Ξεκίνησε το θρίλερ για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Μάχη για τις επιτροπές
Κατερίνα ΤζαβάραΟι διαδικαστικές κόντρες επί της σύνθεσης των κοινοβουλευτικών Επιτροπών με αιχμή κυρίως την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής από την οποία θα περάσει πριν από την Ολομέλεια η κύρωση της σύμβασης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, φουντώνουν προτού ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.
Η ΝΔ ανεβάζει τους τόνους καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές Eπιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας». Κάνει μάλιστα λόγο για «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και διατυπώνει απειλές τόσο προς «την κυβέρνηση –όσο – και το Προεδρείο της Βουλής να μη διανοηθούν να το επιχειρήσουν».
Η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας απαρτίζεται από 55 βουλευτές εκ των οποίων οι 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εκ μέρους του Ποταμιού, μέλος της Επιτροπής ήταν ο Σπύρος Δανέλλης ο οποίος διεγράφη. Πριν λίγη ώρα έγινε γνωστό ότι το Ποτάμι θα τον αντικαταστήσει με τον Γρηγόρη Ψαριανό, επιλογή που έχει να κάνει με τη διαχειριστική διάσταση της θέσης αυτής και δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικές ερμηνείες. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ειδικά για την περίπτωση στης Συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να επιλεγεί ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς προκειμένου να εκφράσει τη θέση του κόμματος.
Η ΝΔ επιμένει ότι «βάσει του Συντάγματος, η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία».
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε προκαταβολικά χθες ότι ο αριθμός των μελών κάθε επιτροπής δύναται να αυξομειώνεται προκειμένου να εκφραστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτό θα γίνει με την προσθήκη πιθανότατα κάποιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή. Σχετικό ερώτημα έχει απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στη Βουλή. Σήμερα, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Νίκος Βούτσης ξεκαθάρισε ότι δεν μπαίνει σε καμία άλλη ατζέντα πέραν της σημερινής κορυφαίας διαδικασίας.
Πάντως, όχι τυχαία και η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε από βήματος της Ολομέλειας στην «ανωμαλία που θα υπάρξει στο εξής στη λειτουργία του Κοινοβουλίου» καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον 145 βουλευτές και «με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής» αυτή η κοινοβουλευτική δύναμη θα αντανακλάται στο εξής στις επιτροπές.
- Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Έκλεισαν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου, ψήφισαν πάνω από 70.000 – Τι ώρα αναμένονται ασφαλή αποτελέσματα
- Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
- Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
- Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»