Τα μέτρα που έρχονται, το blame game και οι φρούδες ελπίδες για ήσυχο καλοκαίρι
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΗχηρό καμπανάκι έχει χτυπήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η πανδημία αναζωπυρώνεται στη χώρα και ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης του τέταρτου κύματος ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Μέσα σε μια εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατα 75%, ενώ την ίδια στιγμή ο ρυθμός των εμβολιασμών καταγράφει κάμψη.
Νέα μέτρα στο τραπέζι: Τι εξετάζεται
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει από τη «φαρέτρα» της ένα νέο πακέτο μέτρων, σε μια ύστατη προσπάθεια να χτιστεί τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο. Η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών αποτελεί μονόδρομο, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού απειλεί το…Greek summer.
Στο μεταξύ η έξαρση των κρουσμάτων αναζωπυρώνει τον πόλεμο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς όσον αφορά στην πανδημία. Σε εξέλιξη φαίνεται πως είναι ένα ευρύτερο blame game καθώς είναι εμφανές πως οι ελπίδες για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι εξανεμίζονται.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για υγειονομικό σαμποτάζ, με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο επισημαίνεται πως σε κάθε βήμα που έκανε η κυβέρνηση με στόχο να αντιμετωπίσει την πανδημία, η αντιπολίτευση βρισκόταν απέναντι. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη για συνειδητή προσπάθεια να διχάσει την ελληνική κοινωνία και γίνεται λόγος για ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία.
Η συζήτηση για τις μάσκες
Παράλληλα φούντωσε στο δημόσιο διάλογο και η συζήτηση για το πως αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα και τι θα ακολουθήσει. Για παράδειγμα o καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας χτύπησε καμπανάκι για το τέταρτο κύμα και σημείωσε πως η επιτροπή δεν έδωσε ποτέ οδηγία να βγουν οι μάσκες. Μιλώντας στο Open ανέφερε πως εάν πιεστεί το σύστημα δεν αποκλείονται τα οριζόντια μέτρα και υπενθύμισε πως στο παρελθόν «έχουν γίνει πολλές φορές δηλώσεις ότι δεν θα κλείσουμε ποτέ και είδαμε τα αποτελέσματα».
Πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν πως δεν υπάρχει plan b για νέο καθολικό lockdown, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε εκ νέου στη «διασωλήνωση» την οικονομία. Αυτό που τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους πολίτες δεν μπορεί να υπάρξουν οριζόντια μέτρα.
Οι έξι κυβερνητικές παρεμβάσεις
Το επόμενο διάστημα οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα κινηθούν σε έξι άξονες :
- Εκστρατεία για να πειστούν και όσοι είναι δύσπιστοι να κάνουν το εμβόλιο. Έμφαση θα δοθεί στις περιφέρειες όπου καταγράφεται χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού, ενώ στόχος είναι να υπάρξει ευρύτερη συστράτευση. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ενώ χθες είχε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα αναμένεται να επιστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια και πρόσωπα που είναι αγαπητά στη νεολαία.
- Εντατικοποίηση των ελέγχων και λήψη αυστηρών μέτρων για όσες επιχειρήσεις - κυρίως στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης - δεν τηρούν τα μέτρα. Μάλιστα επι τάπητος είναι όχι μόνο η αύξηση του ύψους των προστίμων αλλά ακόμα και το κλείσιμο των καταστημάτων από την πρώτη παράβαση (χωρίς δηλαδή περίοδο χάριτος). Παράλληλα εξετάζεται η υιοθέτηση κινήτρων για τους συνεπείς επιχειρηματίες (όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση επιχειρήσεων που τηρούν τα μέτρα σε αντιδιαστολή με αυτές που τα παραβιάζουν) .
- Λήψη πρόσθετων μέτρων για τους πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι. Ο «κλοιός» σταδιακά σφίγγει και είναι χαρακτηριστικό πως πλέον οι μετακινήσεις προς τα νησιά γίνονται με μοριακό ή rapid test (δεν αφορά όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έχουν νοσήσει). Σε αυτή τη φάση εξετάζεται τα μέτρα για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα να εφαρμοστούν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό για τους μη εμβολιασμένους πολίτες. Μάλιστα υπάρχουν ειδικοί που προτείνουν ακόμα και λήψη ανάλογων μέτρων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς
- Εντατικοποίηση της συζήτησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων. Η αρχή θα γίνεται από τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει το νοσηλευτικό προσωπικό.
- Αυστηρότερο πλαίσιο για τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη σημείωσε πως απαλλαγή από την υποχρέωση χρήσης μάσκας «υπάρχει μόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνάθροιση και έντονος συγχρωτισμός». Προσέθεσε δε πως «γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται εντατικοί έλεγχοι. Σε κάθε περίπτωση, όλα αξιολογούνται, ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τα δεδομένα».
- Επιστροφή σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο- κυρίως όσον αφορά στη διασκέδαση - εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων (π.χ. μείωση του αριθμού των ατόμων ανά τραπέζι)
Κορονοϊός - Εμβολιασμός εφήβων: Ξεκινά για παιδιά από 15 έως 17 ετών
Γλυκά Νερά: Χαμογελαστός ο Αναγνωστόπουλος, «λες και πήγαινε κρουαζιέρα»
Hλεκτρονικός φάκελος οχήματος με στοιχεία στο gov.gr - Ανοίγει ο δρόμος για πρόστιμα
Μέσα Μεταφοράς: Στάσεις εργασίας σε μετρό και λεωφορεία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι
- Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
- Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
- Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
- Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του