Πολιτική|27.05.2021 16:48

Τουρισμός - Μητσοτάκης: Τον Ιούλιο τα πράγματα θα θυμίζουν ένα φυσιολογικό καλοκαίρι

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, στη high season του τουρισμού, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα Bild και τους δημοσιογράφους Paul Ronzheimer και Λιάνα Σπυροπούλου απευθύνοντας κάλεσμα στους Γερμανούς να επισκεφθούν την Ελλάδα. «Να έρθουν στην Ελλάδα. Μετά από αυτή την πανδημία είμαι σίγουρος πως ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει, θα θέλει να χαλαρώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Bild, εκτίμησε ότι φέτος θα έχουμε διπλάσιους τουρίστες από το 2020. «Πέρσι υποδεχτήκαμε 25% των τουριστών που ήρθαν στη χώρα μας το 2019. Έναν στους τέσσερις. Φέτος αναμένουμε ότι θα έρθουν περίπου ο ένας στους δύο. Επομένως θα περάσουμε από το 25% στο 50% σε σχέση με το 2019. Πιστεύω πως οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές» είπε.

Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, είναι μια διαφορετική χώρα. «Δεν λειτουργούμε πια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν “δάσκαλοι” που μας επιβλέπουν. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Παραμένουμε σε αυτό που αποκαλείται “παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα”, αλλά αν κοιτάξουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές που θέλουμε εμείς να κάνουμε γιατί αποφασίσαμε πως είναι για το καλό της χώρα» επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα είναι «ο αγαπημένος μαθητής του δασκάλου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα μέτρα δεν χαλαρώνουν λόγο τουριστικής σεζόν. «Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο τα μέτρα χαλαρώνουν σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει μείωση των κρουσμάτων, μείωση στους νοσηλευόμενους, ο καιρός βοηθά και βέβαια υπάρχουν και τα εμβόλια».

Προανήγγειλε, δε, ότι σύντομα θα ξανακουστεί μουσική στα καταστήματα: «Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούμε να χαλαρώσουμε περαιτέρω τα μέτρα καθώς η κατάσταση θα βελτιώνεται. Και η κατάσταση θα βελτιωθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Επομένως, θα υπάρχει μουσική όταν θα έρθουν οι τουρίστες».

Ερωτηθείς για την Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχω πολύ καλή σχέση με την Καγκελάριο. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα, είχαμε κάποιες έντονες συζητήσεις. Τρέφω εξαιρετικό σεβασμό για αυτήν ως ευρωπαία ηγέτη. Είναι μια φωνή λογικής. Αλλά η Γερμανία είναι μια πολύ ισχυρή Δημοκρατία. Καμία Δημοκρατία δεν εξαρτάται από ένα και μόνο πρόσωπο. Κάποια στιγμή, όλες οι πολιτικές καριέρες φτάνουν στο τέλος τους».

Για την σύλληψη Προτάσεβιτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για «κρατική αεροπειρατεία» και προσθέτει: Διάβασα πολλές, ενδιαφέρουσες, θεωρίες για κατασκόπους. Καμία από αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε πράκτορας της KGB ή άλλοι πράκτορες ήταν στην πτήση. Καμία απολύτως. Μηδενική ένδειξη. Και το διερευνήσαμε ιδιαίτερα λεπτομερώς.

«Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Ρομάν και τη Σοφία»

«Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Roman και τη Sofia» τονίζει ο Πρωθυπουργός για την υπόθεση. «Θα πρέπει να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση» συμπληρώνει. «Πιστεύω πως όλοι μας ως ευρωπαίοι πολίτες αλλά και οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την υποχρέωση να προσπαθήσουν να ελευθερωθεί ο Roman και η σύντροφός του, αλλά θα πρέπει ακόμα να διασφαλίσουμε πως και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία θα απελευθερωθούν. Γιατί ο Roman δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν και άλλοι» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά

Paul Ronzheimer: Καλησπέρα κ. Πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστώ που μας υποδεχτήκατε εδώ στην όμορφη περιοχή πέριξ της Ακρόπολης. Τι πιστεύετε; Πόσοι Γερμανοί θα ανέβουν φέτος στο βράχο της Ακρόπολης; Πόσους Γερμανούς τουρίστες μπορείτε να υποδεχτείτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όσο το δυνατόν περισσότερους. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τη χώρα στον τουρισμό. Ήδη το έχουμε κάνει και θέλουμε να το κάνουμε με ασφαλή τρόπο. Είμαστε ένας ασφαλής προορισμός και καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται και με την χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ ο κόσμος θα αρχίσει και πάλι να ταξιδεύει. Γνωρίζω ότι πολλοί Γερμανοί θέλουν να ταξιδέψουν, θέλουν να ταξιδέψουν προς το Νότο. Η Ελλάδα πάντα ήταν ένας αγαπημένος προορισμός και τους ενθαρρύνουμε να σκεφτούν το ενδεχόμενο να επισκεφτούν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Δεν είναι μόνο η Αθήνα, με την Ακρόπολη και τα άλλα όμορφα σημεία της, αλλά και τα όμορφα νησιά μας. Ελπίζουμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη σεζόν σε σχέση με την περσινή.

Λιάνα Σπυροπούλου: Αναφερθήκατε στο ψηφιακό πιστοποιητικό. Θα είναι έτοιμο στην ΕΕ την 1η Ιουλίου. Αλλά η Ελλάδα θα είναι έτοιμη από την 1η Ιουνίου. Υπάρχει ακόμα μια καθυστέρηση στην ΕΕ. Θα δημιουργήσει προβλήματα αυτό σε σχέση με τον τουρισμό στην Ελλάδα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, αν ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει τώρα, μπορεί να το κάνει. Απλώς χρειαζόμαστε ή μια βεβαίωση εμβολιασμού, ή ένα αρνητικό τεστ ή βεβαίωση πως έχει ασθενήσει. Ουσιαστικά, λοιπόν, οι ίδιες πληροφορίες που θα ενσωματωθούν στο ψηφιακό πιστοποιητικό, τις ίδιες πληροφορίες ζητάμε κι εμείς τώρα, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουμε για το ψηφιακό πιστοποιητικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ανοίξουμε τον τουρισμό.

Paul Ronzheimer: Επομένως η ΕΕ ήταν και πάλι εξαιρετικά αργή. Μετά την αποτυχία στην διαδικασία των εμβολιασμών, τώρα σημειώνεται αποτυχία και σε αυτό το κομμάτι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, όχι, δεν το νομίζω. Η ΕΕ καθυστέρησε να χορηγήσει τα εμβόλια, αλλά σε γενικές γραμμές αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως, ως μια χώρα μεσαίου μεγέθους, είμαστε χαρούμενοι που η ΕΕ αγόρασε εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαφορετικά, οι μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, ενδεχομένως να αγόραζαν όλα τα εμβόλια και να μην άφηναν εμβόλια για εμάς. Επομένως, ναι, η ΕΕ κινείται αργά, μιλάμε για τον συντονισμό 27 κρατών-μελών, το ευρωπαϊκό, ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν δική μου ιδέα (το πρότεινα πριν από τέσσερις μήνες) και θα γίνει πραγματικότητα. Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αυτή η διαδικασία ήταν γρήγορη.

Paul Ronzheimer: Ας μιλήσουμε για το lockdown στην Ελλάδα. Κλείσατε την χώρα μετά την τουριστική σεζόν. Και μετά την ανοίξατε, αμέσως πριν την τουριστική σεζόν λες και η πανδημία με θαυματουργό τρόπο δεν υπάρχει όταν είναι εκεί οι τουρίστες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Κλείσαμε τη χώρα πάνω από μια φορά. Την κλείσαμε τον Απρίλιο και τον Μάιο. Είχαμε και πάλι ένα δεύτερο lockdown τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και μετά είχαμε ένα τρίτο τον Ιανουάριο. Πολύ παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Γερμανία. Ο λόγος για τον οποίο μπορούμε πλέον να χαλαρώσουμε τα μέτρα δεν έχει να κάνει με την τουριστική σεζόν. Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο τα μέτρα χαλαρώνουν σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει μείωση των κρουσμάτων, μείωση στους νοσηλευόμενους, ο καιρός βοηθά και βέβαια υπάρχουν και τα εμβόλια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χαλαρώνουμε.

Paul Ronzheimer: Και πάλι όμως ο κόσμος εξεπλάγη πέρσι, που κλείσατε αμέσως μετά την τουριστική σεζόν. Και συζητούσαν για τους αριθμούς στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο να υπήρχαν ίσως ψευδή στατιστικά για τον κορονοϊό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καμία περιπτωση. Όλα τα στατιστικά ελέγχονται από την ΕΕ. Ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καταγραφή όλων των κρουσμάτων. Αλλά υπάρχει λόγος για τον οποίο είχαμε πιο πολλά κρούσματα το φθινόπωρο σε σχέση με την άνοιξη. Κάναμε περισσότερα τεστ. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα. Δεν είχαμε το τεστ αντιγόνων την περσινή άνοιξη. Γνωρίζουμε όλοι πως την περσινή άνοιξη δεν υπήρχε ακόμη τότε ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα κρούσματα υπήρχαν στην πραγματικότητα. Υπάρχουν όμως τα hard data, τα δεδομένα για τις εισαγωγές και τους θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους και μπορώ να σας πω πως η Ελλάδα σε όλους αυτούς τους δείκτες βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Λιάνα Σπυροπούλου: Πώς θα βιώσει ένας Γερμανός τουρίστας την εμπειρία στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι; Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή υπάρχει απαγόρευση μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα, δεν υπάρχει μουσική σε εστιατόρια και μπαρ...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, έχουμε έναν οδικό χάρτη, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούμε να χαλαρώσουμε περαιτέρω τα μέτρα καθώς η κατάσταση θα βελτιώνεται. Και η κατάσταση θα βελτιωθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Επομένως, θα υπάρχει μουσική όταν θα έρθουν οι τουρίστες.

Λιάνα Σπυροπούλου: Από αυτό το Σαββατοκύριακο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι από αυτό το Σαββατοκύριακο. Ακόμα αναμένουμε από τους εμπειρογνώμονες να μας πουν πότε θα πρέπει να συμβεί αυτό. Υπάρχει ένας απλός λόγος. Όταν ακούγεται μουσική, ο κόσμος μιλάει πιο δυνατά.

Paul Ronzheimer: Πιστεύετε ότι οι Γερμανοί τραγουδάνε πολύ, τραγούδια όπως το Griechischer Wein (ελληνικό κρασί) στην ταβέρνα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, όλοι τραγουδάμε πολύ το καλοκαίρι. Άλλωστε το κρασί είναι εξίσου απολαυστικό για όλους μας. Αλλά θα έχουμε και πάλι μουσική το καλοκαίρι και αναμένω επίσης πως το ωράριο κυκλοφορίας θα επεκταθεί. Επομένως, θα έλεγα ότι κατά 90% θα είναι ένα κανονικό καλοκαίρι. Όπως βλέπετε, η χώρα είναι ανοιχτή, λειτουργεί κανονικά. Ναι τρώμε έξω και όχι μέσα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό στην Ελλάδα. Και βέβαια, υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση στις παραλίες μας. Στην ψυχαγωγία θα πρέπει να είμαστε λιγάκι πιο προσεκτικοί σε σχέση με τα συνηθισμένα, αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι μια φανταστική εμπειρία.

Paul Ronzheimer: O Υπουργός Υγείας της Γερμανίας Jens Spahn είπε πως τα άτομα που επέστρεψαν από τις διακοπές τους ευθύνονται κυρίως για το δεύτερο κύμα στην Γερμανία. Αυτό σημαίνει πως εσείς και άλλες χώρες ευθύνονται για τα κρούσματα Covid-19 στη Γερμανία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είδα τι είπε ο Jens, τον γνωρίζω, τον σέβομαι ιδιαιτέρως. Αλλά κοιτώντας τα κρούσματα στη Γερμανία, παρατήρησα πως σημείωσαν αύξηση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, δηλαδή πολύ αργότερα σε σχέση με το τέλος της τουριστικής σεζόν. Αν κοιτάξει κανείς τα κρούσματα στην Ελλάδα, αν κοιτάξει κανείς τα νησιά μας και τους κύριους ταξιδιωτικούς προορισμούς μας, δεν είχαμε ποτέ μεγάλο κύμα είτε στη Ρόδο, είτε στην Κέρκυρα, είτε στην Κρήτη. Τα κρούσματα επικεντρώθηκαν στην Βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα. Επομένως δεν βλέπω κάποιον συσχετισμό με τα ταξίδια. Όλοι γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν ένα τρίτο κύμα και για το λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα. Πρόκειται για έναν εποχιακό ιό. Οι εμπειρογνώμονες μας είχαν προειδοποιήσει. Ίσως κάποιοι νόμιζαν ότι ξεμπερδέψαμε μετά το πρώτο κύμα αλλά ξεκάθαρα δεν είχαμε τελειώσει. Αλλά νομίζω πως τώρα που έχουμε στη διάθεσή μας το όπλο του εμβολίου, έχουμε δει την αρχή του τέλους.

Λιάνα Σπυροπούλου: Μιας και συζητάμε για τα νησιά, σε κάποια δημοφιλή νησιά, όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερα σε σχέση με τους επιθυμητούς στόχους της κυβέρνησης. Πώς θα προστατέψετε τους ντόπιους, τους τουρίστες; Και τι θα συμβεί αν προκύψει κάποιο πρόβλημα εκεί; Θα επιβάλετε κάποιο τοπικό lockdown;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς επιτρέψτε μου να σας πω πως λάβαμε την απόφαση να εμβολιάσουμε πλήρως τα νησιά μας νωρίτερα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Και οι Γερμανοί τουρίστες θα πρέπει να το γνωρίζουν. Ξεκινήσαμε με τα μικρότερα νησιά και τώρα κινούμαστε προς τα μεγαλύτερα νησιά. Επομένως τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους τους πολίτες άνω των 18. Επίσης χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της J&J, που είναι μονοδοσικό εμβόλιο, για να είμαστε και πιο ταχείς στη διαδικασία εμβολιασμού στα νησιά. Είναι αλήθεια πως κάποια νησιά δεν τα πάνε τόσο καλά όσο άλλα. Αλλά, καθώς είμαστε πολύ διαφανείς με τα δεδομένα μας είπαμε στους κατοίκους σε αυτά τα νησιά: «θέλουμε να επιταχύνουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών» και είμαι σίγουρος πως αυτό θα συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Επομένως, δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα αυτό. Αλλά οι Γερμανοί τουρίστες που θα επισκεφτούν τα νησιά μας θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε αποφασίσει να εμβολιάσουμε τα νησιά νωρίτερα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Άρα τα νησιά θα βρίσκονται μπροστά από την ηπειρωτική χώρα σε ό,τι αφορά τον ρυθμό των εμβολιασμών.

Paul Ronzheimer: Αναμένετε ανοσία της αγέλης ως την κορύφωση της τουριστικής κίνησης (high season) τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναμένω να συμβεί αυτό. Αν κοιτάξει κανείς τον ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα, εμβολιάζουμε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους την ημέρα, κάτι που αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού ανά ημέρα. Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται πολύ αποτελεσματικά. Τώρα ανοίγουμε και στις μικρότερες ηλικίες. Αυτό που βλέπουμε είναι πως οι νεότεροι είναι πιο ευάλωτοι στο να μολυνθούν με τον ιό, αλλά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα. Γι’ αυτό και οι εισαγωγές μειώθηκαν γρήγορα.

Paul Ronzheimer: Αλλά ποιο είναι το ποσοστό που απαιτείται για να αρθούν όλοι οι περιορισμοί; Χωρίς μάσκες στα νησιά, στα πλοία, ελεύθερος χορός, μεγάλα πάρτι; Πότε θα συμβεί αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείχνετε να έχετε μεγάλο ενδιαφέρον γι αυτό και το κατανοώ πλήρως αλλά είπα στον κόσμο, πριν από έναν μήνα, όταν τα πράγματα ακόμα δεν ήταν τόσο καλά, ότι σε ένα μήνα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Και είναι όντως. Μπορώ να σας πω τώρα ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα. Επομένως, σε ό,τι αφορά την high season, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι.

Paul Ronzheimer: Και τι θα γίνει με τις μάσκες; Θα τις φοράμε όλο το καλοκαίρι, το φθινόπωρο, το επόμενο έτος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαρτάται από το τι θα πουν οι ειδικοί. Αναμένω πως οι μάσκες θα διατηρηθούν σίγουρα στους εσωτερικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους, όταν τρως σε ένα εστιατόριο δεν είσαι υποχρεωμένος να φοράς μάσκα. Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές. Έχεις τη μάσκα σου, εισέρχεσαι στο εστιατόριο και μετά την βγάζεις.

Paul Ronzheimer: Ο πιο περίεργος κανόνας κατά την γνώμη μου εδώ στην Ελλάδα (είμαι εδώ για κάποιες μέρες) είναι ότι μπορείς να επιβιβαστείς στο ταξί μόνο με ένα ακόμη άτομο, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος. Αναρωτιόμουν γιατί δεν είναι επικίνδυνο να κάθεσαι στο τραπέζι με έξι άτομα, ενώ στο ταξί δεν επιτρέπεται (να είναι πάνω από δύο);

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερη. Και το ταξί είναι ένα πολύ κλειστό μέρος. Δεν τα εφηύραμε εμείς αυτά. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Πιστεύω πως έχουμε πολύ ικανούς εμπειρογνώμονες, όπως και εσείς, το Ινστιτούτο Robert Koch στη Γερμανία. Οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους. Το γνωρίζετε. Μπορεί να διαφωνούμε αλλά από ένα σημείο, πάντα ακολουθήσαμε τις συστάσεις των ειδικών και αναμένω πως τα μέτρα θα χαλαρώσουν καθώς θα επιταχύνεται ο εμβολιασμός. Πλησιάζουμε στην ανοσία της αγέλης.

Paul Ronzheimer: Έχετε κάποια ημερομηνία για το πότε θα συμβεί αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, στην αρχή της εβδομάδας, φτάσαμε στον ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Κάναμε 5 εκατομμύρια εμβόλια σε ένα πληθυσμό 10 εκατομμυρίων. Επομένως αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, αναμένω ανοσία της αγέλης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη, γιατί με ενδιαφέρει και το τι συμβαίνει στη Γερμανία. Θέλω να ανοίξουμε αλλά θέλω να γίνει με ασφάλεια. Θέλω να το επαναλάβω αυτό. Ο λόγος για τον οποίο διατηρούμε κάποιους από τους περιορισμούς...

Paul Ronzheimer: Πότε λοιπόν αναμένετε την ανοσία της αγέλης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι. Και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και πάλι ανάλογα με το πώς ορίζουμε την ανοσία της αγέλης, 65% - 70% του πληθυσμού, και είναι σημαντικό να εγκριθούν τα εμβόλια για τους εφήβους. Αναμένουμε την ευρωπαϊκή έγκριση ώστε να ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε τα νεότερα παιδιά, ηλικίας 12 ετών και άνω. Αυτό θα είναι σημαντικό για τη σχολική χρονιά. Αλλά ο λόγος για τον οποίο έχουμε ακόμα κάποιους περιορισμούς είναι επειδή θέλουμε ο κόσμος να νιώθει ασφαλής. Και εμείς θέλουμε να είμαστε ασφαλείς, οι τουρίστες θέλουν να είναι ασφαλείς και θέλουμε να βεβαιωθούμε πως όταν θα επιστρέψετε στη Γερμανία θα επιστρέψετε με τους ίδιους όρους. Επομένως, αν χρειάζομαι ένα τεστ αντιγόνων για να υποδεχτώ έναν Γερμανό τουρίστα, αν δεν έχει εμβολιαστεί, η Γερμανία θα πρέπει, όπως κάνει, να απαιτεί μόνο ένα τεστ αντιγόνων για να επιτρέψουν οι πολίτες στη Γερμανία. Και δεν είναι δύσκολο. Η βιομηχανία του τουρισμού έχει φροντίσει τα θέματα αυτά. Είναι πολύ εύκολο να κάνει κανείς τεστ παντού. Επομένως ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί για τη διαθεσιμότητα των τεστ για την επιστροφή του στη Γερμανία.

Λιάνα Σπυροπούλου: Είστε αισιόδοξος για αυτή την τουριστική σεζόν; Πέρσι τα έσοδα ήταν χαμηλά. Γνωρίζουμε πως τα έσοδα από τον τουρισμό αντιστοιχούν στο 20%, αν δεν κάνω λάθος, του ΑΕΠ. Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά ποιο είναι το σχέδιό σας; Υπάρχει Plan B;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, πέρσι υποδεχτήκαμε 25% των τουριστών που ήρθαν στη χώρα μας το 2019. Έναν στους τέσσερις. Φέτος αναμένουμε, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, ότι θα έρθουν περίπου ο ένας στους δύο. Επομένως θα περάσουμε από το 25% στο 50% (σε σχέση με το 2019). Νομίζω πως οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές αλλά βέβαια δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Κινούμαι μόνο με τις καλύτερες εκτιμήσεις που μπορούμε να κάνουμε. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Ο τουρισμός είναι σημαντικός στην Ελλάδα, πολύ σημαντικός, αλλά δεν είναι ο μόνος τομέας που έχουμε στην Ελλάδα. Διαθέτουμε και επιπλέον εργαλεία. Έχουμε πολλά ευρωπαϊκά κεφάλαια. Σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σοφά. Θέλουμε να τα επενδύσουμε, δεν θέλουμε να τα ξοδέψουμε. Νομίζω πως το σχέδιό μας θα εγκριθεί τελικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πολύ σύντομα. Επομένως, θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

Paul Ronzheimer: Υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου προγράμματος του ΔΝΤ ή μπορείτε να εγγυηθείτε πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον χρήματα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καμία περίπτωση. Αυτό είναι ένα θέμα που ανήκει στην προηγούμενη δεκαετία. Η Ελλάδα είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Paul Ronzheimer: Επομένως δεν υφίσταται κανένας τέτοιος κίνδυνος; Αν δεν πάει καλά η τουριστική σεζόν, αν η πανδημία...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανένας και σε καμία περίπτωση. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η πανδημία επηρέασε τους πάντες. Η Ελλάδα δεν είχε τη μεγαλύτερη ύφεση. Άλλες χώρες τα πήγαν χειρότερα σε σχέση με την Ελλάδα, τα πήγαμε καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της πανδημίας. Δεν το περίμεναν πολλοί αυτό. Αλλά αν κοιτάξει κανείς το σύνολο των διεθνών οργανισμών αλλά και τις τράπεζες, όλοι αναμένουν μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη. Επομένως, θεωρώ ότι θα είμαστε σε καλή θέση για την περίοδο μετά την πανδημία. Αλλά η πανδημία έκανε σημαντική ζημιά σε όλους. Όχι μόνο στην Ελλάδα.

Λιάνα Σπυροπούλου: Υπήρξε ένα ιδιαίτερα περίεργο σχόλιο σε ένα ευρωπαϊκό περιοδικό ότι η κυβέρνησή σας έγινε ο «αγαπημένος μαθητής του δασκάλου» (teacher's pet). Ήταν σίγουρα περίεργο. Το βρίσκετε κολακευτικό ή προσβλητικό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαστε το pet (κατοικίδιο) κανενός. Εγώ έχω ένα πολύ καλό κατοικίδιο, καθώς υιοθέτησα έναν αδέσποτο σκύλο που φιλοξενείται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είμαστε pet κανενός και δεν λειτουργούμε πια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν «δάσκαλοι» που μας επιβλέπουν. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Παραμένουμε σε αυτό που αποκαλείται «παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα», αλλά αν κοιτάξουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές που θέλουμε εμείς να κάνουμε γιατί αποφασίσαμε πως είναι για το καλό της χώρας. Επομένως, ναι κάποιες φορές όντως βρίσκω αυτά τα σχόλια όχι υποτιμητικά, αλλά πολύ αφελή. Ίσως αυτοί που τα γράφουν, δεν κατανοούν πολύ καλά την χώρα. Δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010. Είναι μια διαφορετική χώρα.

Paul Ronzheimer: Την προηγούμενη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση σας προσέφερε κεφάλαια για να δεχτείτε πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία. Οικονομική βοήθεια. Θα δεχτείτε την προσφορά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, αλλά αυτό δεν είναι απλώς θέμα επιστροφής προσφύγων που έφτασαν στη Γερμανία περνώντας από την Ελλάδα. Θα ζητήσω από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν την Ελλάδα και τις άλλες νότιες χώρες στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Γερμανία έχει όντως αναλάβει το δικό της μερίδιο.

Paul Ronzheimer: Έγινε μια συγκεκριμένη προσφορά από τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών Horst Seehofer, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα πληρώσουμε αν η Ελλάδα δεχθεί τους πρόσφυγες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν η Γερμανία μπορέσει να χτίσει σπίτια για τους πρόσφυγες αυτούς, θα συζητήσω βεβαίως την προσφορά. Αλλά δεν μπορώ να προσφέρω στους πρόσφυγες κάτι που δεν μπορώ να προσφέρω στους έλληνες πολίτες. Είμαι πολύ ξεκάθαρος ως προς αυτό. Διότι έχουμε περιορισμένη δυνατότητα κοινωνικής στέγασης στην Ελλάδα.

Paul Ronzheimer: Συνεχίζουν να μιλούν για απαράδεκτες συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό λήφθηκε η απόφαση στο Δικαστήριο ότι αυτοί οι πρόσφυγες (δεν) μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι έχουμε μειώσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό, γιατί δεν προστατεύουμε μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, έχουμε σώσει εκατοντάδες ανθρώπους, χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Ο βασικός μας στόχος πάντα ήταν να διασφαλίσουμε πως δεν χάνονται ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και μπορώ να σας πω πως πλέον επεξεργαζόμαστε τις αιτήσεις ασύλου πολύ γρηγορότερα σε σχέση με το παρελθόν. Και μπορώ να σας πω πως και οι συνθήκες για τους πρόσφυγες έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Μπορώ επίσης να σας πω πώς η δική μου κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η Γερμανία μας βοήθησε. Κληρονομήσαμε μια τραγική κατάσταση στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, απολύτως απαράδεκτη. Πλέον δεν υπάρχει παιδί σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Είναι όλα σε προστατευμένα περιβάλλοντα, όπως πρέπει να είναι. Και πολλά από αυτά έχουν μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ευχαριστώ πάρα πολύ που προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν αυτά τα παιδιά.

Paul Ronzheimer: Ας περάσουμε τώρα στην περίπτωση του Protasevich. Συζητήθηκε πολύ τις τελευταίες μέρες. Όπως ξέρουμε πριν ήταν στην Ελλάδα. Τι λέει η κυβέρνησή σας, τι γνωρίζει η Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ); Γνωρίζουν αν υπήρχαν πράκτορες που ήδη τον ακολουθούσαν όσο ήταν στην Ελλάδα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διάβασα πολλές, ενδιαφέρουσες, θεωρίες για κατασκόπους (spy theories). Καμία από αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί. Γνωρίζουμε πως ο Protasevich και η σύντροφός του ήταν εδώ για διακοπές. Γνωρίζουμε πως συνόδευσαν την αρχηγό της αντιπολίτευσης που ήταν εδώ για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και δεν έχουμε απολύτως κανένα στοιχείο πως κάποιος πράκτορας είχε επιβιβαστεί στην πτήση, ή ότι τον ακολουθούσαν, ή ότι παρενοχλήθηκε. Διάβασα πολλές από αυτές τις θεωρίες. Είναι πολύ ξεκάθαρο το τι συνέβη. Αυτή ήταν μια πράξη κρατικής αεροπειρατείας. Δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας ώστε να προσποιηθούν ότι υπήρχε βόμβα στην πτήση, καθώς το αεροσκάφος πετούσε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και το αεροπλάνο προσγειώθηκε αναγκαστικά στο Μινσκ με αποκλειστικό στόχο να κρατηθεί ο Protasevich. Επομένως, γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη και επίσης γνωρίζουμε τι δεν συνέβη.

Λιάνα Σπυροπούλου: Είστε ευχαριστημένος με τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι άσκησα μεγάλη πίεση στο Συμβούλιο για να γίνουν αυστηρότερες οι κυρώσεις. Ένας από τους λόγους ήταν προφανώς ότι το αεροπλάνο αναχώρησε από την Αθήνα. Υπήρχαν Έλληνες επιβάτες. Ανθρώπινες ζωές τέθηκαν σε κίνδυνο. Η ασφάλεια των πτήσεων είναι ζωτικής σημασίας. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιου είδους συμπεριφορά στην Ευρώπη. Νομίζω λοιπόν πως οι κυρώσεις είναι ισχυρές. Δεν αφορούν μόνο πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις και πιθανώς και τομείς. Και βέβαια η απόφαση να μην επιτρέπονται πτήσεις από το Μινσκ και τη Λευκορωσία σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια ήταν η σωστή.

Paul Ronzheimer: Αλλά ακόμα γίνονται. Αν δει κανείς τον εναέριο χώρο σε κάποιες χώρες, επιτρέπεται ακόμα η προσγείωση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό δεν είναι κάτι που γνωρίζω. Δεν λέω πως δεν συμβαίνει, αλλά λέω πως δεν γνωρίζω ότι συμβαίνει. Αλλά νομίζω πως στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και το κάναμε γρήγορα. Γιατί -όπως γνωρίζετε- η Ευρώπη σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική δεν είναι πάντα πολύ γρήγορη στη λήψη αποφάσεων. Νομίζω πως όντως στείλαμε ένα σημαντικό μήνυμα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή και ότι το καθεστώς θα υποστεί σημαντικές οικονομικές συνέπειες για αυτό που έκανε.

Λιάνα Σπυροπούλου: Υπήρχαν χώρες στο Συμβούλιο που δεν συμφωνούσαν με την επιβολή κυρώσεων;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Νομίζω πως ήταν σχετικά εύκολο να φτάσουμε σε ομόφωνη έγκριση, σε σχέση με άλλες συζητήσεις που είχαμε.

Λιάνα Σπυροπούλου: Όπως;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γνωρίζετε πως ό,τι συμβαίνει στο Συμβούλιο μένει στο Συμβούλιο.

Paul Ronzheimer: Υπήρχαν συζητήσεις για πράκτορες της KGB που ήταν στην Αθήνα και που παρακολουθούσαν τον Roman (Protasevich) στο αεροπλάνο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και πάλι, επιτρέψτε μου να το επαναλάβω: δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε πράκτορας της KGB ή άλλοι πράκτορες ήταν στην πτήση. Καμία απολύτως. Μηδενική ένδειξη. Και το διερευνήσαμε με ιδιαίτερα λεπτομερώς.

Paul Ronzheimer: Επομένως ποιοι ήταν αυτοί που απειλούσαν για την προσγείωση του αεροσκάφους;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από όσο γνωρίζω ήταν ο πύργος ελέγχου που ήρθε σε επικοινωνία με το αεροσκάφος. Κανένας μέσα στην πτήση δεν ενεπλάκη σε οποιαδήποτε δραστηριότητα...

Paul Ronzheimer: Αλλά αυτό που μάθαμε από τον Roman (Protasevich), ήταν ότι κάποιοι τον φωτογράφισαν όταν ήταν στην Αθήνα, ότι τράβηξαν περίεργες φωτογραφίες του διαβατηρίου του...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να υπεισέλθω, προφανώς, σε λεπτομέρειες, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό συνέβη στο αεροδρόμιο.

Paul Ronzheimer: Επομένως δεν υπήρχαν πράκτορες στην πτήση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από όσο γνωρίζουμε και από την δική μας δουλειά, και βεβαία συνεργαζόμαστε με Υπηρεσίες Πληροφοριών, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι οποιοιδήποτε πράκτορες βρίσκονταν στην πτήση.

Paul Ronzheimer: Τι θα γίνει στο τέλος με αυτή την υπόθεση; Πώς θα μπορέσει να ελευθερωθεί ο Roman; Πόση πίεση χρειάζεται να ασκηθεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτον, θα πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Roman και τη Sofia σε μια εβδομάδα ή σε ένα μήνα. Θα πρέπει να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση και να καταστήσουμε σαφές ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν μια απόφαση που λάβαμε μια φορά και το θέμα θεωρείται λήξαν και πλέον προχωράμε στο επόμενο θέμα μας. Επομένως, μας ενδιαφέρει (να συνεχίσουμε την πίεση). Νομίζω πως όλοι μας ως ευρωπαίοι πολίτες αλλά και οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την υποχρέωση να προσπαθήσουν να ελευθερωθεί ο Roman και η σύντροφός του, αλλά θα πρέπει ακόμα να διασφαλίσουμε πως και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία θα απελευθερωθούν. Γιατί ο Roman δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν και άλλοι.

Λιάνα Σπυροπούλου: Σε λίγους μήνες η Γερμανία θα εκλέξει νέο Καγκελάριο. Θα σας λείψει η Καγκελάριος Merkel;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πολύ καλή σχέση με την Καγκελάριο Merkel. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα, είχαμε κάποιες έντονες συζητήσεις. Τρέφω εξαιρετικό σεβασμό για αυτήν ως ευρωπαία ηγέτη, καθώς οι επαφές που έχουμε γίνονται συνήθως στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως σίγουρα είναι η πιο έμπειρη ηγέτης στο Συμβούλιο. Είναι μια φωνή λογικής. Αλλά η Γερμανία είναι μια πολύ ισχυρή Δημοκρατία. Καμία Δημοκρατία δεν εξαρτάται από ένα και μόνο πρόσωπο. Κάποια στιγμή όλες οι πολιτικές καριέρες φτάνουν στο τέλος τους. Ήταν απόφαση της Καγκελαρίου Merkel να μην είναι και πάλι υποψήφια, μετά από τέσσερις θητείες, και η Γερμανία θα προχωρήσει μπροστά και θα εκλέξει ένα νέο Καγκελάριο.

Paul Ronzheimer: Υπάρχουν τρεις υποψήφιοι τώρα. H Annalena Baerbock από τους Πράσινους, ο Olaf Scholz από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και ο Armin Laschet από το CDU. Ποιον θα προτιμούσατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να σας πω. Αυτό εξαρτάται από τους Γερμανούς πολίτες, αυτοί θα λάβουν την απόφαση. Βεβαίως ανήκουμε στην ίδια πολιτική οικογένεια με το CDU/CSU, αλλά θα ήταν απρεπές εκ μέρους μου να δώσω κάποια συμβουλή ή να εκφράσω προτίμηση σε μια τόσο σημαντική εκλογή.

Paul Ronzheimer: Ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Πρωθυπουργέ. Θα θέλαμε να σας ευχηθούμε ένα υπέροχο καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και σε εσάς και εύχομαι οι Γερμανοί φίλοι μας φίλους να έρθουν στην Ελλάδα. Μετά από αυτή την πανδημία είμαι σίγουρος πως ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει, θα θέλει να χαλαρώσει…

Paul Ronzheimer (στα γερμανικά): Να πούμε και μια φράση στα Γερμανικά...

Κυριάκος Μητσοτάκης (στα γερμανικά): Ελάτε στην Ελλάδα.

Paul Ronzheimer: Αυτό μας είπατε και την προηγούμενη φορά...

Κυριάκος Μητσοτάκης (στα γερμανικά): Θα το πω ξανά, ελάτε στην Ελλάδα.

Paul Ronzheimer: Σας ευχαριστούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςBildτουρισμός