Πάνος Καμμένος: Βγήκε από την κυβέρνηση για να μπει στη Βουλή
Γεράσιμος ΛιβιτσάνοςΟ Πάνος Καμμένος βγήκε εκτός κυβέρνησης με απώτερο στόχο να βρεθεί εντός Βουλής το 2019, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Στη χθεσινή του συνέντευξη ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα την έναρξη της προεκλογικής τους εκστρατείας, με αιχμή του δόρατος το «Μακεδονικό». Κάτι που ενέτειναν και οι συμβολικές κινήσεις του με την επίσκεψη στα Ιμια.
Οι ΑΝΕΛ φιλοδοξούν να αποτελέσουν τον βασικό κοινοβουλευτικό πόλο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ξεκαθάρισαν ότι καταψηφίζουν. Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος συνέδεσε το θέμα και με τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ξεκινά αύριο, Τρίτη, στη Βουλή, λέγοντας ότι «δεν καταψηφίζουμε την κυβέρνησή μας, αλλά την κυβέρνηση που θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Σημείωσε πως οι ΑΝΕΛ δεν θα πουν «ναι», χωρίς όμως αυτό ουσιαστικά να δεσμεύει κάποια μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, «αν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, θα ψηφίσουμε αυτό που έχει δεσμευτεί ο καθένας ξεχωριστά». Ομως διευκρίνισε ότι «αν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφο τους, θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ. Η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης γίνεται από υπερευαισθησία του πρωθυπουργού, δεν είχε κανέναν λόγο να το κάνει». Παράλληλα, ανέφερε πως στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ζήτησε να μη βρεθούν στο κυβερνητικό σχήμα στελέχη των ΑΝΕΛ.
Δημοψήφισμα για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στη Βουλή, ζήτησε ο πρώην ΥΠΕΘΑ
Αυτή η δήλωση ουσιαστικά «φωτογράφισε» τον Κώστα Ζουράρι, που ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς αυτό να δημιουργεί θέμα συνύπαρξής του με τους ΑΝΕΛ. Οχι όμως και τα μέλη της κυβέρνησης Ελενα Κουντουρά και Βασίλη Κόκκαλη, των οποίων η σχέση με τους ΑΝΕΛ θα κριθεί τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι τα δύο μέλη της κυβέρνησης βρίσκονται σε επικοινωνία για τη στάση που θα κρατήσουν.
Ειδικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Πάνος Καμμένος ήταν κατηγορηματικός. Ζήτησε δημοψήφισμα για την έγκρισή της αλλά και διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στη Βουλή, τονίζοντας πως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να μην κυρωθεί. Ιδίως, μάλιστα, αν αυτό συμβεί με λιγότερες από 151 ψήφους.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε και στη Νέα Δημοκρατία, την οποία και προκάλεσε: «Αν ο κ. Μητσοτάκης καταθέσει πρόταση μομφής, αφού βγει και πει ότι δεν θέτει κανένα ζήτημα του όρου “Μακεδονία”, ότι ποτέ του δεν θα διαπραγματευτεί τον όρο “Μακεδονία” και ότι ακόμα κι αν έχει ψηφιστεί η Συμφωνία θα την καταργήσει διά νόμου, του υπογράφω την πρόταση μομφής». Υποστήριξε ότι το να μην κυρωθούν οι Πρέσπες αποτελεί «λαϊκή εντολή», εκτιμώντας ότι το 80% είναι κατά της Συμφωνίας. Πάντως, σχολίασε αναφορικά με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα πως «μόνη διαφωνία στην ΚΟ των ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι του κ. Παπαχριστόπουλου», την οποία και θεωρεί σεβαστή.
Για τα επόμενα κοινοβουλευτικά βήματα των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ανεξάρτητους βουλευτές. Από τη «δεξαμενή» αυτή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο Ν. Νικολόπουλος και ο Αρ. Φωκάς, καθώς και οι «πρώην» Γ. Λαζαρίδης και Δ. Καμμένος. Ο παραιτηθείς υπουργός Αμυνας σχολίασε πάντως πως «οι ΑΝΕΛ είναι σαν τη Λερναία Υδρα: κάθε φορά που μας λένε ότι διαλυόμαστε, πολλαπλασιαζόμαστε. Θα ακολουθήσουμε τη λαϊκή εντολή και αν ο λαός δεν επιθυμεί δεν θα είμαστε στη Βουλή». Οσον αφορά τα θέματα άμυνας, ο Π. Καμμένος δήλωσε ικανοποιημένος που θα τον αντικαταστήσει ο Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.
Οι υποστηρικτές
Τη στήριξή τους στις επιλογές του Πάνου Καμμένου εξέφρασαν η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο Κώστας Κατσίκης και ο Κώστας Ζουράρις, που ήταν παρόντες στη συνέντευξη. Δηλώσεις, όμως, έκαναν και άλλα στελέχη και βουλευτές. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εκτίμησε ότι «τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εγώ, ο Κώστας Ζουράρις και, όπως προκύπτει από το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η Ελενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης».
Η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη τόνισε για ακόμη μια φορά τη διαφοροποίησή της, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της, ενώ είπε ότι θα καθορίσει τη στάση της για τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν θα δει το τελικό κείμενο της Συμφωνίας.
Οσο για τον Τέρενς Κουίκ, που βρέθηκε στο στόχαστρο του Πάνου Καμμένου, σε ανάρτησή του στο Τwitter αναφέρει ότι «ως υφυπουργός Εξωτερικών υπηρετώ την πολιτική που χαράζουν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και η κυβέρνηση, που θα στηρίξω μέχρι την τελευταία μέρα της συνταγματικής προθεσμίας της και δεν κάνω στην άκρη για να διευκολύνω την επιστροφή εκείνων που κατέκλεψαν την Ελλάδα».
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά