Κυπριακό: Νέo τετ α τετ Δένδια - Τσαβούσογλου μετά το «θερμό επεισόδιο»
NewsroomΜόλις λίγες βδομάδες μετά το «θερμό επεισόδιο» που σημειώθηκε μεταξύ του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκου Δένδια και του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα στα μέσα Απριλίου οι δυο τους αναμένεται να ξανασυναντηθούν στη Γενεύη για την πενταμερή για το Κυπριακό.
Την Τρίτη ξεκινά στη Γενεύη μία ακόμη προσπάθεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την σύγκλιση μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Εκεί θα φανεί κατά πόσον και το καθεστώς της Άγκυρας είναι διατεθειμένο να τραβήξει στα άκρα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτός από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στην πενταμερή θα λάβουν μέρος και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία) διά των υπουργών Εξωτερικών τους Ντόμινικ Ράαμπ, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Διαβάστε ακόμη: Ακάρ για Γενοκτονία Αρμενίων: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται με πολιτικές δηλώσεις
Τι προηγήθηκε στην Άγκυρα
Δένδιας και Τσαβούσογλου ανέβασαν τους τόνους στα μέσα Απριλίου όταν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τουρκική τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Δένδιας καταλόγισε παραβατικές συμπεριφορές στην Τουρκία και διασπορά ψευδών ειδήσεων για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα. Ανταπαντώντας ο κ. Τσαβούσογλου καταλόγισε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι κατέφυγε σε προκλήσεις, απέρριψε ως «απαράδεκτες» κάποιες αναφορές του και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Ο κ. Δένδιας απάντησε δηκτικά στις αιτιάσεις του κ. Τσαβούσογλου χαρακτηρίζοντας τους συνεργάτες του «βασιλικότερους του βασιλέως». Επισήμανε, μάλιστα, στον συνομιλητή του ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και έχει διενεργήσει περισσότερες από 400 παράνομες υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Το κλίμα στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε απασχόλησε τα περισότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η κρίσιμη μέρα των διαβουλεύσεων
Η κρίσιμη ημέρα για τις διαβουλεύσεις είναι η Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου, οπότε προβλέπονται δύο συναντήσεις όλων των εμπλεκομένων μερών και ενδιαμέσως διμερείς συναντήσεις του γενικού γραμματέα ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με όλους τους συμμετέχοντες. Την λυση των δύο κρατών στην Κύπρο προκρίνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Έρσιν Τατάρ,ισχυριζόμενος ότι σε περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης η κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων θα «πνίξει» τους Τουρκοκύπριους, που έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Σε μια τέτοια περίπτωση η ισότητα θα παραμείνει στα χαρτιά, υποστηρίζει. Με τους Τουρκοκύπριους να κινούνται εκτός πλαισίου του ΟΗΕ, είναι πιθανό ένα ναυάγιο στην Γενεύη ναυάγιο της προσπάθειας. Μακράν της γραμμής Τατάρ, ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επισημαίνει τον κίνδυνο διχοτόμησης «όσο καθυστερούμε, οδηγούμαστε σε λύση δύο κρατών, μόνο που το ένα θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και το άλλο θα είναι η Τουρκία»
Ενδεικτικό πάντως είναι ότι λίγες εβδομάδες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, το καθεστώς της Αγκυρας επιδιώκει να κλείσει μέτωπα και να δείξει ένα καλό πρόσωπο διεθνώς. Την ίδια ώρα οι ισχυρές χώρες δεν δέχονται τις προφορικές διαβεβαιώσεις του προέδρου της Τουρκίας για καλή συμπεριφορά, αλλά αξιώνουν συγκεκριμένα ανταλλάγματα από την Αγκυρα. Τρανό παράδειγμα η απαίτηση της Ουάσινγκτον να ακυρώσει η Αγκυρα το συμβόλαιο αγοράς των αντιαεροπορικών S-400 από τη Μόσχα και η επισημοποίηση της αμερικανικής απόφασης για εξοβελισμό της τουρκικής πλευράς από το πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Τι ζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά
Η ελληνοκυπριακή πλευρά από την άλλη επιμένει στη λύση της δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η Αθήνα αναμένεται να προτείνει την κατάργηση των εγγυήσεων εγείροντας τα θέματα ασφαλείας που δημιουργούνται από την παρουσία του κατοχικού τουρκικού στρατού στο νησί. Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να προτείνει τη συνέχιση των άτυπων διαβουλεύσεων μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Ενα κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα συμπεριφερθεί η τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία στην πενταμερή της Γενεύης, ιδίως εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Εντολή για 532 συλλήψεις - Ερευνες για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ