Πολιτική|16.04.2021 13:29

Η Αθήνα έκοψε τον βήχα του Ερντογάν - Η εντολή Μητσοτάκη σε Δένδια στο Μαξίμου

Αλέξανδρος Διαμάντης

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αντιμετώπισε με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα την πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Νίκο Δένδια. Όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υποψιασμένοι. Στο ραντεβού, μάλιστα, που είχαν οι Δένδιας και Μητσοτάκης συζητήθηκε εκτενώς τι οφείλει να πράξει ο υπουργός Εξωτερικών σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση από τους γείτονες.

«Ο υπουργός Εξωτερικών προκλήθηκε και απάντησε. Ο ΥΠΕΞ ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία από την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Νίκος Δένδιας είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως», τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Διαβάστε ακόμη: Σύγκρουση Δένδια με Τσαβούσογλου - «Ήταν σε συνεννόηση με Μητσοτάκη»

Άλλωστε, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχείρησε να παίξει ένα «ύπουλο» παιχνίδι στην Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Ταγίπ Ερντογάν, και μάλιστα σε ελληνικό έδαφος, αμφισβήτησε την Συνθήκη της Λωζάνης, με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο να τονίζει ενώπιον του ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και ο θεμέλιος λίθος της φιλίας των δύο λαών ήδη από την εποχή του Ελ. Βενιζέλου και του Κεμάλ Ατατούρκ. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά έλαβε ηχηρή απάντηση από τον Νίκο Δένδια.

Το μέλλον

Ναι μεν το κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα τη δεδομένη στιγμή μοιάζει να είναι ηλεκτρισμένο, ωστόσο κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση ενός θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και παραμένει προφανής επιλογή. Σίγουρα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου και της επικοινωνίας με την Τουρκία. Ωστόσο, η στάση της ελληνικής πλευράς δεν αρκεί εφόσον δεν συνοδεύεται από εκατέρωθεν σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Σε τέτοιες καταστάσεις τα πράγματα κινούνται βήμα-βήμα, συμπληρώνουν χαρακτηριστικά. Ένα από τα μείζονα ερωτήματα είναι τι θα συμβεί με τη συνέχεια των διερευνητικών επαφών, με την Αθήνα προς ώρας να δείχνει ότι δεν ανησυχεί.

Σε κάθε περίπτωση, η διπλωματική κόντρα σε live μετάδοση του Δένδια και του Τσαβούσογλου φάνηκε να «ενοχλεί» ιδιαίτερα την τουρκική πλευρά, αφού προφανώς κανείς στην Άγκυρα δεν περίμενε τέτοια αντίδραση και μάλιστα «εντός έδρας». «Η ασέβεια και ο διάλογος δεν στέκονται δίπλα-δίπλα». «Η ασέβεια και η μισαλλοδοξία δεν είναι μια μορφή διπλωματίας», έγραψε ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ, φανερά ενοχλημένος.

Διαβάστε ακόμη: Δένδιας - Τσαβούσογλου: Το «θερμό επεισόδιο» στις δηλώσεις και η επόμενη μέρα

Νίκος ΔένδιαςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίαελληνοτουρκικές σχέσειςκρίση στη Μεσόγειο