Πολιτική | 24.06.2021 17:49

Ελένη Σουρανή: Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην Ιταλία

Newsroom

Η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή, αναλαμβάνει επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Ιταλία, με απόφαση του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών. Η Σουρανή είναι από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού στο μέτωπο της διπλωματίας, και έχει παίξει κομβικό ρόλο στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, και στην επικοινωνία με τον Ιμπραχίμ Καλίν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τοποθέτησή της στη Ρώμη θα λάβει χώρα στα τέλη της χρονιάς. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποιος θα την αντικαταστήσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο αντικαταστάτης, όμως, θα κληθεί να χειριστεί κρίσιμα θέματα, όπως τα ελληνοτουρκικά, τις κινήσεις της Άγκυρας στο κυπριακό αλλά και την επικοινωνία Μαξίμου – Τουρκίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, ήταν προσωπική της η επιλογή να υπάρξει ένας χρονικός ορίζοντας στην διαδικασία αποχώρησής της.

Ο ρόλος της στα ελληνοτουρκικά

Η Ελένη Σουρανή είναι υπεύθυνη και για την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

όπου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο πάγος έσπασε και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές παρά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε για την ανάγκη η Βορειοατλαντική Συμμαχία να δράσει άμεσα και αποφασιστικά σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε το αύριο, να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια επιδιώκοντας προσωπικά συμφέροντα. Αντίθετα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να δράσουμε τώρα».

Οπως μετέδιδε στις 14 Ιουνίου η δημοσιογράφος του Open, Αλεξία Τασούλη, από τις Βρυξέλλες, η συνάντηση έγινε τελικώς παρουσία των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών, Ελένης Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν καθώς η τουρκική πλευρά επέλεξε τον δεύτερο ως τον μεταφραστή. Ως εκ τούτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να είναι παρούσα και η κ. Σουρανή στη συζήτηση

Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δύο ηγετών κράτησε για περισσότερη από μία ώρα και έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, ωστόσο συμφώνησαν ότι το κλίμα έντασης του περασμένου καλοκαιριού δεν πρέπει να επαναληφθεί. 

Όλες οι ειδήσεις

Μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊού: Συναγερμός στην Κρήτη – Έκτακτη σύσκεψη με συμμετοχή Τσιόδρα, Χαρδαλιά

Γλυκά Νερά: Αίτημα της οικογένειας της Καρολάιν για αποκλειστική επιμέλεια της μικρής Λυδίας

«Αντεστραμμένη Τάξη»: Μάθημα στο σπίτι, ασκήσεις στην… τάξη για τους μαθητές

Μονή Πετράκη: Διατάχθηκε ο εγκλεισμός του ιερέα για την επίθεση με καυστικό υγρό

Κυριάκος ΜητσοτάκηςδιπλωματίαπρωθυπουργόςΕλένη ΣουρανήΡώμη