Μήνυμα Μητσοτάκη σε ΕΕ: Αυστηρές και ξεκάθαρες συνέπειες για τη Λευκορωσία
Newsroom«Οι ευρωπαίοι ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής, πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας», τονίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στους Financial Times, αναφερόμενος στη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς στο Μινσκ μετά από αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στην οποία επέβαινε και η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνα.
Μιλώντας στη στήλη Europe Express, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση της «απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας» από την Λευκορωσία.
Μητσοτάκης: Απαράδεκτη επιθετική ενέργεια
«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά», τονίζει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη μη επίτευξη ενιαίας στάσης από την ΕΕ την πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή- δεν πρέπει να επαναληφθεί», υπογράμμισε.
Βαρβιτσιώτης: Μας προβληματίζει ότι όλο αυτό ξεκίνησε στην Αθήνα
Νωρίτερα, μιλώντας στο Open, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι στην Ελλάδα είχαν υποτιμηθεί τα όσα συμβαίνουν στη Λευκορωσία τα τελευταία χρόνια. «Καταλάβαμε όμως ότι το καθεστώς στο Μινσκ λειτουργεί με όρους Σοβιετίας της δεκαετίας του ‘70 και του ’80. Δηλαδή, με ψυχροπολεμικές διαδικασίες που δεν γίνονται αποδεκτές το 2021», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν η Αθήνα προβληματίζεται από την παρουσία πρακτόρων που φαίνεται να ενήργησαν προκειμένου να οδηγηθεί στη σύλληψη ο Προτάσεβιτς, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε: «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι όλο αυτό ξεκίνησε από την Αθήνα. Το υπουργείο Δημοσίας Τάξης πρέπει να κάνει μια πολύ σοβαρή έρευνα σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί που δρουν στην Ελλάδα και παρέχουν τέτοιες πληροφορίες. Παρακολουθούσαν την αποστολή της κ. Τιχανόφσκαγια στην Αθήνα και τον δημοσιογράφο».
Το θέμα της Λευκορωσίας στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες της Δευτέρας 24 Μαΐου την εκτροπή και τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας αεροσκάφους της Ryanair, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Στο διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρόγραμμα περιλάμβανε συζητήσεις για την πανδημία του νέου κορονοϊού, την κλιματική αλλαγή και τη Ρωσία. Όμως εκπρόσωπος του προέδρου Σαρλ Μισέλ κατέστησε σαφές ότι η Λευκορωσία προστέθηκε στην ατζέντα. «Οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν» στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Διαβάστε επίσης: Βαρβιτσιώτης για την «κρατική αεροπειρατεία»: Μας προβληματίζει ότι ξεκίνησε από την Αθήνα
- Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
- Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
- Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
- Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ