Πράσινο πιστοποιητικό: Ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Πιερρακάκη παρουσία Σαρλ Μισέλ
NewsroomΕπίσημα «αποκαλυπτήρια» για το ψηφιακό πιστοποιητικό στη χώρα μας από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το πρωί της Παρασκευής 28 Μαΐου, παρουσία του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες και η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά στην υλοποίηση του. Επισήμως, θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου διευκολύνοντας τις μετακινήσεις όλων των ευρωπαίων πολιτών.
Το ψηφιακό πιστοποιητικού EU Digital COVID Certificate, θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες δήλωσε πως νιώθει περήφανος για τη συμβολή της Ελλάδας σε δύο μεγάλα ευρωπαϊκά βήματα προς την μετα-Covid εποχή. «Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια» όπως ανέφερε.
Στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Σημείωσε πως για το πιστοποιητικό αυτό η Ελλάδα και η ΕΕ εργάστηκαν χέρι-χέρι. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες. Και μπορώ με περηφάνια να πω ότι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ψηφιακό πιστοποιητικό: «Ξεκλειδώνει» τις μετακινήσεις
Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι ένα ακόμα εργαλείο για την ενίσχυση του ανοίγματος του τουρισμού με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, όπως εξήγησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Η χώρα μας φιλοδοξεί φέτος να φτάσει στο 50% των επισκεπτών σε σχέση με το 2019 από 25% που ήταν η επίδοση την περσινή δύσκολη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό.
Η κυρία Πελώνη ανέφερε ότι το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες.
Έτοιμο από την 1η Ιουλίου
Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, έγινε εκτενής συζήτηση για το ψηφιακό πιστοποιητικό. Οι ηγέτες της ΕΕ, επεσήμαναν ότι «οι προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης πρέπει να συνεχιστούν πριν από το καλοκαίρι». Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε τη συμφωνία που επετεύχθη και καλεί για την άμεση υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού.
Την Τετάρτη, η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το πιστοποιητικό. Το κείμενο θα κατατεθεί για ψηφοφορία στη σύνοδο ολομέλειας του Ιουνίου (7-10 Ιουνίου). Στη συνέχεια, πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ και να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα. Ο κανονισμός αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021.
Πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό - Κονδύλια για περισσότερα rapid tests
Σε δηλώσεις του προ ημερών, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς, υπογράμμισε ότι θα υπάρχουν τρεις τύποι του πιστοποιητικού: «Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, ένα πιστοποιητικό αρνητικού τεστ και ένα ανάρρωσης από την νόσο». Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη, ώστε να μπορέσουν να παρέχουν προσιτά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID 19 προς τους πολίτες.
Παράλληλα ο Επίτροπος κάλεσε τα κράτη-μέλη να αποφύγουν να επιβάλουν επιπλέον περιορισμούς σε Ευρωπαίους πολίτες που διαθέτουν το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και ζήτησε την πλήρη ετοιμότητα ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα του πιστοποιητικού αποκτώντας πρόσβαση στην Ψηφιακή Πύλη, ώστε να επαληθεύεται η γνησιότητα του ψηφιακού ή έντυπου πιστοποιητικού, ανεξαρτήτως σε ποιο κράτος-μέλος έχει εκδοθεί.
Τι θα γίνει με όσους έλαβαν μία δόση του εμβολίου
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης δήλωσε ακόμα ότι η διάρκεια του εν λόγω πιστοποιητικού σε μη εμβολιασμένους πολίτες δεν έχει καθοριστεί ακόμα καθώς ενδέχεται ένας Ευρωπαίος πολίτης που θα ταξιδέψει τον Ιούλιο με πιστοποιητικό αρνητικού τεστ να χρειαστεί να εκδώσει καινούργιο, εάν ταξιδέψει ξανά έναν μήνα αργότερα. Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, η καλύτερη λύση είναι η επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.
Ο Επίτροπος δήλωσε ακόμα ότι οι πολίτες που έχουν λάβει μόνο μια δόση του εμβολίου θα μπορούν επίσης να εκδώσουν το πιστοποιητικό, ωστόσο καθώς το πιστοποιητικό αυτό αποτελεί απλώς ένα εργαλείο, εναπόκειται στα κράτη-μέλη το πώς θα το χρησιμοποιήσουν, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να συντονίσει τις εθνικές κυβερνήσεις.
Έγκλημα Γλυκά Νερά – Καλλιακμάνης: Παράξενες οι κινήσεις των δολοφόνων της Καρολάιν
Φορολογικές δηλώσεις: Οι νέοι κωδικοί και οι αλλαγές στο έντυπο Ε1
Δίπλωμα οδήγησης: Όλες οι υπηρεσίες με κωδικούς taxisnet μέσω gov.gr
- Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
- Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
- Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού