Συμφωνία των Πρεσπών: Πέρασε από την πΓΔΜ, τα βήματα ως την ελληνική Βουλή
NewsroomΤους πολίτες και τους βουλευτές της χώρας του που «ανέλαβαν την ευθύνη» για τις συνταγματικές αλλαγές, με τις οποίες, όπως λέει, άνοιξαν τις πόρτες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χώρα του, ευχαριστεί ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ με μήνυμά του στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter.
Ακόμη, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για την συγχαρητήρια επικοινωνία που είχε μαζί του ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για αυτή την ιστορική επιτυχία και τις νέες προοπτικές που αυτή ανοίγει. Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ υπογραμμίζει μέσω του Twitter ότι «πήραμε την μοίρα μας στα χέρια μας. Γράφουμε Ιστορία ανοίγοντας το δικό μας μέλλον.
Αποδείξαμε ότι τα θαύματα είναι δυνατά. Δείξαμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά επίσης με τους όρους των ευρωπαϊκών αξιών. Είμαι περήφανος που είμαι στην σωστή πλευρά της Ιστορίας», δήλωσε με tweet του ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, λίγες ώρες μετά την ψήφιση από την Βουλή της βαλκανικής χώρας για την αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μετά και την υπερψήφιση της Συνταγματικής αναθεώρησης από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, πλέον η «μπάλα» περνά στην ελληνική πλευρά, καθώς τις επόμενες μέρες θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.
Η κύρωση της Συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην πρώτη του συνέντευξη για το νέο έτος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV και την Έλλη Στάη ανέφερε ότι έχει στόχο και σκοπό μόλις ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη διαδικασία η οποία έχει ως εξής:
- Μόλις κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας όσο και το πέρας των διαδικασιών στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τότε με τη σειρά του θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τα πολιτικά κόμματα.
- Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Βουλής σχετικά με την εκκίνηση των διαδικασιών.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουαρίο ενώ πρόσθεσε ότι υπολογίζει μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στην Αθήνα.
Ποιοι βουλευτές τάσσονται υπέρ και ποιοι κατά της κύρωσης της Συμφωνίας
Την ώρα που στο κόμμα των ΑΝΕΛ υπάρχει διάσταση απόψεων όσον αφορά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα βρεθούν οι 151 ψήφοι που απαιτούνται για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή των Ελλήνων.
Οι υπέρ
Πέρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ αναμένεται να ταχθούν η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ ψήφο κατά συνείδηση έχει προαναγγείλει η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κοντουρά.
Την ίδια ώρα από το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Σπύρος Λυκούδης είναι θετικά διακείμενοι ως προς την κύρωση της Συμφωνίας. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι θα καταψηφίσουν εάν η ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.
Οι κατά
Από την άλλη πλευρά κατά της Συμφωνίας τάσσονται ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, η υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Ζουράρις.
Παράλληλα την κύρωση της Συμφωνίας θα καταψηφίσουν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων καθώς και οι βουλευτές του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς. Τέλος κανείς δεν ξέρει τι στάση θα κρατήσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Μάλιστα από τη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το Μαξίμου τον προσμετρά στις θετικές ψήφους.
Ο διεθνής Τύπος για την ψηφοφορία στα Σκόπια
Στο μεταξύ η πλειονότητα των δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου χρησιμοποιείται το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για ένα «πολιτικό θρίαμβο» του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του στο κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία ότι «χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ΕΕ»
Το Reuters παραθέτει σημεία από την εναρκτήρια ομιλία του Ζάεφ στην Βουλή, ότι η αλλαγή ονόματος «θα ανοίξει την πόρτα στο μέλλον», στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και στη συμμετοχή στην Βορειοατλαντική συμμαχία.
Το Reuters αναφέρεται στις συγκεντρώσεις αρκετών εκατοντάδων έξω από το κοινοβούλιο που διαδηλώνουν τις τρεις τελευταίες μέρες κατά της Συμφωνίας.Από την πλευρά του το Politico Europe τονίζει ότι «81 βουλευτές ψήφισαν υπέρ ιστορικών τροπολογιών στο Σύνταγμα της χώρας» μετά από τρεις μέρες «δραματικών» συνεδριάσεων του κοινοβουλίου.
Οι Financial Times σχολιάζουν πως πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα» πως ενώ την είδηση αναδημοσιεύουν από διεθνή πρακτορεία, οι New York Times και μεγάλα μέσα ενημέρωσης.
«Αυτό που επισήμως ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τώρα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την επίσημη αγγλική εκδοχή», τονίζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Το Associated Press αναφέρει ότι οι βουλευτές της πΓΔΜ ψήφισαν υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμμετοχή της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, ολοκληρώνοντας το δικό της μέρος της Συμφωνίας με την Ελλάδα.
«Η Μακεδονία ανοίγει το δρόμο για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, συμφωνώντας στην αλλαγή ονόματος σε ‘Βόρεια Μακεδονία’» κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
- Σενάριο από Euronews για τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Χτυπήθηκε από πύραυλο; Οι μαρτυρίες επιζώντων
- Έρχεται και νέα έξαρση της κακοκαιρίας: Επιμένει η βαρυχειμωνιά όλη την εβδομάδα - Χιόνια, βροχές και κρύο
- Τι είναι το διζωνικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το νυχτερινό ρεύμα - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
- Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις στην υπόθεση της Μπλείκ Λάιβλι: Ο Τζάστιν Μπαλντόνι της δάγκωνε το χείλος στο γύρισμα