Σε αδιέξοδο οι ΑΝΕΛ: Δύσκολες αποφάσεις καλείται να πάρει ο Πάνος Καμμένος
Γεράσιμος ΛιβιτσάνοςΑπέναντι σε δύσκολες επιλογές βρίσκονται ο Πάνος Καµµένος και οι ΑΝΕΛ. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το πολιτικό σταυροδρόµι που ανοίγεται µπροστά στον µικρότερο κυβερνητικό εταίρο είναι σαφές: είτε θα οδηγηθεί σε διχοτόµηση και απώλεια κορυφαίων στελεχών, είτε θα δει υπό µια πιο ρεαλιστική οπτική την κόκκινη γραµµή που έχει θέσει για τη Συµφωνία των Πρεσπών.
Όπως φέρεται να επισήµανε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας των ΑΝΕΛ που έγινε -χωρίς να καταλήξει σε αποφάσεις- την Παρασκευή ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, «στο κόµµα υπάρχει στρατηγικό αδιέξοδο». Με τον τρόπο αυτό περιέγραψε τους δύο ισχυρούς στόχους που υπάρχουν: να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο σε ζητήµατα «κάθαρσης» της πολιτικής ζωής και στον ίδιο χρόνο να µην έχει εγκριθεί από τη Βουλή η Συµφωνία των Πρεσπών
Ακριβώς αυτός ο σκεπτικισµός πρυτάνευσε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Οδήγησε, µάλιστα, στο να µη γίνει αποδεκτή η πρόταση που φέρεται να έκανε ο «σκληρός πυρήνας» των ΑΝΕΛ, δηλαδή ο πρόεδρος του κόµµατος Πάνος Καµµένος και η Μ. Κόλλια - Τσαρουχά µε τον Κ. Κατσίκη: η Κοινοβουλευτική Οµάδα να αποφασίσει την αποχώρηση των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να µην αποδεχθεί τη συµµετοχή στελεχών των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήµα. Οι αντιδράσεις στην πρόταση κυµάνθηκαν από την πλήρη άρνηση έως τον δισταγµό, και τελικά οδήγησαν στο να µη ληφθεί απόφαση.
Αυτή η εξέλιξη φέρεται πως οδήγησε τον Πάνο Καµµένο να κοινοποιήσει λίγη ώρα αργότερα ότι δεν τίθεται ζήτηµα άρσης της εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Σε µήνυµά του στο Τwitter ξεκαθάρισε ότι «θέµα εµπιστοσύνης δεν υπάρχει» και ότι «η µοναδική διαφορά µας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνοµα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά».
Η µοναδική περίπτωση να τεθεί ζήτηµα άρσης της εµπιστοσύνης των ΑΝΕΛ είναι «αν αυτή συνδεθεί µε τη Συµφωνία των Πρεσπών». Σε αυτήν την περίπτωση επισήµανε πως «θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενηµερώσω τον πρωθυπουργό». Παρ’ όλα αυτά, τέτοιο ζήτηµα ουδέποτε έχει ανακινηθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν θεωρεί απαραίτητη τη σύµφωνη θέση των ΑΝΕΛ για να ψηφιστεί η συµφωνία.
Επίθεση από τα ΜΜΕ
Από την πλευρά των ΑΝΕΛ γίνεται, επίσης, λόγος για επίθεση που δέχεται το κόµµα από µέσα µαζικής ενηµέρωσης. Υποστηρίζουν ότι η επαναλαµβανόµενη προσπάθεια συγκεκριµένων κύκλων να πλήξουν τους ΑΝΕΛ όχι µόνον δεν πετυχαίνει τους στόχους της, αλλά προκαλεί πλέον και γέλια.
Πάντως, η προσοχή του Πάνου Καµµένου είναι σαφές ότι βρίσκεται στις εξελίξεις στην ΠΓ∆Μ. Εκτιµά πως αν στη γειτονική χώρα δεν ξεκαθαρίσουν τα πράγµατα µέχρι και την τελευταία λεπτοµέρεια, δεν µπορούν οι ΑΝΕΛ να καθορίσουν τη στάση τους. Αυτό γιατί το µεσηµέρι της Παρασκευής δεν ήταν ακόµα σαφές το πότε θα έρθει η Συµφωνία των Πρεσπών για κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η
εκτενής παρακολούθηση, άλλωστε, των εξελίξεων στη γειτονική χώρα φαίνεται και από τις αναρτήσεις του υπουργού Αµυνας στα κοινωνικά δίκτυα όπου αναρτά αρθρογραφία που µιλά για καθεστώς πιέσεων και εξαγορών.
Η Κοινοβουλευτική Οµάδα των ΑΝΕΛ είναι σαφώς διχασµένη, ενώ από τις θέσεις του Πάνου Καµµένου διαφοροποιούνται η Ελενα Κουντουρά, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και, φυσικά, ο Τέρενς Κουίκ.
Μάλιστα, η Μ. Χρυσοβελώνη έχει αναδειχθεί σε βασικό πόλο της «στρατηγικής µετατόπισης» των ΑΝΕΛ. Η υφυπουργός Εσωτερικών δεν συµµετείχε στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Eχει θέσει όµως το πολιτικό υπόβαθρο για τη συγκεκριµένη εξέλιξη. Χαρακτηριστικά υποστηρίζει πως «σε κορυφαίες στιγµές εποµένως, όταν µιλάµε µε φανατισµό ή δογµατισµό για κόκκινες γραµµές, δεν διαµορφώνουµε ασφαλή τρόπο πολιτικής τοποθέτησης.
Eχω την άποψη ότι η καλή αντίληψη και η βαθιά µελέτη του συνόλου των δεδοµένων, εγχώριων και διεθνών σε σχέση µε την πατρίδα µας, είναι εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να αποτελούν τα κριτήρια που θα µας οδηγήσουν σε επωφελείς λύσεις». ∆ηλώνει δε πως η θέση για τη Συµφωνία των Πρεσπών πρέπει να καθοριστεί αφού «έρθει το τελικό εγκεκριµένο κείµενο» και «δοθεί για µελέτη», µιλώντας για κάποιους που «σπεύδουν να πάρουν αρνητικές αποφάσεις, να καταγγείλουν και να συκοφαντήσουν χωρίς να µελετήσουν».
«Μελετηµένος» για τη Συµφωνία των Πρεσπών εµφανίζεται ο Κώστας Ζουράρις. Παρότι στο τελευταίο κείµενό του τάσσεται κατά της νέας ονοµασίας της ΠΓ∆Μ, σηµειώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, εκτιµώντας ότι αυτή η συµφωνία είναι καλύτερη από όσες έχουν έλθει στο παρελθόν. Χαρακτηριστικά σε πόνηµά του µε τίτλο «Μακεδονία σακατεµένη» επισηµαίνει για τη συµφωνία πως «ἢ βεβαία κύρωσή της καταστρέφει τὴν ἀρτιµέλεια τῆς ἱερῆς Γαίας Μακεδονίας» εξαιτίας του νέου ονόµατος.
Επίσης όµως αναφέρεται στον «συνετὸ τυρβασµὸ τῶν Πρεσπῶν», όπως και σε θετικά σηµεία της συµφωνίας. Χαρακτηριστικά δηλώνει ότι «ἡ προσυµφωνία τῶν Πρεσπῶν, εἶναι καλύτερη ἀπὸ ὅλα τὰ χάλια τῶν προηγουµένων-ἐνδιάµεση κ.λπ. Βεβαίως, µᾶς ἐπιστρέφονται ἀπὸ τὰ κλοπιµαῖα, ὁρισµένα αὐτοδήλως αὐτονόητα, δείχνει ὅτι θὰ εἰρηνεύσει ἡ περιοχή, βασίµως παύει ὁ σκοπιανός ἐπεκτατισµός». Μετά από αυτά καταλήγει στο ότι «η ὡς ἄνω ἄποψή µου συνυπάρχει µὲ τὴν πλήρη καὶ διαρκῆ ἐκ µέρους µου στήριξη πρὸς τὴν παροῦσα κυβέρνηση, µέχρις λήξεως τῆς ἐντολῆς. Σύµφωνα µὲ τὸ καθ’ ἡµᾶς συναµφότερον».
- Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
- Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
- Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
- Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου