Πολιτική|29.03.2021 19:34

Τσίπρας: Περίοδος έντονης κυβερνητικής φθοράς - Σύσταση για προσεκτικές δηλώσεις

Βούλα Κεχαγιά

Ραγδαία φθορά της κυβέρνησης με ταυτόχρονη απώλεια της αξιοπιστίας της βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας πως η δυσαρέσκεια θα εντείνεται όσο θα περνά ο χρόνος. Συγχρόνως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τη συνεδρίαση της Τρίτης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του Νίκου Παππά φέρεται να σχολίασε μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα πως αυτή η κυβέρνηση «που δεν χάνει ευκαιρία να αξιοποιεί την πανδημία προκειμένου να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων»- «απ’ όπου κι αν το πιάσεις βρωμάει» -είπε χαρακτηριστικά, έχει το θράσος να εγκαλεί διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις σκανδάλων. «Και να στήνει τώρα δεύτερο ειδικό δικαστήριο για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχεία», συνέχισε, αναφερόμενος στην δρομολογούμενη από τη Νέα Δημοκρατία παραπομπή του κ. Παππά.

Διαβάστε επίσης: Νέα Δημοκρατία: Εργοστάσιο κατασκευής fake news για τα self test στον ΣΥΡΙΖΑ

Εξ αυτού του λόγου ο Αλέξης Τσίπρας είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «όσο φθείρεται τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται» χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα τα περιστατικά καταστολής, συκοφαντίες, fake news και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Κατά την διάρκεια της παρέμβασής του στην σημερινή (διαδικτυακή) συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε πάντως ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο εκτιμώντας ότι τις εξελίξεις θα καθορίσουν εν πολλοίς οι αντιδράσεις της κοινωνίας και η συντεταγμένη αντιπολίτευση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ως εκ τούτου συνέστησε σχέδιο, επιμονή και υπομονή και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές του ότι δεν υπάρχει περιθώριο για παραφωνίες και διαφοροποιήσεις. Φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις μας, καθώς καραδοκούν να πιαστούν από κάθε μας λέξη», παροτρύνοντας τα στελέχη του να συνδυάζουν την αυστηρή κριτική με προτάσεις που αγγίζουν την κοινωνία. Το καμπανάκι πάντως χτύπησε με αφορμή τις τελευταίες “ατυχείς” όπως έχουν χαρακτηριστεί από την Κουμουνδούρου δηλώσεις Τσίπρα, αλλά και την διαφοροποίηση Φίλη για το θέμα της ψηφοφορίας στο Ελληνικό.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως τον τελευταίο 1,5 μήνα βρισκόμαστε σε μία περίοδο έντονης κυβερνητική φθοράς «Από το γλέντι στην Ικαρία και μετά έχει αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, το οποίο σε συνδυασμό με την απόλυτη αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και τη συσσωρευμένη κούραση των πολιτών δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα κοινωνικής δυσαρέσκειας που δεν είναι εύκολο να αναχαιτιστεί από τα συστημικά καλοπληρωμένα ΜΜΕ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναγνώρισε ότι τα πράγματα στο πρώτο κύμα της πανδημίας πήγαν καλά, ωστόσο από το άνοιγμα χωρίς σχέδιο του τουρισμού μέχρι και την ιδεοληπτική όπως την χαρακτήρισε στάση μη ενίσχυσης του ΕΣΥ, έχουμε έναν χρόνο μετά βρεθεί σε ένα παρατεταμένο και αναποτελεσματικό lockdown πέντε μηνών και ταυτόχρονα στην κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων. «Αυτό που αισθάνεται να ζει ο μέσος πολίτης είναι ένα παρατεταμένο θέατρο παραλόγου», ανέφερε και επικαλέστηκε το Bloomberg στο οποίο την Δευτέρα δημοσιεύεται η πτώση της χώρας μας κατά 20 θέσεις στον πίνακα των χωρών για την διαχείριση της πανδημίας παγκοσμίως.

Σε σχέση με την αστυνομική αυθαιρεσία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε πως «όταν κανείς καταφεύγει στον αυταρχισμό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των αδιεξόδων του» για να τονίσει πως η επιλογή της αστυνομικής βίας εντάσσεται στο δόγμα νόμος και τάξη για την προσέλκυση συντηρητικών ακροατηρίων. 

Αναφορικά με την Οικονομία και το Ταμείο ανάκαμψης ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση ως τραγική και ανέφερε ότι αυτή θα αποκαλυφθεί μόλις πέσει το πέπλο της ψευτοστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Σχολίασε για το ελληνικό σχέδιο που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης πως δυστυχώς η κυβέρνηση δεν οργάνωσε καμία ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και διερωτήθηκε για ποιον λόγο η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει επιλεκτικά, σε ευρωπαϊκά όργανα ή και μέσω διαρροών το Σχέδιο, πριν το παρουσιάσει στην ελληνική κοινωνία και τη Βουλή. Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως στο υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο «για το σε ποιους φίλους και ημέτερους θα μοιράσει τα κονδύλια» λέγοντας: Αυτό δεν είναι Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης αλλά σχέδιο των φίλων, των κολλητών και των προμηθευτών της κυβέρνησης. 

Διαβάστε επίσης: Γεωργιάδης: Ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει - Κοντά το άνοιγμα καταστημάτων

ΚορονοϊόςΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΝίκος Παππάς