Ερντογάν: Μας λυπεί να βλέπουμε τους Αιγύπτιους συμμάχους με τους Έλληνες
Μαρία ΖαχαράκηΑπροκάλυπτη πλέον η ενόχληση του Τούρκου προέδρου από τη συμμαχία Ελλάδας-Τουρκίας. Σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, σχολιάζοντας την πρώτη επαφή που έγινε μεταξύ Άγκυρας-Καΐρου αυτή την εβδομάδα, o Toύρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να προσεταιριστεί και πάλι τους Αιγύπτιους και δη τον αιγυπτιακό λαό, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον πρόεδρο Σίσι, λέγοντας ότι η Αίγυπτος είναι αδελφή χώρα και ότι τον λυπεί που έχουν συμμαχήσει αναγκαστικά με τους Έλληνες.
«Απέναντι στον αιγυπτιακό λαό η στάση μας είναι πολύ θετική, όπως γνωρίζετε. Ο τουρκικός λαός έχει ιστορικούς δεσμούς με τον αιγυπτιακό λαό και μεταξύ μας υπάρχει μία αδελφοσύνη. Γι’ αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες να ανακτήσουμε και να διατηρήσουμε αυτήν την ιστορική ένωση με το λαό της Αιγύπτου. Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία διαλόγου και θα την επεκτείνουμε. Στην εξωτερική πολιτική, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που την χειραγωγούν άλλοι, αντιθέτως η Τουρκία είναι μια χώρα που μπορεί μόνη της όρθια.
Διαβάστε επίσης: Ακάρ: Οι Έλληνες δεν θα καταφέρουν τίποτα - Δύο κράτη στην Κύπρο
Το να βλέπουμε το αιγυπτιακό λαό να είναι με το ζόρι με τον ελληνικό λαό, μας αυτό μας λυπεί. Το να βλέπουμε να συμμαχούν μαζί τους, μας λυπεί. Κι αυτό το έχω ξαναπεί άλλωστε. Τώρα έχει αρχίσει μια νέα διαδικασία. Πρώτα ξεκίνησαν συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και μετά εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών. Θα συνεχίσουμε βελτιώνοντας και διευρύνοντας αυτή διαδικασία».
«Οι μειονότητες είναι απόλυτα ικανοποιημένες στην Τουρκία»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στο άνοιγμα που έκανε προς τις αλλόθρησκες και αλλοεθνείς μειονότητες στην Τουρκία μέσω του δείπνου ιφτάρ την περασμένη Τρίτη. Όπως ανέφερε, άκουσε τα προβλήματα των μειονοτήτων και των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα του και χάρηκε που όλοι είναι ικανοποιημένοι από τη στάση του τουρκικού κράτους απέναντί τους.
«Είχα την ευκαιρία να ακούσω από τους ίδιους αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή όχι εδώ στην Τουρκία και ακούγοντάς τους να λένε ότι είναι ευχαριστημένοι, φυσικά με χαροποίησε κι εμένα ιδιαιτέρως. Θα τους στηρίζουμε πάντα», είπε, ενώ αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις αναστήλωσης ναών τα τελευταία χρόνια.
Ανοιχτός στην απελευθέρωση των πατεντών
Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε παράλληλα θετικός στο θέμα της απελευθέρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων για τον κορoνοϊό.
«Η λογική ‘εμείς το φτιάξαμε και δεν το δίνουμε σε κανέναν’ είναι λάθος σε ένα θέμα που σχετίζεται με την υγεία του ανθρώπου. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε οπουδήποτε υπάρχει ζήτηση στον κόσμο. Δεν υπάρχουν αντιζηλίες στην επιστήμη, η επιστήμη ανήκει στην ανθρωπότητα», ανέφερε, υπενθυμίζοντας το τηλεφώνημα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά το οποίο συμφώνησαν εκτός από αγορά εμβολίων και συμπαραγωγή αργότερα με την Τουρκία.
Ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα παρασκευαστεί και το εγχώριο εμβόλιο, το οποίο είναι πρόθυμος να το μοιραστεί με ολόκληρο τον κόσμο.
Έτοιμη η «συνταγή» για το νέο Σύνταγμα
Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία είναι η ολοκλήρωση των προτάσεων από το κυβερνών κόμμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά και την παρουσίαση 100 σημείων προς αναθεώρηση από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι έτοιμο το κόμμα του να παρουσιάσει τις προτάσεις και να συζητήσει με τον εταίρο του τον ηγέτη των εθνικιστών και στη συνέχεια να τις υποβάλει στην αντιπολίτευση για δημόσια διαβούλευση.
Διαβάστε επίσης: Ισμαήλ Ντεμίρ: Ξεκινάμε διάλογο με τις ΗΠΑ για τα F-35 – Δεν μπορούν να μας αποκλείσουν
- Ο Έλον Μασκ απλώνει «ακροδεξιά ομίχλη» πάνω από την Ευρώπη: Προβληματισμός και ανησυχία για τις παρεμβάσεις του μεγιστάνα
- Μετά τις απειλές για Γροιλανδία, Διώρυγα του Παναμά, ο Τραμπ επαινεί τον Ερντογάν: «Έξυπνος τύπος, είναι φίλος μου»
- Εξαφάνιση στη Λάρισα: Τα σενάρια για την τύχη του 39χρονου - «Ο Βασίλης δεν είναι σε μοναστήρι»
- Η… περίεργη προειδοποίηση στους δημότες βελγικής πόλης: «Τα χριστουγεννιάτικα έλατα δεν είναι φαγώσιμα»