Τσαβούσογλου: «Δυσάρεστη η συνέντευξη με Δένδια στην Άγκυρα – Αδυναμία της Ελλάδας να φέρνει τα προβλήματα στην ΕΕ»
Μαρία ΖαχαράκηΕφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση TRT Haber ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Τι είπε για τον Νίκο Δένδια και την Ελλάδα
Ερώτηση: Είπατε ότι μετά την επίσκεψή σας στην Ελλάδα, επιτεύχθηκε συναίνεση 25 σημείων. Υπάρχει κάτι που να ξεχωρίζει στις λεπτομέρειες αυτών;
Τσαβούσογλου: Όταν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ήρθε στην Άγκυρα, έφτασε επίσης και ο υφυπουργός Εξωτερικών τους. Ένας φίλος από τον επιχειρηματικό κόσμο που είναι υπεύθυνος για τις οικονομικές σχέσεις. Ήρθε με ορισμένες ιδέες. Στη συνέχεια καθίσαμε και εμβαθύναμε αυτές τις ιδέες και είχαμε κάποιες επιπλέον προτάσεις και ένα έγγραφο 25 σημείων, δηλαδή, το σχέδιο δράσης, στην πραγματικότητα, για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων. Κατά την επίσκεψή μας στην Αθήνα, ο Π/Θ και οι τρεις μας συναντηθήκαμε, και μετά είχαμε μια λεπτομερή συζήτηση με τον Δένδια.
Και μετά αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε το σχέδιο δράσης 25 σημείων. Αυτό περιλαμβάνει την αναβίωση ορισμένων μηχανισμών: τη διεξαγωγή της 5ης συνάντησης της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής, σύγκληση της Επιτροπής Εμπορικής και Οικονομικής Συνεργασίας, την Κοινή Επιτροπή για την επιστήμη και την τεχνολογία, και, ομοίως, τον σχεδιασμό γέφυρας για την πύλη Ύψαλα-Κήποι. Ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών, αεροπορικώς, χερσαία ή σιδηροδρομικώς ... Η Τουρκία έχει ένα σιδηροδρομικό έργο στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα ελληνοτουρκικό σιδηροδρομικό έργο. Υλοποίηση του σιδηροδρομικού έργου της υπερταχείας. Μία συνάντηση της Επιτροπής Χερσαίων Μεταφορών. Συνεργασία στο πεδίο των πληροφοριών ... Μείωση και εναρμόνιση των τιμών που σχετίζονται με τηλέφωνα GSM. Επίσης, ο εκσυγχρονισμός του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Τουρκίας-Βουλγαρίας-Ελλάδας. Με άλλα λόγια, ενεργειακή συνεργασία, επιμελητεία, τελωνειακή διευκόλυνση, αύξηση του εμπορίου, ενίσχυση της πιστοποίησης εμβολιασμού, υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του επενδυτικού μας φορέα και του επενδυτικού φορέα της Ελλάδας. Συνεργασία στην πολιτική αεροπορία. Κοινή ομάδα εργασίας σε θέματα ναυτιλίας. Έχουμε την εμπειρία να συνεργαστούμε στη ναυπηγική βιομηχανία. Αναγνώριση διπλωμάτων. Συνεργασία για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Υπάρχει μια Κοινή Οικονομική Επιτροπή, αλλά θα συσταθεί και Κοινή Οικονομική και Εμπορική Επιτροπή, με συμπροέδρους τους Υπουργούς Εμπορίου. Άρα, είναι σημαντικό. Υπάρχει μία υπερταχεία από τη Θεσσαλονίκη προς την Κωνσταντινούπολη. Υπάρχει επίσης η υπογραφή MoU μεταξύ του Kosgeb [οργανισμού ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων] και του αντίστοιχου ελληνικού φορέα. Και υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που αφορούν την οικονομία με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης 25 σημείων που ετοιμάσαμε ως Υπουργοί Εξωτερικών για τη βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να το υλοποιήσουμε. Ξέρετε, πριν την επίσκεψή μου, ο Υφυπουργός μας Sedat [Önal] πήγε στην Καβάλα και συναντήθηκε με τον συνομιλητή του. Εργάστηκαν επί των λεπτομερειών. Στη συνέχεια, το έφεραν σε εμάς και το ανακοινώσαμε.
Ερώτηση: Καταλαβαίνω ότι αυτό κάνετε: να ενισχύσουμε τη θετική ατζέντα αντί να επαναλάβουμε τις παλιές εντάσεις σε τομείς συγκρούσεων.
Τσαβούσογλου: Παρά τις προκλήσεις. Γιατί παρά τις προκλήσεις; Δυσάρεστη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, του είπα. Ίσως ενισχύσατε τη δημοτικότητά μου στην Τουρκία, αλλά θα προτιμούσα να μην γινόταν έτσι. Θα προτιμούσα να είχαμε καλύτερες σχέσεις. Τώρα η συνέντευξη Τύπου μας πήγε καλά. Ωστόσο, μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Δένδιας έχει κάνει επανειλημμένα δηλώσεις κατά της Τουρκίας. Δεν το λέτε εκεί. Έκανα δηλώσεις αφού επέστρεψα; Κριτική ή οποιαδήποτε κατηγορία; Αυτό που λέμε για τη δυτική Θράκη είναι σαφές. Αυτό που είπαμε μετά είναι σαφές. Έχουμε μια θέση. Αλλά δεν υποπέσαμε σε ρητορική προκειμένου να συνεχίσουμε αυτήν τη θετική ατζέντα.
Ερώτηση: Πώς ερμηνεύετε αυτές τις δηλώσεις; Είναι δηλώσεις για λόγους εσωτερικής πολιτικής;
Τσαβούσογλου: Νομίζω ότι είναι για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Δεν πρέπει να ασχολείστε με αυτά τα ζητήματα. Εμείς δεν το κάνουμε. Ο φίλος μας Δένδιας, ο πολύ φίλος μου από τα παλιά, το συνεχίζει. Δεν έχει νόημα. Ίσως θα βοηθήσει στην εγχώρια πολιτική για λίγο. Αλλά μεσοπρόθεσμα, ούτε στον πολίτη αρέσει. Όπου έχετε δίκιο, στον πολίτη αρέσει να έχει δίκιο και να στέκεται όρθιος. Αλλά η διαμάχη φέρνει τη δυσαρέσκεια μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
Ερώτηση: Τα ΜΜΕ εδώ περίμεναν μια απάντηση στο γεγονός που ενίσχυσε τη δημοτικότητά σας. Περίμεναν να δουν αν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα πήγαινε και θα έλεγε κάτι στη συνέντευξη Τύπου. Δεν το είπατε. Είπατε προηγουμένως ό,τι είχατε να πείτε.
Τσαβούσογλου: Δεν θα το έλεγα εάν δεν το είχε αναφέρει εδώ ο Δένδιας. Γιατί ανοίγουμε μια νέα σελίδα. Μιλάμε, ο διάλογος ξεκίνησε. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι διακυβεύουμε τις θέσεις μας. Θα μιλήσουμε για αυτά μόνοι μας.
Ερώτηση: Υπήρξε δυσαρέσκεια στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Το νιώθετε αυτό;
Τσαβούσογλου: Είμαστε ευχαριστημένοι με την εικόνα που προέκυψε μετά τη συνάντησή μας από τον ελληνικό λαό, ακόμη και από τα ελληνικά ΜΜΕ. Φυσικά αυτό θέλουν τα ΜΜΕ, να υπάρξει μία αντιπαράθεση, να κάνουμε μια συζήτηση, να κάνουμε πρωτοσέλιδα. Αλλά όταν συμβεί κάτι θετικό, το υποστηρίζουν. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΕ, μέχρι ενός σημείου και το εννοώ. Σύμφωνα με πολιτικούς στην Ελλάδα, είμαστε πιο άνετοι ως Τούρκοι πολιτικοί και ως κοινωνία. Επομένως, έχουμε αυτοπεποίθηση. Δεν είμαστε κατηγορηματικά εχθρικοί σε μια χώρα. Όταν κάνουμε θετικά βήματα, οι άνθρωποι μας μας υποστηρίζουν. Οι άνθρωποι μας θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις. Η εμπιστοσύνη, η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι ένα άλλο ζήτημα. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας θέλει να είμαστε καλά. Βλέπω όμως την ψυχολογία που έχουν οι πολιτικοί στην ‘Ε/Κ Διοίκηση’. Επομένως, βλέπω τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει η δημόσια πίεση. Έχω δει το ίδιο πράγμα με τους Έλληνες πολιτικούς στο παρελθόν, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Το είδα χθες, το βλέπω σήμερα. Το έχουμε δει σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Είμαστε πιο άνετοι από αυτούς. Ο λαός μας έχει αυτοπεποίθηση. Υποστηρίζει τα βήματα που κάνουμε. Και όταν στεκόμαστε όρθιοι, όταν προστατεύουμε το δικαίωμά μας, ο λαός μας μας υποστηρίζει. Αλλά δεν λέει ο λαός μας ‘υφαρπάξτε τα δικαιώματα της Ελλάδας’ ή ‘κάντε εχθρό την Ελλάδα’. Ούτε λέει ότι πρέπει να τους μισούμε. Έχει λόγους να το πει, αλλά το έχουμε ξεπεράσει. Υπερέβημεν εαυτούς ως ένα κράτος και ένα έθνος με αυτοπεποίθηση. Κοιτάμε στο μέλλον.
Ερώτηση: Είδαμε μια ομάδα γιατρών όταν βγήκαμε για καφέ κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνάντησης στην Κομοτηνή. Ας τον ονομάσουμε ‘Έλληνα θείο’. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Αλλά δεν είναι Ρωμιός, είναι Έλληνας. Μιλάει σπαστά τουρκικά, αλλά λέει ότι τα ξέχασε. Σχεδόν μας αγκάλιασε. Μου είπε πολλές αναμνήσεις από την Τουρκία. Και είπε ότι η ένταση προκάλεσε δυσαρέσκεια. Και όταν εξετάζουμε τα σημεία που προτάσσονται [στο σχέδιο δράσης], πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός, ευρισκόμενος σε οικονομικές δυσκολίες, έχει δει ότι θα τον ωφελήσει.
Τσαβούσογλου: Όλοι το γνωρίζουν. Ο λαός μας το γνωρίζει. Έχουμε διαφωνίες σχετικά με το Αιγαίο. Ο λαός μας βλέπει ότι η Ελλάδα έχει ‘μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις’ στην ανατολική Μεσόγειο. Από τη μία πλευρά, λένε ‘προστατέψτε τα δικαιώματά μας’. Αλλά, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί πολίτες που επιθυμούν καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίοι ουδέποτε αντιτάχθηκαν σε αυτό το πακέτο των 25 σημείων. Αυτή είναι η γνώμη μας.
Ερώτηση: Η Ελλάδα ανακοίνωσε πρόσφατα μια απόφαση. Η Τουρκία εντάσσεται στην κατηγορία της ασφαλούς χώρας για αιτούντες άσυλο από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σομαλία. Τι προσπαθούν να πουν; Εννοούν ‘μην έρθετε στην Ελλάδα, κάντε αίτηση ασύλου στην Τουρκία;’ Θα ήθελα ειδικότερα να ρωτήσω το εξής: Πολλά μέλη της FETÖ που έχουν διαφύγει από την Τουρκία είναι επίσης στην Ελλάδα. Θα υπάρξει η ίδια στάση για αυτούς;
Τσαβούσογλου: Κάνατε μια καλή ερώτηση. Σας ευχαριστώ πολύ. Είχα την ίδια αντίδραση όταν είδα την απόφαση. Έχουμε συνεργαστεί από το παρελθόν με την Ελλάδα σχετικά με την επιστροφή μεταναστών που πάνε στα νησιά από την Τουρκία. Αν θυμάστε, αυτό συνέβη μετά τη Δήλωση της 18ης Μαρτίου. Υπάρχει η διμερής συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Υπάρχει επίσης με άλλες χώρες. Βάσει αυτής της συμφωνίας, εκείνοι που ταυτοποιούνται βάσει στοιχείων ότι πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που τους αφορούν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία με τη Βουλγαρία. Με τη Βουλγαρία, το εφαρμόζουμε πολύ καλά στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης. Τώρα η Ελλάδα παίρνει μια τέτοια απόφαση για να μην δεχτεί αιτήσεις από παράτυπους μετανάστες που φτάνουν εδώ ή για να τους στείλει στην Τουρκία. Όπως είπατε, υπάρχουν μέλη της FETÖ που έχουν διαφύγει από την Τουρκία και μέλη του DHKP-C και του PKK που έχουν βρει καταφύγιο σε διάφορες δομές εκεί. Ζητήσαμε ορισμένους εξ αυτών. Επομένως, εάν είχε βγάλει αυτήν την απόφαση στέλνοντας πίσω τους τρομοκράτες, τότε θα την σεβόμουν. Όμως, από τη μία πλευρά, θα κρατήσετε τους τρομοκράτες, δεν θα τους δώσετε στην Τουρκία για διαφορετικούς λόγους. Αλλά [από την άλλη πλευρά] θα στείλετε τους μετανάστες και θα πείτε ότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα. Οποία αντίφαση. Πρέπει να είστε ειλικρινείς.
Ερώτηση: Τώρα η Ελλάδα είχε επίσης αντίκτυπο στις σχέσεις με την ΕΕ. Μάλιστα, ο Π/Θ τους υπερηφανεύθηκε ότι ανήγαγαν το πρόβλημα σε πρόβλημα ΕΕ-Τουρκίας.
Τσαβούσογλου: Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Αυτό είναι ‘αδυναμία’.
Ερώτηση: Φυσικά είναι ‘αδυναμία’. Είναι κάτι που ‘ενοχοποιεί’ και τις χώρες της ΕΕ. Οι τελευταίες συναντήσεις της ΕΕ ξεκίνησαν με συζητήσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Στη συνέχεια, οι τόνοι έπεσαν σταδιακά. Έχουμε μια νέα συνάντηση μπροστά μας. Τι περιμένετε από εκεί;
Τσαβούσογλου: Μόλις το είπατε. Όλοι έχουν κουραστεί. Και άκουγαν τη μία πλευρά μόνο. Άρχισαν τώρα να ακούν και εμάς. Συνεπώς εξηγήσαμε καλά, με στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου αυτού του χάρτη της Σεβίλλης, τον λόγο για προέκυψε το πρόβλημα. Προηγουμένως, οι χώρες της ΕΕ πίστευαν ότι, μία ημέρα, η Τουρκία άρχισε τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες και οι εντάσεις άρχισαν σε μία ημέρα. Ωστόσο, έχουμε εξηγήσει καλά τι έχει συμβεί από το 2001. Έχουμε δείξει την αποφασιστικότητά μας. Εξηγήσαμε επίσης πολύ καλά τι είναι οι ‘μαξιμαλιστικές’ απαιτήσεις. Είδαν την καλή θέληση μας και την πρόθεσή μας να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Υπήρξαν χώρες που ήταν ειλικρινείς επ’ αυτού. Οι περισσότερες ήταν. Ορισμένες χώρες υποστήριξαν φανατικά την Ελλάδα. Το έχουμε πει στο παρελθόν. Στις Συνόδους, δεν μας ανησυχούσε η επιβολή κυρώσεων. Πόσο θα μας επηρέαζαν οι κυρώσεις; Αποφάσισαν να μας επιβάλουν κυρώσεις μια φορά στο παρελθόν. Θυμάται τώρα κανείς τι συνέβη τότε; Όχι. Αλλά η απόφαση επιβολής κυρώσεων αποτελεί εχθρική πράξη κατά μιας χώρας. Δεν εξυπηρετεί ούτε τους ίδιους. Αντί να αντιμετωπίζουμε αυτά τα πράγματα, εμείς, ως ΕΕ και Τουρκία, πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς. Αν και δεν βλέπουμε την απαραίτητη ειλικρίνεια από την ΕΕ, είναι καιρός να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Τώρα, θα κοιτάξουμε την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, θα κοιτάξουμε το μέλλον ... Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πλέον περισπασμοί. Η συμφωνία για το μεταναστευτικό πρέπει να επικαιροποιηθεί.
Σχέση με τις ΗΠΑ
«Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με την Τουρκία σε πολλούς στρατηγικούς τομείς. Το έχουμε δει με τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, το έχουμε δει στους άλλους συνομιλητές μας. Αυτό βλέπουμε σε όλους τους συνομιλητές μας, το βλέπουμε και στον Biden. Από τη μία πλευρά, πώς επιλύουμε αυτά τα προβλήματα, και από την άλλη πλευρά, θα είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε αυτήν τη συνεργασία ενώ αποκαθιστούμε τις μελλοντικές σχέσεις; Υπό τον Τραμπ, υπήρχε στόχος για όγκο συναλλαγών 100 δισ. $. Τι πρέπει να κάνουμε για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους;».
Ο Τσαβούσογλου είπε ότι έδωσε στο Blinken ένα ‘έγγραφο οράματος’, στο οποίο έχουν καταγραφεί οι ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων και τη μετατροπή των στρατηγικών σχέσεων σε μια πραγματικά στρατηγική σχέση.
«Βλέπουμε επίσης ότι θέλει να εργαστεί πιο στενά σε πολλά περιφερειακά ζητήματα. Μπορούμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα, αλλά οι προσδοκίες μας πρέπει να ικανοποιηθούν».
Αναφερόμενος στα σημεία όπου οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε πως «Για παράδειγμα, στη Συρία, οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν καλύτερα μαζί μας αυτήν την περίοδο. Για κάποια χρονική περίοδο, ‘αποκόπηκαν’ εντελώς από τη Συρία. Ενδιαφέρονταν μόνο για τη Βορειοανατολική Συρία. Στην περίοδο Trump, έλεγαν ‘Υπάρχει πετρέλαιο εδώ, οπότε θα μείνουμε’. Δεν ενδιαφέρονταν καθόλου για τη Λιβύη, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται περισσότερο τώρα».
Τονίζοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον στη νέα κυβέρνηση για την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «βλέπουμε ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί μας όχι μόνο στο ζήτημα της Λιβύης και της Συρίας, αλλά και σε πολλές περιοχές από τη Μεσόγειο έως τον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο».
Σχέση με τη Γαλλία
Ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο Μακρόν ήθελε να στείλει ένα σύστημα αεράμυνας SAMP/T στην Τουρκία, αλλά το εγκατέλειψε μετά την Επιχείρηση ‘Peace Spring’, προσθέτοντας ότι αυτός και ο Γάλλος ομόλογός του είχαν επίσης συζητήσει το θέμα.
Αναφερόμενος στην προκαταρκτική συμφωνία με την Eurosam στο παρελθόν, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «ως Τουρκία, έχουμε υπογράψει, στο παρελθόν, επιστολή προθέσεων με την Eurosam για προμήθεια και συμπαραγωγή. Μπορούμε επίσης να την αναβιώσουμε. Δεν χρειάζεται να είναι oı Patriot. Εάν οι ΗΠΑ δεν εγγυώνται τους Patriot, μπορούμε να πάρουμε πολλά συστήματα αεράμυνας από άλλους συμμάχους μας».
Υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία δεν εκδίδει άδειες εξαγωγής για ορισμένα προϊόντα σε τουρκικές εταιρείες, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «Είπαμε ότι τέτοια θέματα πρέπει να αφαιρεθούν από την ατζέντα των σχέσεων Τουρκίας-Γαλλίας».
Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις, παρότι υπάρχουν θέματα διαφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, αναφέροντας πως «Πλέον η Γαλλία επιθυμεί να διαβουλευθεί με εμάς σχετικά με την Αφρική. Και αυτό είναι καλό. Δεν βλέπουμε κανέναν ως ανταγωνιστή, δεν ανταγωνιζόμαστε κανέναν στην Αφρική. Είναι επίσης σημαντικό να ενισχυθεί η θέση της Τουρκίας εκεί και να φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Αναπτύσσουμε τομείς διαβούλευσης».
Σχέση με την Αίγυπτο
Ερωτηθείς για τις συνομιλίες Τουρκίας-Αιγύπτου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι συνομιλίες προχωρούν σταδιακά και έχουν φτάσει σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, αλλά πως η ημερομηνία για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, δεν έχει καθοριστεί ακόμη.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και ο αμοιβαίος διορισμός πρέσβεων θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον, προσθέτοντας ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι σχέσεις να γίνουν καλύτερες από πριν. Ερωτηθείς για το πώς προχωρούν οι συνομιλίες, ο Τσαβούσογλου απάντησε, «Μέχρι στιγμής, καλά».
Σημειώνοντας ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος «δεν βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές» στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ένας άλλος τομέας στον οποίο μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες είναι το παλαιστινιακό ζήτημα, δηλώνοντας πως «Εάν ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο, υπάρχουν πολλοί τομείς και χώρες όπου μπορούμε να συνεργαστούμε και υπάρχει ανάγκη για αυτήν τη συνεργασία».
«Σωτηρία»: Διασωληνώθηκε 22χρονος-Ανεμβολίαστοι, κυρίως, όσοι νοσηλεύονται
Αρση μέτρων: Επιστρέφει η μουσική στους γάμους, αλλά χωρίς… χορό
Κορoνοϊός: Παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό - Σε ποιους και γιατί εμφανίζονται
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
- Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
- Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
- Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»