Πολιτική|09.07.2021 06:56

Το κρίσιμο σταυροδρόμι της ελληνικής οικονομίας: Τα όπλα στην κυβερνητική φαρέτρα και ο «Δέλτα» κίνδυνος

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τα… αντισώματα της ελληνικής οικονομίας απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού θα δοκιμαστούν το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί για μια δυναμική επιστροφή στην ανάπτυξη και ξορκίζει ένα νέο lockdown που θα οδηγούσε την οικονομία σε  «διασωλήνωση».

Μετάλλαξη Δέλτα: Νέα δεδομένα και στην οικονομία από την αύξηση κρουσμάτων

Ωστόσο είναι γεγονός πως όσο αυξάνονται τα κρούσματα, δημιουργούνται νέα δεδομένα για μεγάλους κλάδους της οικονομίας (τουρισμός, εστίαση κ.α.). Την ίδια στιγμή αρχίζουν να φαίνονται και τα πρώτα σημάδια επανασύστασης του «μπλοκ» του ευρωπαϊκού Βορρά, που ακόμα και μετά το σοκ της πανδημίας επιθυμεί ένα σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν ανατρέπουν τα κυβερνητικά  σχέδια για «κλείσιμο» της χρονιάς με ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 3.6%. Ωστόσο δεδομένο είναι πως τα πρώτα καμπανάκια στο οικονομικό επιτελείο έχουν χτυπήσει, καθώς δεν έχει ακόμα επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Χθες, Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - μιλώντας στο συνέδριο του «The Economist»- εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα της οικονομίας.  Εστίασε ειδικότερα σε τέσσερα βασικά σημεία:

  • Πρώτον oι καταθέσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 14% του ΑΕΠ και μεγάλο μέρος αυτών θα επιστρέψει στην αγορά.
  • Δεύτερον αναμένονται 7.5 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Τρίτον η οικονομία δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια.
  • Τέταρτον οι διαρθρωτικές αλλαγές κατέστησαν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.

Η οικονομία μπορεί να γυρίσει σελίδα

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως παρά την αύξηση των κρουσμάτων η οικονομία θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα και να ξεδιπλωθεί ένα σχέδιο περαιτέρω φορολοεφρύνσεων (π.χ. μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης). Στα σχέδια της επόμενης ημέρας είναι να περάσει από φέτος η χώρα σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, ώστε το 2022 να απαλλαγούμε  από το καθεστώς εποπτείας και το 2023 να μπορέσει να παράξει η χώρα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αδιαμφισβήτητα ωστόσο τα μέτρα που λαμβάνονται για να αποφευχθεί η  μετάδοση του ιού, επηρεάζουν μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» έχουν όσοι δραστηριοποιούνται στην εστίαση και στην ψυχαγωγία, που ακόμα δεν μπορούν να ξέρουν με ποια μέτρα θα μπει ο Αύγουστος (καθώς τα δεδομένα αλλάζουν εξαιτίας και της μετάλλαξης Δέλτα). Το κλίμα βαραίνει ακόμα περισσότερο από το γεγονός πως στο συγκεκριμένο  κλάδο υπήρξε ένα πολύμηνο lockdown  και επομένως αν υπάρξουν νέα μέτρα χωρίς πρόσθετη στήριξη υπάρχει  κίνδυνος λουκέτων.

Η κρισιμότερη μάχη θα δοθεί πάντως  στη… βαριά βιομηχανία  της χώρας, δηλαδή τον τουρισμό. Tο αισιόδοξο σενάριο για ταξιδιωτικά έσοδα στο επίπεδο του 50% του  2019- δηλαδή κοντά στα 9 δισεκατομμύρια-  δύσκολα θα επιβεβαιωθεί. Ωστόσο επικρατεί αισιοδοξία πως μπορεί επιτευχθεί ο στόχος για  τουριστικά έσοδα 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στα «συν» είναι το ότι πλέον οι εμβολιασμένοι Βρετανοί θα μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν στη χώρα τους.

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με προσοχή και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου το επόμενο διάστημα θα διεξαχθεί η μάχη για τους δημοσιονομικούς κανόνες στην… μετά covid εποχή. Η … ομάδα του Βορρά φαίνεται πως επιστρέφει με προτάσεις που προβλέπουν αυστηροποίηση των κανόνων με το επιχείρημα πως πρέπει να υπάρχει ένας μελλοντικός «κουμπαράς».

Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε το ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς- που θεωρείται εξαιρετικά μετριοπαθής και είναι υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για καγκελάριος στις προσεχείς εκλογές - ανέφερε πως δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής/ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων. Τώρα μένει να φανεί αν οι  δηλώσεις αυτές στοχεύουν σε ένα εσωτερικό ακροατήριο  ενόψει των γερμανικών εκλογών ή πρόκειται για ένα  «nein» που θα θυμίζει…  εποχές Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το μόνο σίγουρο ειναι πως η όποια σοβαρή ευρωπαϊκή  συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες (που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα λόγω των πρωτογενών πλεονασμάτων)  θα πάει μετά τις φθινοπωρινές εκλογές στη Γερμανία.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός tours: Στην Ιο πάνω από 2.100 έφηβοι - Πολλοί ήταν και στον Άλιμο

Νέα μέτρα: Τι ισχύει με μάσκες, μετακινήσεις, εστίαση - Στο πορτοκαλί η Νότια Αττική

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τη Δευτέρα ανακοινώσεις - Ποιοι ακολουθούν μετά τους υγειονομικούς

Πανελλήνιες 2021: Στις 9 Ιουλίου και επίσημα τα αποτελέσματα – Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Απεβίωσε η τελευταία νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού που συμμετείχε στο Έπος του 1940

Νίκαια - Τροχαίο: Συγκλονίζει ο πατέρας της 6χρονης που σκότωσε το φορτηγό

Κορονοϊόςμετάλλαξη Δέλταμεταλλάξειςμετάλλαξη