Πολιτική|19.01.2019 08:16

Σε πολιτική ενότητα καλεί η Γεννηματά - Το τηλεφώνημα με τον Παπανδρέου

Φώφη Γιωτάκη

Με το βλέµµα στραµµένο στην ψήφο της ∆ΗΜΑΡ για τις «Πρέσπες», αλλά και στις δηµόσιες παρεµβάσεις κορυφαίων του Κινήµατος Αλλαγής, όπως του Γιώργου Παπανδρέου, βρίσκονται η ηγεσία και τα στελέχη της παράταξης που έχουν αποσαφηνίσει εξαρχής τη στάση τους σχετικά µε την κύρωση της Συµφωνίας από την ελληνική Βουλή.

Η Φώφη Γεννηµατά διαµηνύει ότι για το Κίνηµα Αλλαγής είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο αλλά και ο στόχος για τη διαφύλαξη της πολιτικής ενότητας του χώρου σε µια εξαιρετικά κρίσιµη στιγµή. Η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής επαναλαµβάνει -και όχι τυχαία- ότι δεν έχει θέσει ζήτηµα κοµµατικής πειθαρχίας. Υπογραµµίζει ωστόσο µε νόηµα ότι η πολιτική ενότητα δεν είναι ευχολόγιο, αλλά χτίζεται από τον καθένα και διαρκώς. 

Κρίσιµες ώρες

Στελέχη του Κινήµατος Αλλαγής εκτιµούν ότι η πρόεδρος του κόµµατος δεν εστιάζει αυτήν τη στιγµή στο ενδεχόµενο διαφοροποίησης και στις συνέπειες που θα επωµιστεί κάποιο στέλεχος. Τα ίδια στελέχη χαρακτηρίζουν κρίσιµες τις επόµενες ώρες για τη σφυρηλάτηση της πολιτικής ενότητας, αναγνωρίζουν ότι το κόµµα τους έχει φτάσει στα... όρια της πολιτικής κρίσης και αναµένουν µε ενδιαφέρον την εισήγηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου κατά την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ∆ΗΜΑΡ.

Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Φώφη Γεννηµατά είχε αναλυτική συζήτηση περί της Συµφωνίας των Πρεσπών τόσο µε τον Θ. Θεοχαρόπουλο όσο και µε τον Γιώργο Παπανδρέου.

Το σίγουρο είναι ότι στη ∆ΗΜΑΡ ξεχωρίζουν µέχρι αυτήν την ώρα δύο απόψεις: η µία άποψη, την οποία στηρίζουν στελέχη όπως οι κ. Τσούκαλης και Χατζησωκράτης, λέει ότι δεν µπορούν να µην ψηφίσουν τη Συµφωνία και η άλλη άποψη, που «χτίζουν» συνάδελφοί τους, όπως ο Θ. Μαργαρίτης, που υπογραµµίζει ταυτόχρονα την ανάγκη διατήρησης της συνοχής του Κινήµατος Αλλαγής. «Περιµένω από όλα τα στελέχη του Κινήµατος Αλλαγής να συνεκτιµήσουν τη σοβαρότητα της στιγµής, προκειµένου να διασφαλιστεί η κοινή πορεία µας» ήταν η χαρακτηριστική φράση της κυρίας Γεννηµατά, η οποία µε τη συνέντευξή της στον Alpha επεσήµανε επίσης ότι:

«Η συνείδηση των βουλευτών και των στελεχών είναι πολύ πιο σηµαντική από την πειθαρχία. ∆εν ζητώ να πειθαρχήσουν. Ζητώ να σεβαστούν ότι πρόκειται για θέµα που συνδέεται µε την κοινή πορεία µας στο εξής. Ζητώ υπευθυνότητα και την τοποθετώ ψηλότερα από την κοµµατική πειθαρχία Είµαι σίγουρη ότι η Κοινοβουλευτική Οµάδα του Κινήµατος Αλλαγής θα ψηφίσει ενιαία. Είναι σεβαστές όλες οι απόψεις, ωστόσο όλοι κρινόµαστε και αξιολογούµαστε για τις αποφάσεις µας. Ολοι συνειδητοποιούν ότι δεν πρέπει να πληγώσουν την παράταξη και ό,τι έχουµε χτίσει όλοι µαζί. Θα διαφυλάξω την ενότητα στο Κινήµατος Αλλαγής. Η πολιτική ενότητα δεν είναι ευχολόγιο. Είναι κάτι που χτίζεται από τη στάση του καθενός µας. Σε διαφορετική περίπτωση προφανώς θα υπάρξουν συνέπειες».

Το τηλεφώνημα με τον Γιώργο Παπανδρέου

Η επικεφαλής του Κινήµατος  Αλλαγής, σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, είχε τηλεφωνική συνοµιλία την Πέµπτη το βράδυ για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό  µε τον Γιώργο Παπανδρέου.  Ο πρώην πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την κυρία Γεννηµατά ότι η σηµερινή παρέµβασή του θα υπηρετεί τον στόχο της πολιτικής ενότητας και θα αναδεικνύει εκτός από τις θέσεις του για την επίλυση του «Μακεδονικού» και τις ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και της Ν∆ για τη διαµόρφωση κλίµατος διχασµού.

Κίνημα ΑλλαγήςΦώφη ΓεννηματάΣυμφωνία των ΠρεσπώνΓιώργος Παπανδρέου