Πολιτική|16.01.2019 08:00

Πώς η κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη εκτροχίασε τη διαδικασία

Κατερίνα Τζαβάρα

Με ορμητικό ποτάμι που αναζητούσε διέξοδο έμοιαζε η δυναμική της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας για την επιβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής των Ελλήνων στην κυβέρνηση. Η διήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία άνοιξε με την ομιλία του πρωθυπουργού μετά την απόρριψη από την πλειοψηφία «παρεμπιπτόντων ζητημάτων», τα οποία προέκυψαν αναφορικά με το χρονικό εύρος της συζήτησης της πρότασης εμπιστοσύνης.

Στην πρωτολογία του ο κ. Τσίπρας επιχειρηματολόγησε για ιστορικές επιλογές, την αυγή μιας νέας εποχής, τη μεταμνημονιακή προοπτική στο οικονομικό πεδίο αλλά και τη μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση ενός προβλήματος που χρόνιζε για δεκαετίες αναφορικά με το ονοματολογικό των Σκοπίων. Οταν στο βήμα βρέθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα και δεν ήταν λίγες οι φορές που αναφορές του λειτούργησαν σαν... βόμβες διασποράς, δημιουργώντας εστίες εκρήξεων, ακόμη και εκτροχιάζοντας τη διαδικασία.

Από τη σφοδρότητα της αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδείχθηκε όμως και η πολύ ισχυρή πίεση που ασκείται στα μικρότερα κόμματα, τόσο που να απειλεί την ίδια τους την υπόσταση.

Η έντονη αντίδραση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, αλλά και βουλευτών της παράταξής της στη μακρά αντιπαράθεση μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Μητσοτάκη ήταν χαρακτηριστική.

«Εγκληματική» χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης την επιλογή Δανέλλη να στηρίξει την κυβέρνηση

Η κυρία Γεννηματά επέκρινε έντονα τον πρόεδρο της Βουλής, πως επιδιώκει να πείσει τον λαό ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είναι τα δύο κόμματα στο Κοινοβούλιο, και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό. Μόλις τέλειωσε η κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη, βουλευτές βγήκαν μαζικά από την αίθουσα, δίνοντας εν τοις πράγμασι δίκιο στην κυρία Γεννηματά.

«Βολική κατάσταση»

«Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση αναζητά ψήφο εμπιστοσύνης, είναι η κατάληξη των παζαριών των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, πιο συγκεκριμένα των παζαριών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο» είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Προσέθεσε πως η όλη εξέλιξη βολεύει τον πρωθυπουργό να διασώσει την κυβέρνησή του με τις ψήφους των βουλευτών των ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο να διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και ταυτόχρονα να εμφανίζεται ότι αντιστέκεται σε μια πολιτική στην υλοποίηση της οποίας πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε απευθυνόμενος στον άρτι διαγραφέντα Σπύρο Δανέλλη, τονίζοντας ότι διέπραξε κάτι χειρότερο από έγκλημα και αντιστοιχίζοντας την απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση όχι σε εξύψωση της πολιτικής, αλλά στην κατάντια της.

Με τον δικό του γλαφυρό τρόπο ο Βασίλης Λεβέντης από την Ενωση Κεντρώων είπε πως «αυτή η Βουλή είναι καλό να τερματίσει το συντομότερο τον βίο της, γιατί έχει συνδεθεί με μεταγραφές, υστερόβουλες δημοσκοπήσεις και μετακινήσεις βουλευτών» και επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως θα είναι χειρότερη κυβέρνηση από την παλαιότερη.
Κλιμακωτά το ενδιαφέρον ατόνησε σε βάρος της πραγματικής ουσίας της συζήτησης

ΚΚΕΤο ΠοτάμιΚΙΝΑΛΈνωση Κεντρώων