Διπλωματικές πηγές – Τι είπε ο Δένδιας σε Τσαβούσογλου: Απαράδεκτη η εμμονή στο «casus belli»
Newsroom«Οι συνομιλίες μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, οι οποίες έλαβαν χώρα αμέσως μετά την συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα», αναφέρουν διπλωματικές πηγές σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή θέσεων και απόψεων. «Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες.
Επεσήμανε ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πιο πρόσφατα η συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Sedat Önal στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς. Οι δύο Υπουργοί ενέκριναν έναν κατάλογο για το θέμα αυτό.
Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο "casus belli" εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξη του. Επίσης, τον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι το "τουρκο-λιβυκό μνημόνιο" είναι παράνομο και ανυπόστατο.
Τόνισε το απαράδεκτο της παραβίασης της Ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.
Υπογράμμισε εκ νέου ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη. Αναφέρθηκε και στην ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι, ως απόδειξη του θετικού κλίματος, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά το σεισμογενές της περιοχής.
Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, αρχής γενομένης από το Κυπριακό. Το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Υπογράμμισε την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και κάλεσε, εκ νέου, για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας. Συνεχάρη τέλος τον Βεβλούτ Τσαβούσογλου για την επιτυχία της Anadolu Efes στην Ευρωλίγκα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Άμεση ανάλυση: Γιατί η επίσκεψη Τσαβούσολγου κύλησε τόσο υποτονικά
Αφού ο Δένδιας συνεχάρη την Ανατολού Εφές για την κατάκτηση του τίτλου της Euroleague και ο Μεβλούτ Τσαβούσγολου ευχαρίστησε τον ομόλογό του για το χθεσινό δείπνο, οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση της συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, δήλωσαν ικανοποιημένοι για τα σημεία συμφωνίας στην οικονομική θετική ατζέντα ενώ αναφέρθηκαν και στις διαπραγματεύσεις για τα στρατιωτικά ΜΟΕ.
Το διήμερο της παρουσίας του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κύλησε ομαλά και σε γενικές γραμμές υποτονικά. Πάνε αρκετά χρόνια που επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου στην Ελλάδα κύλησε σε τόσο χαμηλούς τόνους.
Ο λόγος προφανώς και δεν είναι η έλλειψη διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αλλωστε, ο Νίκος Δένδιας το τόνισε ξεκάθαρα: «Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά ιδιαίτερα σοβαρά θέματα, των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε. Σκοπός της συνάντησής μας, ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και εάν καταστεί δυνατό σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου».
Μια σειρά από παραμέτρους οδήγησαν σε αυτό το κλίμα:
α) Δένδιας και Τσαβούσογλου δεν είχαν κανένα λόγο να επαναλάβουν το μπρα – ντε – φερ της Αγκυρας. Και οι δύο, τότε, κέρδισαν εσωτερικά πολιτικούς πόντους, όμως ως υπουργοί Εξωτερικών γνωρίζουν πολύ καλά πόσο απαραίτητη είναι η διπλωματία σε αυτές τις περιπτώσεις.
β) Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σε δύο περίπου εβδομάδες, εκ των πραγμάτων, δημιουργεί μια νέα συνθήκη. Πλέον, εναπόκειται στους αρχηγούς των κρατών αν και πόσο θα θέσουν τα ανοικτά ζητήματα και πώς θα αποφασίσουν να τα διαχειριστούν. Με λίγα λόγια, ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα αναβαθμιστεί και το πεδίο θα ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο μετά από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
γ) Και οι δύο χώρες επιθυμούν ένα ήρεμο καλοκαίρι. Για την Ελλάδα είναι κομβικής σημασίας η φετινή τουριστική περίοδος. Με αυτό το δεδομένο κανείς δεν θέλει να ρισκάρει ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, που πιθανώς να δημιουργούσε πρόβλημα στον τουρισμό. Από την άλλη, η Τουρκία βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρώπης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι Αθήνα αλλά και Λευκωσία δεν θα επιτρέψουν να μπει στο τραπέζι η «θετική ατζέντα» αν δεν υπάρχει ένδειξη προόδου στα ανοικτά ζητήματα.
δ) Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται εν αναμονή των κινήσεων Μπάιντεν. Τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δουν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ήδη «κλείσει» τη δική του συνάντηση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, και το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο τρόπος που θα κινηθεί στην περιοχή η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι κομβικής σημασίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Το ανακοίνωσαν Δένδιας - Τσαβούσογλου
Δολοφονία στη Βάρη: Θύμα ο γνωστός πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης
Self test: Τι αλλάζει από σήμερα - Tι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, για νέους και μαθητές
Κρήτη: Πέθανε η 44χρονη που εμφάνισε θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της
- Συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν: Ανασύρθηκαν 30 νεκροί και εντοπίστηκαν 28 επιζώντες - Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Χαλάνδρι: Στον εισαγγελέα ο αστυνομικός που χαιρέτησε ναζιστικά μπροστά σε πλήθος
- Τρόμος στο Λονδίνο: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς στο κέντρο της πόλης - Τέσσερις τραυματίες
- Η Πάρις Χίλτον ποζάρει μπροστά από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μόνο με έναν φιόγκο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες