Πολιτική|15.01.2019 08:14

ΑΝΕΛ: Επειτα από τις διαγραφές ψάχνουν για µεταγραφές

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Από την πλευρά του Πάνου Καµµένου είχε ξεκαθαριστεί ήδη από την Κυριακή ότι η συµπεριφορά των βουλευτών του θα εξετάζεται «αλά καρτ» και όχι µε έναν ενιαίο κανόνα, άσχετο από τα κίνητρα.

Οπως είχε επισηµάνει, δεν είναι ίδια περίπτωση αυτή του Θ. Παπαχριστόπουλου που «έχει εδώ και πολύ καιρό διαµορφώσει άποψη για τη Συµφωνία των Πρεσπών», ή του Κ. Ζουράρι, ο οποίος είναι συνεργαζόµενος µε τον φορέα «Πυρίκαυστος Ελλάς», µε περιπτώσεις στελεχών που συναλλάσσονται για µια υπουργική θέση.

Υπό αυτό το σκεπτικό έγινε και η διαγραφή από την ΚΟ της υπουργού Τουρισµού Ελενας Κουντουρά και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη. Το σκεπτικό αυτό, άλλωστε, επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος του κόµµατος Παναγιώτης Σγουρίδης, δηλώνοντας για τα δύο µέλη της κυβέρνησης ότι «έχουν πάρει πολιτικά ανταλλάγµατα από τη στιγµή που παραµένουν στις υπουργικές τους θέσεις και δίνουν ψήφο εµπιστοσύνης, είναι αυτοί που έχουν κάνει το χειρότερο αδίκηµα για την καρέκλα. Η στάση τους ενοχλεί, καθώς αυτοί οι άνθρωποι, σε αντίθεση µε τον κ. Ζουράρι και τον κ. Παπαχριστόπουλο, δεν µιλούσαν όλο το προηγούµενο χρονικό διάστηµα».

Την ίδια στιγµή, όµως, που οι ΑΝΕΛ χάνουν βουλευτές, κινούνται και στην κατεύθυνση της αντικατάστασής τους, προκειµένου να διατηρηθούν και τα προνόµια της Κοινοβουλευτικής Οµάδας τους. Ο Πάνος Καµµένος ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις µε άλλους βουλευτές χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Πολιτικές προϋποθέσεις, πάντως, για συµµαχίες υφίστανται τόσο µε ανεξάρτητους βουλευτές όσο και µε υφιστάµενους πολιτικούς σχηµατισµούς. Κοµβικό σηµείο, φυσικά, είναι η Συµφωνία των Πρεσπών.

Ηδη έχει διαφανεί µια τάση προσέγγισης µε τον ανεξάρτητο και προερχόµενο από την Ενωση Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά. Ο βουλευτής έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί «µε οποιονδήποτε από το δηµοκρατικό τόξο αντιστέκεται στη Συµφωνία των Πρεσπών». Εξαιρετικά δύσκολα είναι τα πράγµατα µε τον ∆ηµήτρη Καµµένο λόγω των έντονων αντεγκλήσεων που υπήρξαν όταν αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ και αργότερα από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

Γέφυρες µε Λεβέντη

Ερωτηµατικό αποτελεί το αν µπορεί να υπάρξει σύµπραξη µεταξύ της Ενωσης Κεντρώων και των ΑΝΕΛ, αφού και τα δύο κόµµατα αντιτίθενται στη Συµφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα ο Π. Καµµένος έχει δηλώσει πως ο Β. Λεβέντης είναι ο µόνος πολιτικός αρχηγός µε σταθερή θέση για το θέµα. Τότε ο Βασίλης Λεβέντης είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες συνεργασίες, στο µόνο που συµφωνούµε είναι το θέµα της ονοµασίας των Σκοπίων. Δύσκολο να πάµε µαζί, αλλά στην πολιτική δεν πρέπει να λες ποτέ. Ο κ. Καµµένος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να χωρίσει τα τσανάκια του από τον κ. Τσίπρα», κάτι που σήµερα ισχύει.

Μάλιστα πρόσφατα ο Β. Λεβέντης σχολίασε πως «ο κ. Καµµένος δέχτηκε τα πυρά αχαριστίας του κ. Τσίπρα, ο οποίος τώρα τον πέταξε ως στυµµένη λεµονόκουπα. Επρεπε πριν πάρει το στυλό της µειοδοσίας ο Κοτζιάς και ο Τσίπρας, να είχε φύγει ο Καµµένος». Οµως τα µηνύµατα του Β. Λεβέντη παραµένουν αντιφατικά, καθώς θεωρεί ότι µόνον το κόµµα του διατηρεί «ψηλά την πατρίδα και τη δηµοκρατία»

Πάνος ΚαμμένοςΑΝΕΛ