Πολιτική|13.01.2019 10:51

Έρχεται ανασχηµατισµός στη Νέα ?ηµοκρατία - Οι Υποψηφιότητες

Σπύρος Μουρελάτος

Με γωργούς ρυθμούς προχωρά ο εκλογικός σχεδιασµός της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε βάση το δόγµα της απόλυτης εκλογικής ετοιµότητας, που υλοποιεί εδώ και εβδοµάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως, εξάλλου, είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της Ν∆, µετά το πρώτο 10ήµερο του Ιανουαρίου, ανήµερα τη συµπλήρωση 3 χρόνων από την εκλογή του στην προεδρία του κόµµατος, ο χρόνος µετρά αντίστροφα για την υλοποίηση του πρώτου κύµατος εσωτερικών ανακατατάξεων εν όψει της οριστικοποίησης των «γαλάζιων» εθνικών ψηφοδελτίων.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, µέσα στις επόµενες ηµέρες, ενδεχοµένως και αύριο, η Πειραιώς θα ανακοινώσει τις εκλογικές Περιφέρειες στις οποίες θα διεκδικήσουν τον σταυρό οι δύο αναπληρωτές εκπρόσωποι Τύπου του κόµµατος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Νίκος Ρωµανός, και οι 6 γραµµατείς και αναπληρωτές γραµµατείς του κόµµατος, Βασίλης Σπανάκης, Τάσος Γαϊτάνης, Βασίλης Ξυπολητάς, Νίκος Κωστόπουλος, Ζωή Ράπτη και ο Γιάννης Καλλιάνος.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατεβαίνει στον Νότιο Τοµέα της Β’ Αθηνών και ο Νίκος Ρωµανός στον Βόρειο Τοµέα της ίδιας Περιφέρειας. Στον Νότιο Τοµέα κατέρχονται ως υποψήφιοι ο µέχρι πρότινος γραµµατέας ειδικών κοµµατικών οργανώσεων, Βασίλης Σπανάκης, ο γραµµατέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τάσος Γαϊτάνης, και ο αναπληρωτής γραµµατέας Επιστηµονικών Φορέων και γνωστός µετεωρολόγος του Open, Γιάννης Καλλιάνος. 

Στον Βόρειο Τοµέα θα κυνηγήσουν τον σταυρό η γραµµατέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόµµατος, Ζωή Ράπτη, ο γραµµατέας Επιστηµονικών Φορέων, Νίκος Κωστόπουλος, και ο γραµµατέας Παραγωγικών Φορέων, Βασίλης Ξυπολητάς. Ασαφές παρέµενε, εξάλλου, έως την Παρασκευή κατά πόσον οι ανακοινώσεις για τον κυοφορούµενο εσωκοµµατικό ανασχηµατισµό θα συµπληρωθούν και από τα ονόµατα των αντικαταστατών τόσο στο επικοινωνιακό επιτελείο όσο και στις κοµµατικές γραµµατείες, µε τις ενδείξεις να συνηγορούν ότι οι αναπληρώσεις θα δηµοσιοποιηθούν σε µεταγενέστερο χρόνο.

Υποψηφιότητες

Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, το Μοσχάτο αναµένεται να δηµοσιοποιήσει σε ποια εκλογική περιφέρεια θα κατέλθουν ως υποψήφιοι η Νίκη Κεραµέως, ο Βασίλης Οικονόµου και ο Θεόδωρος Φορτσάκης, που δεν θα βρίσκονται πλέον στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ως εκ τούτου, η Νίκη Κεραµέως θα δοκιµαστεί στον Βόρειο Τοµέα της Β’ Αθηνών, ο Βασίλης Οικονόµου στον Ανατολικό Τοµέα της Περιφέρειας Αττικής και ο Θεόδωρος Φορτσάκης στην Α’ Αθηνών. 

Επιπλέον, η Πειραιώς αναµένεται να προσδιορίσει και την εκλογική Περιφέρεια των… µεταγραφών, από τη δεξαµενή των ανεξάρτητων βουλευτών, µε τον Ιάσονα Φωτήλα να κατεβαίνει στην Αχαΐα, τον Χάρη Θεοχάρη στον Νότιο Τοµέα της Β’ Αθηνών και τον Γιώργο Κατσιαντώνη στη Λάρισα. Αλ-
λαγή δεδοµένων καταγράφεται στην περίπτωση της Κατερίνας Μάρκου, καθώς σύµφωνα µε τις έως τώρα πληροφορίες η προερχόµενη από το Ποτάµι βουλευτής δεν θα κατέβει ως υποψήφια στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου εξελέγη στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως είναι πιθανή η µετακόµισή της στη Β’ Αθηνών, καθώς κατά πληροφορίες η πρόταση που έχει στα χέρια της είναι να ενσωµατωθεί στο ψηφοδέλτιο του ∆υτικού Τοµέα.

Βάσει του «γαλάζιου» προγραµµατισµού και πάντα σε συνάρτηση µε τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, που θα αποσαφηνίσουν εν πολλοίς τον εκλογικό ορίζοντα, θέµα ολίγων εβδοµάδων είναι και οι τµηµατικές, ως φαίνεται, ανακοινώσεις των νέων υποψηφίων. Σύµφωνα µε επιτελικές πηγές της Πειραιώς, το µείγµα των εν λόγω υποψηφιοτήτων, που κατά κύριο λόγο θα προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών, θα σηµατοδοτούν την ενότητα του κόµµατος, την ισχυρή ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, αλλά και την επιδιωκόµενη πολιτική διεύρυνση. Εξ ου και µελετάται η πιθανότητα να ανακοινωθούν ξεχωριστά υποψήφιοι-µεσαία στελέχη, που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όπως το Κίνηµα Αλλαγής και το Ποτάµι. 

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία