Μαυρωτάς στο Έθνος: «Ναι» στις Πρέσπες - «Όχι» σε ψήφο εμπιστοσύνης
Φώφη ΓιωτάκηΤον σχεδιασμό του Ποταµιού µπροστά στις κρίσιµες πολιτικές εξελίξεις αποκαλύπτει ο αντιπρόεδρος του κόµµατος, Γιώργος Μαυρωτάς.
Συνέντευξη στην Φώφη Γιωτάκη
Με τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», ο κ. Μαυρωτάς δηλώνει ότι το Ποτάµι λέει «όχι» στην ψήφο εµπιστοσύνης και επικαλείται θέµα κοµµατικής πειθαρχίας, λέει «ναι» στη Συµφωνία των Πρεσπών αποδεχόµενος τις διαφορετικές απόψεις εντός της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, τάσσεται υπέρ της µετεκλογικής συνεργασίας µε τη Νέα ∆ηµοκρατία και προεξοφλεί την αυτόνοµη κάθοδο του Ποταµιού στις προσεχείς εκλογές. Ο κ. Μαυρωτάς µιλά για τον κίνδυνο θερµού επεισοδίου µε την Τουρκία και σχολιάζει τις αρνητικές προβλέψεις για την ελληνική οικονοµία από τον Κ. Σηµίτη.
Κύριε Μαυρωτά, δηλώνετε ως Ποτάµι ότι θα ψηφίσετε τις «Πρέσπες». Από τους έξι βουλευτές, όµως, οι δύο θα την καταψηφίσουν. Αυτή η «εικόνα» πείθει για τα περί αυτόνοµης πορείας του Ποταµιού προς τις εκλογές;
Οι διαφορετικές απόψεις των βουλευτών αντικατοπτρίζουν και τη διαφορετικότητα
των απόψεων στη βάση. Παρότι το Ποτάµι έχει πάρει καθαρά θέση στο θέµα, αναγνωρίζουµε ότι είναι ένα ευαίσθητο θέµα, γι’ αυτό δεν µπαίνει θέµα κοµµατικής πειθαρχίας όπως σε µια πρόταση µοµφής ή ψήφο εµπιστοσύνης. Θεωρώ όµως ότι ίσα ίσα η δηµοκρατικότητα αυτή είναι στα «συν» του κόµµατος για µια αυτόνοµη πορεία.
Ψήφο εµπιστοσύνης θα δώσετε, αν κληθείτε;
Κατηγορηµατικά όχι, σε κάθε περίπτωση.
Εάν οι εκλογές γίνουν σύντοµα πιστεύετε ότι το Ποτάµι θα κατέβει αυτόνοµα και θα καταφέρει να διαψεύσει το σύνολο των δηµοσκοπήσεων;
Ναι, πιστεύω ότι αν το Ποτάµι στηρίξει χωρίς ετεροπροσδιορισµούς τη δική του, τελείως διακριτή ατζέντα στο προοδευτικό φιλελεύθερο Κέντρο (το αντιπελατειακό, το αντιλαϊκιστικό, µε έµφαση στη σύγχρονη Παιδεία, στα δικαιώµατα, στο περιβάλλον και στην ελεύθερη οικονοµία), θα βρεθεί τουλάχιστον ένα ’% να το ψηφίσει. Ο ένας στους πέντε σηµερινούς αναποφάσιστους αν εκτιµήσει την τόλµη και τη συνέπεια του Ποταµιού, θα είµαστε και στην επόµενη Βουλή.
Εσείς θα είστε υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές ακόµη και αν το Ποτάµι αποχωρήσει;
∆εν θα αποχωρήσει το Ποτάµι και εγώ θα είµαι υποψήφιος.
Τι θα λέγατε στον κ. Τσίπρα αφού τον ακούσατε να εκτιµά ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση ο κ. Καµµένος;
Εγώ πάντως δεν θα ήµουν σίγουρος. Αυτά βέβαια είναι δικά τους θέµατα και µου είναι δύσκολο να µπω στο µυαλό τους. Το µόνο για το οποίο είµαι σίγουρος είναι ότι αν τελικά έφευγε ο κ. Καµµένος, θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εµπιστοσύνης και να πάρει 151 ψήφους, γιατί αλλιώς η συνέχιση διακυβέρνησης µπορεί να είναι συνταγµατικά αποδεκτή, αλλά θα είναι πολιτικά προβληµατική. Και ειδικά όταν πρόκειται να φέρει στη Βουλή τόσο σοβαρά θέµατα όπως η Συµφωνία των Πρεσπών, που θα κληροδοτήσουν σκιές πολιτικής νοµιµοποίησης.
Τι θα λέγατε στον κ. Μητσοτάκη αν σας ρωτούσε για την πρόταση δυσπιστίας;
Θα είχε νόηµα µόνο αν το διαζύγιο µε τον κ. Καµµένο ήταν θορυβώδες και ο κ. Καµµένος ήλεγχε την Κοινοβουλευτική Οµάδα του. Εµείς, πάντως, θα την υπερψηφίζαµε.
Γιατί κάποιος να ψηφίσει σήµερα Ποτάµι;
Για την τολµηρή και συνεπή του στάση. Μένει πιστό στις αρχές και τις θέσεις του, ακόµα και όταν έρχεται η ώρα του «διά ταύτα», όταν δηλαδή άλλοι κάνουν µεταβολή. Να το ψηφίσει, δηλαδή, όχι µόνο για τις πάντα επεξεργασµένες θέσεις του, αλλά και γιατί το Ποτάµι έχει δείξει ότι τολµάει, ότι πάει και κόντρα στον άνεµο αν είναι να στηρίξει τις θέσεις του. Το Ποτάµι δεν είναι το κόµµα της «σιγουράτζας».
Θα συζητούσατε µετεκλογική συνεργασία µε τη Ν∆;
Ναι, βέβαια, στη βάση µιας προγραµµατικής συµφωνίας. Αλλωστε τα προγράµµατά µας έχουν πολλά κοινά, ειδικά σε θέµατα Παιδείας, Οικονοµίας, ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης κ.λπ.
Με το ΚΙΝΑΛ οι δρόµοι σας έχουν χωρίσει οριστικά;
Με το ΚΙΝΑΛ χωρίσαµε πολύ πολιτισµένα, αλλά οι δρόµοι µας αυτήν τη στιγµή είναι διαφορετικοί. Στο µέλλον µπορεί να ξανασυναντηθούµε.
Η υπόθεση Novartis συνδέεται µε σκευωρία;
Αν όχι σκευωρία, σίγουρα εργαλειοποίηση. Ενα υπαρκτό σκάνδαλο που χρησιµοποιήθηκε όµως από την κυβέρνηση για να κρεµάσει µε ευκολία κάποιους στα µανταλάκια. Ας αφήσουµε τη ∆ικαιοσύνη να κάνει ανεξάρτητη τη δουλειά της.
Ο κ. Σηµίτης προέβλεψε προσφυγή για δανεισµό στον ESM µετά το 2018. Η δική σας εκτίµηση;
Η οικονοµία είναι ο ελέφαντας στο δωµάτιο για την οποία δεν µιλάµε, αν και έπρεπε να είναι το πρώτο θέµα. Η κυβέρνηση δίνει έµφαση στο να πετύχει υπερπλεονάσµατα και υστερεί δραµατικά στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Αν δεν αλλάξει αυτό, ο δρόµος που προέβλεψε ο κ. Σηµίτης δυστυχώς θα είναι αναπόφευκτος. Και επειδή η οικονοµία απεχθάνεται την αβεβαιότητα και το πολιτικό µας σύστηµα σήµερα είναι η µεγαλύτερη γεννήτρια αβεβαιότητας, θα πρέπει όλες τουλάχιστον οι «ευρωπαϊκές» πολιτικές δυνάµεις να συµβάλουν στη βελτίωση του πολιτικού κλίµατος.
Από την επίσκεψη Μέρκελ τι «κρατάτε»;
Το µεγάλο µποτιλιάρισµα. Προσδοκιών και αυτοκινήτων. Πέρα από την πλάκα, η επίσκεψή της σηµατοδοτεί την ευρωπαϊκή βούληση να γυρίσουµε σελίδα στο «Μακεδονικό» µέσω της Συµφωνίας των Πρεσπών, ένα ζήτηµα που για όλο τον υπόλοιπο κόσµο είναι ακατανόητο και µας έχει στοιχίσει πολύ σε διπλωµατικό κεφάλαιο.
Ανησυχείτε για θερµό επεισόδιο µε την Τουρκία;
Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη και έχει αρκετά ανοικτά µέτωπα. ∆εν αποκλείεται λοιπόν κάποια πρόκληση να ξεφύγει εκτός ελέγχου, ηθεληµένα ή αθέλητα. Το θέµα είναι εµείς να είµαστε έτοιµοι, που αυτό σηµαίνει και επιχειρησιακή ετοιµότητα και διπλωµατική εγρήγορση.
Τι, κατ’ εσάς, σηµατοδοτεί τελικά η ψήφιση των «Πρεσπών»;
Θεωρώ τη Συµφωνία το αποτέλεσµα ενός συµβιβασµού που τα θετικά της ψήφισης είναι περισσότερα από τα θετικά της καταψήφισης. Πρέπει η απόφαση να παρθεί µε γνώµονα το εθνικό συµφέρον στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία. Για µένα όµως το ζήτηµα είναι και τι µέλλον ονειρευόµαστε για τη χώρα µας: µια Ελλάδα φοβική, περίκλειστη και αποσυνάγωγη στη διεθνή κοινότητα, ή µια Ελλάδα µε εθνική αυτοπεποίθηση, εξωστρεφή και πυλώνα σταθερότητας, µε ηγετικό ρόλο στην περιοχή;
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο «Έθνος της Κυριακής» και πριν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ