Πολιτική|12.04.2021 13:24

Πελώνη: Θα διατεθούν 900.000 self test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τη διάθεση 900.000 self test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη, ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Η χώρα μας, για άλλη μια φορά, πρωτοπορεί, καθιερώνοντας  δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικού τεστ  σε όλο τον πληθυσμό. Είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο που θα συμβάλει τόσο σε ένα ασφαλέστερο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων όσο και στην ανάσχεση της πανδημίας», είπε και προανήγγειλε ότι θα πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test.

Την ίδια ώρα, διευκρίνισε ότι με την ιλιγγιώδη αύξηση των καθημερινών τεστ, είναι αυτονόητο πως θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. «Αυτό βέβαια δεν θα σημαίνει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης,  αλλά έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού, γεγονός που θα συμβάλει στην αυξημένη αυτοπροστασία, τον αυτοπεριορισμό, την έγκαιρη ιχνηλάτηση  και -κατ’ επέκταση- στην ανάσχεση της διασποράς.  Πρόσφατα στοιχεία από την χρήση του self test σε σχολεία, δύο φορές την εβδομάδα, στην Αυστρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξαν ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών φορέων είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της διασποράς, ακόμα και σε περιβάλλον κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων στελεχών», σημείωσε η ίδια.

Διαβάστε επίσης: Γεωργιάδης: Θα εισηγηθούμε άνοιγμα για κέντρα αισθητικής, εμπορικά κέντρα και φροντιστήρια

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη ψήφο των εκτός Επικρατείας εκλογέων

Σε ότι αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφο των απόδημων η πρόταση της κυβέρνησης θα είναι η κατάργηση της προϋπόθεσης παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. «Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο, μάλιστα, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και με την συμφωνία του  ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία  των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα.

Λιανεμπόριο

Αναφορικά με το λιανεμπόριο η κυρία Πελώνη μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Από σήμερα ανοίγει το λιανεμπόριο τόσο στην Αχαΐα με ραντεβού εντός και εκτός καταστήματος, όσο και στη Θεσσαλονίκη με ραντεβού εκτός καταστήματος, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και στην Κοζάνη, όπου έχουμε μια πολύ σοβαρή επιδείνωση. Χρειάζεται εκεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να διακοπεί η διασπορά του ιού.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τήρηση των κανόνων μπορεί πράγματι να δώσει ανάσες στην αγορά και να συμβάλει στην εκτόνωση της κοινωνίας. Είναι, ωστόσο, ανάγκη να αποφεύγονται φαινόμενα συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε πλατείες, όπως και σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων που διαθέτουν καφέ take away. Είναι άδικο να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας την ώρα που πλησιάζουμε στην έξοδο από την κρίση της πανδημίας».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Self test σε καταστήματα, Μέσα Μεταφοράς και delivery

λιανεμπόριοΑριστοτελία Πελώνηεστίασηself test