Θρίλερ με την ψήφο εμπιστοσύνης: Πότε θα γίνει η ψηφοφορία
Κατερίνα ΤζαβάραΤαχύτατα θα κινηθούν οι διαδικασίες που εκκίνησαν από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής του ζήτησε να ορίσει το συντομότερο την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, προκειμένου να ζητήσει από το Σώμα την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του.
Ο Νίκος Βούτσης σε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών ανέφερε ότι η πρωτοβουλία είναι της κυβέρνησης και θα γίνει σεβαστή η επιθυμία της να διευκολυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.Οπότε το πρωί της Δευτέρας σε έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θα προτείνει να ξεκινήσει η συζήτηση το απόγευμα της Τρίτης (πιθανότατα στις 18.00) και να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, θεωρεί ότι ο χρόνος είναι αρκετός και από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι διαδικασίες θα διευκολυνθούν.
Παράλληλα ο κ. Βούτσης ενημέρωσε ότι η Βουλή λειτουργεί κανονικά αφού δεν πρόκειται για πρόταση μομφής οπότε θα πάγωναν όλες οι λειτουργίες της και κατ’ επέκταση θα συζητηθεί αύριο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, όπως είχε προγραμματιστεί.
Κατά τα λοιπά, στην αυριανή Διάσκεψη Προέδρων θα αποφασιστεί τι θα γίνει σχετικά με τη συζήτηση επί της τροπολογίας για τα εξοπλιστικά, κάτι που έχει σχέση με την αλλαγή προσώπου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το πιθανότερε δηλαδή είναι να διεξαχθεί μετά τη διαδοχή.
Δείτε εδώ την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα (αρχείο pdf)
Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης παγώνει κάθε άλλη κοινοβουλευτική εργασία που μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και ενεργοποιεί συγκεκριμένους μηχανισμούς, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα