Πολιτική|01.04.2021 08:19

Πώς φτάσαμε στην μερική άρση του lockdown - Το μότο «ό,τι ανοίγει δεν κλείνει» του Μαξίμου

Αλέξανδρος Διαμάντης

Το πράσινο φως στην πρόταση της κυβέρνησης για μερική άρση του lockdown έδωσαν χθες οι λοιμωξιολόγοι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τους, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στο κόκκινο. Το παραδέχτηκε, άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ωστόσο η μια φράση του δευτερόλεπτα αργότερα αποτέλεσε και το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα: «Υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση του κόσμου και τα μέτρα εκ των πραγμάτων δεν τηρούνται πλήρως, κάτι το οποίο συμβαίνει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Στόχος της κυβέρνησης, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές είναι το νέο μείγμα των μέτρων να είναι πιο αποτελεσματικό. Δηλαδή αναγνωρίζουν ότι το lockdown επί της ουσίας δεν τηρείται συνεπώς οδηγούνται σε μια διαφορετική λύση, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη αποσυμπίεση των πολιτών. «Οι πολίτες είναι κουρασμένοι και το νέο μείγμα μέτρων θα πρέπει να τους δίνει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, ο οποίος με τη σειρά του θα συμβάλλει στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Ελεγχόμενες δραστηριότητες ενέχουν περιορισμένη μετάδοση του ιού, ειδικά σε σχέση με περιπτώσεις ανεξέλεγκτου συγχρωτισμού. Σε αυτό το μέτωπο θα βοηθήσει πολύ το εργαλείο των self test που θα είναι διαθέσιμο από την ερχόμενη εβδομάδα», τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι η επιπέδωση της καμπύλης δεν πρόκειται να φανεί σύντομα. Από την ώρα, μάλιστα, που θα αρχίσουν να γίνονται εκατομμύρια οικιακά τεστ (self test), ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων θα συνεχίσει να είναι υψηλός. Όμως, στη δύσκολη εξίσωση υπάρχει μια παράμετρος που πρέπει να συνυπολογιστεί. Το γεγονός ότι όσο προχωρά προχωρά ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, τα κρούσματα θα εντοπίζονται σε νεότερες ηλικίες που έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά, άρα ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα έχει την ίδια βαρύτητα όσον αφορά τον πραγματικό του αντίκτυπο.

Σε κάθε περίπτωση, από την ερχόμενη εβδομάδα οι αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών θα είναι πολλές και η κυβέρνηση ελπίζει να κερδίσει το στοίχημα. Σίγουρα το μότο που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου «ό,τι ανοίγει δεν κλείνει» θα επαναξιολογηθεί σε κάποιο σημείο, εντούτοις προς ώρας η κατεύθυνση είναι αυτή.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι με βάση της αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο Ν. Χαρδαλιάς:

Με το SMS στο 13032 και μόνο με ραντεβού θα επιτρέπεται από Δευτέρα, 5 Απριλίου, το click away αλλά και το click in shop στα καταστήματα αλλά όχι στα εμπορικά κέντρα και τα mall

  • Από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με SMS στο 13033 με κωδικό 6, για τρία άτομα ή ανά οικογένεια, με τη χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής. 
  • Η μετακίνηση από δήμο σε δήμο θα επιτρέπεται και για το λιανεμπόριο, όπως ακριβώς ισχύει ήδη και για τα κομμωτήρια και για τα κέντρα αισθητικής
  • Το άνοιγμά στα σχολεία και στα πολυκαταστήματα θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα θα ανοίξουν κάποιες τάξεις από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου.
άρση μέτρωνlockdownκυβέρνηση