ΑΝΕΛ: Το παρασκήνιο της συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Γεράσιμος ΛιβιτσάνοςΤο µόνο πρόβληµα στην κυβέρνηση είναι το όνοµα της Μακεδονίας, δεν τίθεται θέµα εµπιστοσύνης! Με αυτό το µήνυµα µέσω των social media, ο Πάνος Καµµένος «ανέκρουσε πρύµναν» µετά τη χθεσινή ανεπιτυχή προσπάθειά του να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική του Οµάδα κάτω από τη «γραµµή» της άµεσης απόσυρσης των υπουργών των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήµα. Η ΚΟ των ΑΝΕΛ συνεδρίασε, χωρίς να λάβει κάποια συγκεκριµένη απόφαση, χθες το µεσηµέρι. Χαρακτηριστικά, ο Πάνος Καµµένος αναφέρει στο µήνυµά του:
«Η µόνη διαφορά µας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνοµα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέµα εµπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί µε τη Συµφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενηµερώσω τον πρωθυπουργό». Ουσιαστικά µε τον τρόπο αυτό ο υπουργός Αµυνας ξεκαθάρισε πως οι ΑΝΕΛ συνεχίζουν να παρέχουν τη «δεδηλωµένη» στην κυβέρνηση. Μόνη περίπτωση να µη συνδράµουν σε τυχόν πρόταση µοµφής ή ακόµη και αναζήτηση ψήφου εµπιστοσύνης είναι αυτή να συνδεθεί µε τη Συµφωνία των Πρεσπών. Κάτι που δεν έχει, φυσικά, τεθεί ουδέποτε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Κοινοβουλευτική Οµάδα
Νωρίτερα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καµµένος φέρεται να «βολιδοσκόπησε» τους συσχετισµούς. Πρότεινε να καταλήξει η ΚΟ σε απόφαση υπέρ της άµεσης απόσυρσης των υπουργών των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήµα. Μια θέση όµως που δεν έτυχε της αποδοχής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Υπήρξαν βουλευτές που είτε διαφώνησαν ευθέως είτε εξέφρασαν έντονο σκεπτικισµό. Οι µόνοι που φέρονται να συντάχθηκαν µε τον Πάνο Καµµένο ήταν ο Κώστας Κατσίκης και η Μαρία ΚόλλιαΤσαρουχά.
Μάλιστα, υπήρξε φηµολογία σχετικά µε το ότι η πρόταση περί αποχώρησης υπουργών συνοδεύθηκε από την προοπτική να ζητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ να µην αποδεχθεί κανέναν υπουργό των ΑΝΕΛ εφεξής, αίτηµα συνδεδεµένο µε την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στη συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» όλοι οι βουλευτές του κόµµατος εκτός από την Ελενα Κουντουρά, που βρισκόταν στη Σανγκάη για λόγους που σχετίζονται µε το υπουργείο Τουρισµού. Αν και στη συνεδρίαση είχαν κληθεί τα µέλη της ΚΟ, παραβρέθηκε ο υφυπουργός Υποδοµών Νίκος Μαυραγάνης, ενώ δεν παραβρέθηκε η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Η τελευταία θυµίζουµε ότι έχει ζητήσει ευθέως την αναίρεση της «κόκκινης γραµµής» σχετικά µε τη Συµφωνία των Πρεσπών. Κείµενο για το ζήτηµα της Μακεδονίας δηµοσιοποίησε και ο Κώστας Ζουράρις, στο οποίο υπάρχουν αντιφάσεις. Αν και τάσσεται κατά της νέας ονοµασίας της ΠΓ∆Μ, δηλώνει ότι «η άποψή µου συνυπάρχει µε την πλήρη και διαρκή εκ µέρους µου στήριξη προς την παρούσα κυβέρνηση µέχρι λήξεως της εντολής σύµφωνα µε το καθ’ ηµάς συναµφότερον». Επίσης, σηµειώνει ότι «η προσυµφωνία των Πρεσπών είναι καλύτερη από όλα τα χάλια των προηγούµενων»
- Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν και πώς απαντά η Αθήνα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο Θιβέτ: Αναφορές για δεκάδες νεκρούς - Κατέρρευσαν κτίρια
- Έλον Μασκ: Μπορεί να γίνει ο μεσάζων Κίνας-Τραμπ σε πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
- Απογοητευτικός ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ανακαίνιση διατηρητέων: Τι λένε οι ιδιοκτήτες