Πολιτική|15.01.2019 19:58

Βουλή: Σενάρια για επίσπευση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών

Newsroom

Σενάρια για την επίσπευση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στη Βουλή και τους πολιτικούς κύκλους την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης. 

Αυτό που διαρρέεται στα πηγαδάκια του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι ότι ενδέχεται να ακολουθηθεί διαδικασία-εξπρές όχι μόνο για την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, συνεργάτες του πρωθυπουργού του έχουν προτείνει το ενδεχόμενο να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία την Πέμπτη στις αρμόδιες Επιτροπές με στόχο να κυρωθεί η Συμφωνία από την Ολομέλεια ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο ή τουλάχιστον το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τη σχετική ανακοίνωση θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενδεχομένως ακόμη και την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της καταληκτικής ομιλίας του με την οποία και θα κλείσει η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης. Πάντως, για την ώρα το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει άγνοια και διαψεύδει τα σχετικά σενάρια σημειώνοντας ότι δεν έχει πάρει ακόμη στα χέρια του την ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια.

Με ανοιχτή την προοπτική να έρθει άμεσα η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή εκτιμάται ότι ακόμη πιο άμεσα θα πρέπει να αλλάξει η σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ώστε να απεικονίζεται σε αυτές εκ νέου η κυβερνητική πλειοψηφία μετά την απώλεια στήριξης των ΑΝΕΛ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως θα περάσει από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας η επίμαχη συμφωνία. Ωστόσο, η αλλαγή σύνθεσης των επιτροπών είναι κάτι που προβλέπεται από το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου η κοινοβουλευτική ομάδα που διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή να έχει την πλειοψηφία και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. 

Βουλήυπουργείο ΕξωτερικώνΣυμφωνία των Πρεσπών