόσφυγες στην Ελλάδα
Ο Τούρκος διανοούμενος που έγινε γνωστός από τη δημόσια εκστρατεία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων εκτιμά ότι η κατάρρευση της τουρκικής λίρας θα οδηγήσει Τούρκους πρόσφυγες στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. «Οι Τούρκοι πολίτες είναι σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και θα συνεχίσουν να εγκαταλείπουν τη χώρα διαμέσου της Ελλάδας. Ήδη έρχονται στην Ελλάδα συμπατριώτες μου, αν και όχι μεγάλος αριθμός, αλλά έρχονται. Και αν η κατάσταση χειροτερέψει εκτιμώ ότι οι Τούρκοι πρόσφυγες με προορισμό την Ελλάδα θα αυξηθούν».
Με την ανεργία να έχει χτυπήσει κόκκινο και την ζωή να έχει γίνει πανάκριβη στην Τουρκία «οι πολίτες που έχουν την δυνατότητα να φύγουν, κουνούν το μαντήλι και κατευθύνονται όπου βρουν ανοιχτές πόρτες». Ειδικότερα, σύμφωνα και με την τελευταία Βρετανική έκθεση πληροφοριών, περισσότεροι από 2 εκατ. Τούρκοι-κυρίως νέοι άνθρωποι- εγκατέλειψαν τη χώρα από το 2016. Την ίδια ώρα, ο κ. Ακτάρ εκτιμά ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. «Οι ισορροπίες δεν θα αλλάξουν αν και το καθεστώς του Ερντογάν είναι εξαιρετικά απρόβλεπτο. Τα διμερή προβλήματα θα συνεχίσουν να υφίστανται».
Χάθηκε η εμπιστοσύνη της διεθνούς οικονομικής κοινότητας
Σχολιάζοντας την εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά και την απομάκρυνση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Νατζί Αγμπάλ, τονίζει ότι αυτή επιδεινώνεται καθημερινά. «Τα πράγματα ήταν ήδη πολύ δύσκολα. Η κατάσταση όμως έγινε ανυπέρβλητη γιατί χάθηκε η εμπιστοσύνη της διεθνούς οικονομικής κοινότητας. Και αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε μία χώρα γιατί αν χαθεί η εμπιστοσύνη είναι πολύ δύσκολο να ανακτηθεί. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ως πολύ κρίσιμη η κατάσταση».
Διαφορές και ομοιότητες της τουρκικής με την ελληνική κρίση
Ο Τούρκος ακαδημαϊκός δεν διστάζει να συγκρίνει την σημερινή κατάσταση της Τουρκίας και με την ελληνική κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα το 2011. «Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές αλλά οι συνέπειες στον πληθυσμό και των δύο χωρών είναι ίδιες. Και στη Τουρκία ο λαός προσπαθεί κυριολεκτικά να επιβιώσει. Είναι εξαντλημένος. Οι άνθρωποι είναι χρεοκοπημένοι, δεν έχουν χρήματα, είναι υπερχρεωμένοι και πιεσμένοι απ΄ όλη αυτή την κατάσταση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαφορά μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βοηθήθηκε από τις Βρυξέλλες την περίοδο της κρίσης. «Η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. ενώ ακόμη και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, δεν διαθέτει αρκετά κεφάλαια για να στηρίξει την τουρκική οικονομία. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια οικονομία 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ΔΝΤ δεν έχει αυτά τα χρήματα και η τουρκική οικονομία είναι χρεοκοπημένη».
Οι δείκτες που δείχνουν ότι η κατάρρευση του Ερντογάν θα έρθει νωρίτερα
Εκτός από τα προβλήματα στην οικονομία, οι «περιπέτειες» της Τουρκίας στο εξωτερικό (Λιβύη, Συρία, Ιράκ) δημιουργούν επιπρόσθετες ανησυχίες για το μέλλον της Τουρκίας. «Αυτές οι περιπέτειες στοιχίζουν. Και οι πολιτικοοικονομικές φουρτούνες είναι δύο δείκτες που δείχνουν ότι η κατάρρευση του Ερντογάν θα έρθει πολύ νωρίτερα. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει δυσκολίες να ολοκληρώσει τον χρόνο προτού κηρυχτεί ένα μορατόριουμ για το χρέος».
«Ο Ερντογάν έγινε κοινωνικό πρόβλημα στην Τουρκία»
Ο Τζενγκίζ Ακτάρ χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο ως ένα «διεφθαρμένο άνθρωπο» μετά και τον πολιτικό σεισμό που προκλήθηκε στην Τουρκία το 2013 από την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) που ακουμπούσε γιους τριών υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Τουρκία πριν ήταν μόνο ο Ερντογάν. Πλέον έγινε ένα κοινωνικό πρόβλημα δεδομένου ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει την υποστήριξη 30-40% του πληθυσμού για ό,τι κάνει τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας.
Μπορεί να κάνει οτιδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή. Δεν υπάρχει κανένας γύρω του που μπορεί να τολμήσει να του πει ότι αυτό που κάνεις δεν είναι σωστό. Όλοι τον φοβούνται. Οπότε κάνει ό,τι θέλει. Και μην ξεχνάτε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κρίση από το 2013 οπότε και καταλύθηκε το κράτος δικαίου. Έχουν περάσει 8 χρόνια και η χώρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μια οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης».
Ο Τούρκος συγγραφέας δημοσιεύει τον Απρίλιο και το νέο του βιβλίο «Το Τουρκικό άχθος» από τις εκδόσεις Επίμετρο. Σε αυτό ο συγγραφέας εξηγεί την αποτυχία της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τονίζοντας ότι για αυτήν είναι συνυπεύθυνη και η Ευρώπη. Η Τουρκία γίνεται πολεμοχαρής στην εσωτερική και εξωτερική της πολιτική ενώ οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να διαχειριστούν την «τουρκική κρίση» χωρίς να την έχουν κατανοήσει αναφέρει ο συγγραφέας.
Διαβάστε επίσης: Ελληνικές επιχειρήσεις: Κερδισμένοι και χαμένοι από τη «βουτιά» της τουρκικής λίρας
- Μητσοτάκης: Αναγκαία η προσήλωση στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου - Ρούτε: Ισχυρός σύμμαχος η Ελλάδα
- Η Μέρκελ φωτίζει κρίσιμες στιγμές της ελληνικής κρίσης – Ο εκνευρισμός για Παπανδρέου, η αίσθηση αποτυχίας του Σαμαρά και ο αιφνιδιασμός του Τσίπρα
- Η Νικόλ Κίντμαν σκέφτεται να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ μαζί με τον Κιθ Έρμπαν - Προβληματισμός για την ψυχική της υγεία
- Η Κέιτ Μίντλετον ετοιμάζεται για νέα δημόσια εμφάνιση - Η ανακοίνωση του παλατιού