Σύνοδος Κορυφής: Το κείμενο των 27 για Τουρκία - Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά
Αλέξανδρος Διαμάντης«Η ΕΕ δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία. Πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή (σε φάσεις), αναλογική και αναστρέψιμη. Τα όποια θετικά μέτρα δηλαδή μπορούν να αναστραφούν εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές». Αυτό υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές σε σχέση με το τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με την Τουρκία. Σύμφωνα με τις ίδιες, μάλιστα, πηγές η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
- Δείτε ΕΔΩ το τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής για τη Τουρκία
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου η διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών, επιβεβαιώνει η Κοινή Δήλωση των 27 της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης: Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου για ελληνοαμερικανικές σχέσεις: Μια πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα
«Η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιγράφουν μια διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα) με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα. Και πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνουν το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε», προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναφορές υπάρχουν και για μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς «η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις».
Το συμπέρασμα
Οι ηγέτες της ΕΕ καλωσορίζουν την κοινή δήλωση για την κατάσταση στις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας την οποία προετοίμασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2020, τονίζεται στα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης των ηγετών.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι είναι στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.
«Με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η τρέχουσα αποκλιμάκωση και ότι η Τουρκία εμπλέκεται εποικοδομητικά και υπόκειται στις καθιερωμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόσφατα πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου» αναφέρεται στα συμπεράσματα.
Οι τρεις αλλαγές και οι όροι στην Τουρκία
Στο κείμενο οι αλλαγές που ουσιαστικά αφορούν την Τουρκία αρχικά αφορούν τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία που όπως θα αναφέρεται στο κείμενο θα είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη. Με λίγα λόγια θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά τις τελωνειακές σχέσεις των δύο πλευρών. Θα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι για να γίνει πραγματικότητα η Τουρκία θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν.
Τέλος μία ενισχυμένη παράγραφος αφορά τη διατύπωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία, που αποτελούν μεγάλο αγκάθι. Να αναφερθεί ότι το σχέδιο ανακοίνωσης της Συνόδου τελούσε υπό διαπραγμάτευση ως την τελευταία στιγμή καθώς η Κύπρος και η Ελλάδα έκριναν πως το αρχικό κείμενο περιείχε «υπερβολικά πολλά καρότα και όχι αρκετό μαστίγιο», κατά τη διατύπωση άλλου Eυρωπαίου διπλωμάτη.
Στην Σύνοδο Κορυφής ο Τζο Μπάιντεν
Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών θα συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και αργότερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
Διαβάστε επίσης: Μακρόν: Θα είμαστε στο πλευρό σας όταν υπάρχει απειλή
- Στη φυλακή για 20 χρόνια ο βιαστής της Ζιζέλ Πελικό - Ένοχοι και οι άλλοι 50 κατηγορούμενοι
- «Ανίκητα τα όπλα μας - Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά»: Ευθείες απειλές Πούτιν
- Αποτρόπαιο περιστατικό σε σχολική εκδρομή - Έδωσαν σε μαθητή ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Αρνείται να δεχτεί ότι μεγαλώνει»: Συνεργάτης της Κέιτι Πέρι της ασκεί σφοδρή κριτική