Πολιτική|20.07.2021 22:50

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ΟΑΚΑ μετατρέπεται σε Ολυμπιακό πάρκο της Αθήνας

Newsroom

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το νέο ΟΑΚΑ, το “ΟΑΚΑ 2.0”, θα είναι κι αυτό η ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας που όχι απλά όλοι οραματιζόμαστε, αλλά που μπορούμε πια με σιγουριά και αυτοπεποίθηση να κατακτήσουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε το Master Plan για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ανάπλαση του ΟΑΚΑ θα έχει «τριπλό αποτύπωμα», οικολογικό, αναπτυξιακό και δημοσιονομικό, ενώ παράλληλα θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία.

Το έργο «είναι καταρχάς οικολογικό, με τις νέες δενδροφυτεύσεις, τις μεταβολές στις υποδομές. Θα προσφέρουν στο ΟΑΚΑ ενεργειακή αυτονομία από καθαρές πηγές ενέργειας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η φιλοσοφία που διαπνέει την παρέμβαση αποβλέπει σε «πολύ περισσότερο πράσινο, περισσότερη σκιά, περισσότερα υλικά τα οποία θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον».

Σε συνδυασμό με την ανάδειξη άλλων χώρων, όπως το Αδριάνειο Υδραγωγείο, «το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας. Με χωριστές “γειτονιές” για την προπόνηση των αθλητών μας, των πρωταθλητών μας. Αλλά ανοιχτό και διαθέσιμο για την ατομική άσκηση αλλά και την ψυχαγωγία των κατοίκων. Ένας χώρος, λοιπόν, πρωταθλητισμού γίνεται και χώρος μαζικού αθλητισμού», είπε ο Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε όμως πως «το μεγάλο όφελος» από την όλη παρέμβαση «θα είναι κοινωνικό», καθώς «το ΟΑΚΑ θα αποδοθεί πολύ καλύτερο στους Αθηναίους». «Ήδη, με τα προβλήματα που έχει ο χώρος, προσελκύει σχεδόν 20.000 συμπολίτες μας κάθε Σαββατοκύριακο και λίγο λιγότερους τις καθημερινές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με την παρέμβαση την οποία θα κάνουμε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά», σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ανάπλαση του Ολυμπιακού Σταδίου αποτελεί επίσης «ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, διότι εκτιμούμε ότι με τις παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην περίμετρο του ΟΑΚΑ, στις χρήσεις γης θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε ακόμα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τα 100 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας».

«Είναι ταυτόχρονα όμως και μία παρέμβαση η οποία έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Παρά τις επίπονες προσπάθειες της διοίκησης, το ΟΑΚΑ σήμερα στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο παραπάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σκοπός μας είναι μέσα σε τρία χρόνια ο προϋπολογισμός του να είναι ισοσκελισμένος, στα πέντε χρόνια να έχει κέρδη, να μπορεί να παράγει το ΟΑΚΑ αρκετά έσοδα για να μπορεί τουλάχιστον να υποστηρίζει στη συντήρησή του», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Με σκληρή δουλειά συντηρήσεων και αναβαθμίσεων, καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια, οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις, ώστε σήμερα να οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ: Έναν υπερτοπικό πόλο με εθνική και διεθνή εμβέλεια, μέσα από την εξασφάλιση 43,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, “Ελλάδα 2.0”. Πόλο αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού. Με το Masterplan αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού, οι εγκαταστάσεις θα καταστούν ξανά σύγχρονες και μη ενεργοβόρες, ιδανικές για την αθλητική ανάπτυξη της χώρας. Θα αναδειχθεί και η πολιτιστική αξία των χώρων, θα ενισχυθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα εκτοξευθεί η αποδοτική λειτουργία του ΟΑΚΑ. Το νέο και σύγχρονο ΟΑΚΑ θα πρωταγωνιστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, χάρις στο βελτιωμένο ενεργειακό αποτύπωμα, θα τιμά την μεγάλη του πολιτιστική κληρονομιά και θα είναι Ολυμπιακό Πάρκο, για όλη την αθλητική οικογένεια, ανοικτό στην κοινωνία. Με αυτό το όραμα συνεχίζουμε με συνέπεια την αθλητική μας μεταρρύθμιση», ανέφερε παρουσιάζοντας το Master Plan ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Το Ολυμπιακό Κέντρο της Αθήνας έχει έκταση 1.000 στρέμματα, φιλοξενεί 14 αθλήματα και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και αποτελείται από το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, το Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών, το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης, το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, το Ολυμπιακό Προπονητήριο και πολλούς ανοικτούς χώρους άθλησης και αναψυχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθημερινά περίπου 17.000 αθλητές και αθλούμενοι επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, ενώ τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός υπερβαίνει τους 20.000 επισκέπτες. Το Master Plan που παρουσιάστηκε για την αναβάθμιση της μεγαλύτερης αθλητικής εγκατάστασης της χώρας, στοχεύει στην ανάδειξη του ΟΑΚΑ ως υπερτοπικού πόλου με εθνική και διεθνή εμβέλεια, μέσα από την εξασφάλιση 43.500.000€ από το πρόγραμμα της Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων.

Βασικοί στόχοι του σχεδίου είναι η δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων για τους αθλητές και τους αθλούμενους, η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των υποδομών και η δημιουργία νέων πηγών εσόδων, που θα συμβάλλουν στην αναβίωση της Ολυμπιακής του αίγλης. Πιο συγκεκριμένα, για το Κεντρικό Στάδιο προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμισή του και συντήρηση του στεγάστρου, το οποίο έχει υποστεί σημαντική διάβρωση (δεν έχει συντηρηθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004). Η ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του περισσότερο από 30%.

Για το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου το Master Plan περιλαμβάνει συντήρηση και αναβάθμιση του κολυμβητικού κέντρου, δημιουργία κέντρου αποκατάστασης - αποθεραπείας και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας και θεραπείας, αυτόνομη μηχανολογική υποστήριξη, ανεξάρτητη και αυτοτελή Η/Μ διαχείριση και μείωση του κόστους λειτουργίας του κολυμβητικού κέντρου κατά 50%.

Για το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του, η μερική μετατροπή και ανάδειξή του σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού ώστε να αποτελέσει επίκεντρο εκπαιδευτικών, συνεδριακών, πολιτιστικών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων και η χρήση του ως κέντρου υπερτοπικής αναφοράς για συμπληρωματικές δράσεις του Ολυμπιακού Πόλου.  

Αναφορικά με τον περιβάλλοντα χώρο, έχει σχεδιαστεί η αποκατάστασή του, η αντικατάσταση υλικών με φιλικά προς το περιβάλλον (φωτοαπορρόφησης, ενεργειακής εξοικονόμησης κλπ),  η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου (αύξηση από 20 έως 30% των χώρων πρασίνου) και νέων φυτεύσεων,  η ανάπλαση των ανοιχτών χώρων,  η δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής για τους περιπατητές, ποδηλάτες και δρομείς, η ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος,  η δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης, και η δημιουργία συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Master Plan αναμένεται να αυξηθεί η κερδοφορία του ΟΑΚΑ κατά 25% σε ορίζοντα πενταετίας, να δημιουργηθούν 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε 40.000 άτομα ημερησίως.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις που ήδη έχουν συντελεστεί (έργα συντήρησης, μελέτες, δράσεις εξωστρέφειας με συνεργασίες και συνέργειες) για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος αξίζει να αναφερθούν οι εξής ενέργειες:
- Η σύμβαση με τη Lamda Development για ανακαίνιση, ανακατασκευές και κατασκευές, που εξελίσσονται, στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου με 11 κολυμβητικές δεξαμενές.
- Η αξιοποίηση των 16 γηπέδων τένις του Κέντρου Αντισφαίρισης, που πλέον αποδίδουν όφελος 200.000 ευρώ έναντι κόστους 100.000 ευρώ, προτού μισθωθούν με ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό με σκοπό τη διοργάνωση ATP και λοιπών εμβληματικών διοργανώσεων.
- Η Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για σημαντικές εργασίες συντήρησης (αντικατάσταση ταρτάν στίβου, εξωτερικής περίφραξης) και για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων.
- Η σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης για την ολιστική μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης.
- Το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ για την δημιουργία πάρκου νερού και πολιτισμού, άρρηκτα συνδεδεμένου με την αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο Ολυμπιονίκη στο άθλημα των κρίκων Δημοσθένης Ταμπάκος και ο Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης Γιάννης Κωστάκης.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού

Κύριε Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, κ. Υπουργέ, αγαπητές και αγαπητοί μου Παραολυμπιονίκες και Ολυμπιονίκες, φίλες και φίλοι,

Νομίζω ότι  ο κάθε επισκέπτης αυτού του χώρου έχει τα ίδια ανάμεικτα συναισθήματα που πιστεύω ότι όλοι μας νιώθουμε και τώρα. Απ’ τη μία πλευρά περηφάνια και νοσταλγία για όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν εδώ, με αποκορύφωμα, ασφαλώς, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Και πιστεύω ότι όποιος αγαπά τον αθλητισμό κουβαλά μέσα του τις ξεχωριστές προσωπικές δικές του αναμνήσεις από το ΟΑΚΑ. Σκεφτόμουν καθώς άκουγα τις παρουσιάσεις πότε ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκα εγώ το στάδιο το οποίο στη συνέχεια μετετράπη σε Ολυμπιακό Στάδιο και θυμήθηκα ότι ήμουν 15 ετών, στον τελικό του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ της Juventus του Michel Platini και του Αμβούργου. Φανατικός οπαδός της Juventus γνώρισα την πρώτη μου μεγάλη απογοήτευση και την επιβεβαίωση της κουβέντας που κάποτε είπε ο Gary Lineker ότι το ποδόσφαιρο παίζεται 11 εναντίον 11 αλλά τελικά κερδίζουν οι Γερμανοί.

Βέβαια όλοι μας κρατάμε τις εξαιρετικά δυνατές στιγμές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004: την τελετή έναρξης, την τελετή λήξης, αλλά και τα όσα συνέβησαν σε αυτόν τον χώρο όταν ο ελληνικός αθλητισμός έφτασε τότε στο απόγειο των διακρίσεων του.

Το τι έγινε στη συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστό σε όλες και σε όλους, το είδαμε εξάλλου να αποτυπώνεται στις εικόνες που προηγήθηκαν. Απογοήτευση έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε σήμερα, καθώς εγκαταστάσεις πολύ σημαντικές αφέθηκαν δυστυχώς στην τύχη τους. Τις φτιάξαμε με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και τις ξεχάσαμε, όπως δυστυχώς συνέβη και σχεδόν με το σύνολο σχεδόν των ολυμπιακών υποδομών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, στοίχισαν στον Έλληνα φορολογούμενο σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, σε παρεμβάσεις, συντηρήσεις, που δυστυχώς -τουλάχιστον γι’ αυτόν τον χώρο- απεδείχθησαν πλημμελείς.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι  καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουν σε τρεις μέρες, δεν θα έχουν πια πολλές σταθερές κατασκευές, γιατί ακριβώς κάποιοι μερίμνησαν για το ενδεχόμενο αυτές μετά να μην  χρειαστούν.

Ενώ και στις πρόσφατες Ολυμπιάδες τα έργα έγιναν με την προοπτική να υπηρετήσουν την επόμενη μέρα στην καθημερινή ζωή της πόλης η οποία φιλοξένησε τους Αγώνες.

Με άλλα λόγια, οι μεγάλες παρεμβάσεις δεν πρέπει να έχουν μόνον όγκο και έκταση. Αυτές τις διαθέτει σε υπερθετικό βαθμό το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Αθήνας.  Πρέπει να διαθέτουν και προνοητικότητα στον σχεδιασμό τους σε σχέση με τη διαρκή αθλητική αλλά και κοινωνική τους λειτουργία. Ακριβώς αυτήν την ισορροπία αποκαθιστούμε. Και εδώ αλλά και σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου.


Ήδη αυτά τα δύο χρόνια έχουν γίνει πολλές σημαντικές παρεμβάσεις. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Αθλητισμού αλλά και τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για το γεγονός ότι σήμερα η εικόνα αυτού του εμβληματικού χώρου είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που παραλάβαμε. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε μία σειρά από παρεμβάσεις καλλωπισμού του χώρου, σε απόλυτη και αγαστή συνεργασία με την Lamda Development έχουμε δρομολογήσει το σημαντικότατο έργο της επισκευής του κολυμβητικού μας κέντρου, το οποίο στην ολοκλήρωση του θα γίνει το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, απολύτως προσβάσιμο όχι μόνο στους αθλητές μας αλλά και στα Άτομα με Αναπηρία αλλά και στους πολίτες-δημότες όχι μόνο του Αμαρουσίου αλλά όλου του λεκανοπεδίου.

Προχωρήσαμε -και τολμώ να πω ότι και με τη δικιά μου ενθάρρυνση, καθώς αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το σπορ- και στην αξιοποίηση των πολύ σημαντικών εγκαταστάσεων αντισφαίρισης, τένις. Μια παρέμβαση ιδιαίτερα σημαντική καθώς πια το τένις είναι ένα σπορ στο οποίο έχουμε την τύχη, παρότι δεν είχαμε σημαντική τενιστική παράδοση, να έχουμε δύο αθλητές παγκόσμιου βεληνεκούς, πρεσβευτές του αθλήματος, κάτι το οποίο αναπόφευκτα θα οδηγήσει πολλά νέα παιδιά στο άθλημα αυτό. Πράγματι είναι άξιο απορίας πως επί τόσα πολλά χρόνια, έχοντας καταπληκτικές εγκαταστάσεις τένις, δεν είχαμε καταφέρει να προσελκύσουμε στη χώρα μας ούτε ένα σημαντικό επαγγελματικό τουρνουά τένις, κάτι το οποίο ευελπιστώ ότι με τη νέα αξιοποίησή θα αλλάξει.

Αυτά έγιναν μέσα σε δύο χρόνια. Όμως είναι σαφές ότι με τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δρομολογήσουμε μία παρέμβαση της κλίμακας που το ΟΑΚΑ πραγματικά αξίζει αν λάβει κανείς υπόψη του τον χώρο που έχουμε στη διάθεση μας αλλά και την ιδιαίτερη ιστορία του. Γι’ αυτό και εντάξαμε το Master Plan αλλά και το σχέδιο συνολικής ανάπλασης του ΟΑΚΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης, με 43 εκατομμύρια ευρώ.

Θα ξεκινήσουμε τη συντήρηση και την ενεργειακή αναβάθμιση του Κεντρικού Σταδίου, την επισκευή του στεγάστρου του το οποίο απειλείται σήμερα  με εκτεταμένη διάβρωση. Δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση στο στέγαστρο τα τελευταία 17 χρόνια. Και πρέπει να σας πω ότι ταλαιπωρηθήκαμε πολύ για να μπορέσουμε να βρούμε και τους κατάλληλους μελετητές οι οποίοι θα μελετήσουν την παρέμβαση την οποία πρέπει να κάνουμε, λύσαμε όμως το θέμα, έχουμε τώρα την ολοκληρωμένη σχεδόν προμελέτη. Θα προχωρήσουμε και στην εκπόνηση της μελέτης έχοντας πια στη διάθεσή μας τα αρχικά σχέδια κατασκευής, έτσι ώστε να γίνει η πιο σημαντική παρέμβαση, η οποία αφορά προφανώς την ασφάλεια του χώρου και την προστασία των αθλητών.

Θα ανακαινιστούν ομως -μίλησα ήδη για τους χώρους του υγρού στίβου- και το Κλειστό Γυμναστήριο και φυσικά το Ποδηλατοδρόμιο. Μίλησα ήδη για τα υπαίθρια γήπεδα τένις αλλά και για την σημαντικότατη παρέμβαση -ίσως την πιο σημαντική παρέμβαση για εμένα- που αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, με την αξιοποίησή του με περισσότερο πράσινο, περισσότερη σκιά, περισσότερη προσαρμογή σε νέες αθλητικές δράσεις. Έτσι ώστε να μη βλέπουμε αυτήν την εικόνα του ΟΑΚΑ που πέρασε κάποια στιγμή από το βίντεο -μία φωτογραφία από το αεροπλάνο, αν την προσέξατε- το ΟΑΚΑ φαίνεται από πάνω ως ένας ξερός χώρος. Δεν πρέπει να είναι έτσι, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο πράσινο, περισσότερη σκιά,περισσότερα υλικά τα οποία θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον. Και όλες αυτές οι πολύ σωστές ιδέες και παρεμβάσεις έχουν ενταχθεί στο αρχικό master plan το οποίο έχουμε εκπονήσει.

Και, βέβαια, στο ίδιο πλαίσιο, θα αναδειχθούν και μέρη που διασώζονται τα οποία τα πιο πολλά είναι και παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως το Αδριάνειο Υδραγωγείο, στην ευρύτερη περιοχή.

Με αυτόν τον τρόπο, το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας. Με χωριστές «γειτονιές» για την προπόνηση των αθλητών μας, των πρωταθλητών μας. Αλλά ανοιχτό και διαθέσιμο για την ατομική άσκηση αλλά και την ψυχαγωγία των κατοίκων. Ένας χώρος, λοιπόν, πρωταθλητισμού γίνεται και χώρος μαζικού αθλητισμού.

Και, την ίδια ώρα, αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα, αγαπητέ Δήμαρχε, η Βόρεια Αττική αποκτά έναν ακόμα χώρο πρασίνου, ο οποιος θα συνδέεται με ένα νοητό νήμα με την άλλη πολύ σημαντική παρέμβαση την οποία κάνουμε, στο Τατόι, στη νέα του μορφή, τα έργα προχωρούν πολύ γρήγορα. Όπως εξάλλου προχωρούν πολύ γρήγορα και στο άλλο, το μεγαλύτερο πάρκο της Αττικής, που δεν είναι άλλο από το πάρκο του Ελληνικού, το αναμορφωμένο νότιο μέτωπο, όπου και εκεί αξιοποιούνται παλιές ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Δεν θα σταθώ στις πολύ τεχνικές λεπτομέρειες, μίλησε εξάλλου γι’ αυτές αναλυτικά  ο Υφυπουργός Αθλητισμού, όσο στο τριπλό αποτύπωμα αυτής της παρέμβασης, το οποίο όπως σας είπα είναι καταρχάς οικολογικό, με τις νέες δενδροφυτεύσεις, τις μεταβολές στις υποδομές. Θα προσφέρουν στο ΟΑΚΑ ενεργειακή αυτονομία από καθαρές πηγές ενέργειας.

Είναι ταυτόχρονα ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, διότι εκτιμούμε ότι με τις παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην περίμετρο του ΟΑΚΑ, στις χρήσεις γης, θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε ακόμα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τα 100 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Είναι ταυτόχρονα όμως και μία παρέμβαση η οποία έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Παρά τις επίπονες προσπάθειες της διοίκησης, το ΟΑΚΑ σήμερα στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο παραπάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σκοπός μας είναι μέσα σε τρία χρόνια ο προϋπολογισμός του να είναι ισοσκελισμένος, στα πέντε χρόνια να έχει κέρδη, να μπορεί να παράγει το ΟΑΚΑ αρκετά έσοδα για να μπορεί τουλάχιστον να υποστηρίζει στη συντήρησή του, ώστε να μην ξαναβρεθούμε ποτέ στην θέση στην οποία βρέθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όταν ανέλαβε τη διαχείριση του τόπου και παρέλαβε το ΟΑΚΑ στην τραγική κατάσταση για την οποία σας μιλήσαμε πριν από λίγο.

Πάνω από όλα όμως, το μεγάλο όφελος θα είναι κοινωνικό. Γιατί ταυτόχρονα με την οικολογική του αναβάθμιση, με τις νέες χρήσεις, την αύξηση των εσόδων, το ΟΑΚΑ θα αποδοθεί πολύ καλύτερο στους Αθηναίους.

Ήδη, με τα προβλήματα που έχει ο χώρος, προσελκύει σχεδόν 20.000 συμπολίτες μας κάθε Σαββατοκύριακο και λίγο λιγότερους τις καθημερινές. Δείτε γύρω μας, άνθρωποι έρχονται, τρέχουν, κάνουν ποδήλατο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με την παρέμβαση την οποία θα κάνουμε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά. Εξάλλου, η πανδημία ανέδειξε όσο ποτέ την άθληση σε ανοιχτό χώρο: το τρέξιμο, το ποδήλατο, το τένις, είναι αθλήματα τα οποία  λόγω της πανδημίας μπήκαν πολύ περισσότερο στη ζωή μας.

Τέλος, το νέο Ολυμπιακό Πάρκο θα γίνει ταυτόχρονα και ένα πάρκο πολιτισμού. Θα μας επιτρέπει να επισκεφτούμε το γειτονικό Ολυμπιακό Μουσείο, το οποίο θα έχω κι εγώ τη χαρά να επισκεφτώ την Παρασκευή, την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Μου το περιγράφουν ως πραγματικά εξαιρετικό. Είναι άγνωστο ακομα στο ευρύ κοινό αλλά σίγουρα είναι ένα μουσείο αντάξιο της χώρας που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ταυτόχρονα, το νέο ΟΑΚΑ θα πρέπει να είναι ένας χώρος ο οποίος θα αποτελεί λόγο επίσκεψης και για τους ξένους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στην πατρίδα μας. Το ίδιο έχουν κάνει όλες οι ολυμπιακές πόλεις, οι οποίες θεωρούν το ολυμπιακό τους στάδιο και τους περιβάλλοντες χώρους ως λόγο επίσκεψης. Αυτό θα δώσει παραπάνω κίνηση στον χώρο, θα τροφοδοτήσει και περισσότερες εμπορικές χρήσεις.

Η άποψή μας ήταν και παραμένει ότι όλα τα μεγάλα έργα μιας χώρας πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά σε όλους. Διότι οι κεντρικές πολιτικές πρέπει, πάνω από όλα, να απευθύνονται στις επιμέρους ανάγκες των πολιτών. Σε μία τέτοια κατεύθυνση μπορούν, όπως έχουμε αποδείξει πολλές φορές, να συνεργάζονται δημιουργικά, αποτελεσματικά, δημόσιες και ιδιωτικές δυνάμεις.

Κλείνω υπενθυμίζοντας ότι το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα 10 μεγάλα της δέσμης πρωτοβουλιών ενεργειακής και χωροταξικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» μπαίνει ήδη σε εφαρμογή, με τη χώρα πανέτοιμη να το υλοποιήσει. Θυμίζω ότι οι πρώτοι πόροι θα εκταμιευθούν πριν από το τέλος αυτού του μήνα, θα αγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Να ευχηθώ λοιπόν καλή αρχή, αγαπητέ μου Υπουργέ, διοίκηση του ΟΑΚΑ. Και αφού είμαστε σε έναν χώρο με παράδοση στους αγώνες, ας ευχηθούμε να ξεκινήσουν από εδώ και τα δικά μας ρεκόρ στην προσπάθειά μας για μία νέα εικόνα τη Αθήνας, αλλά και μία νέα εικόνα ολόκληρης της Ελλάδας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το νέο ΟΑΚΑ, το «ΟΑΚΑ 2.0», θα είναι κι αυτό η ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας που όχι απλά όλοι οραματιζόμαστε, αλλά που μπορούμε πια με σιγουριά και αυτοπεποίθηση να κατακτήσουμε.

LINKS

Όλες οι ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εκτός ΕΜΑΚ 54 άτομα που δεν έκαναν το εμβόλιο

Ερντογάν: «Εχθρός της Τουρκίας ο Μητσοτάκης – Ανοίγει μέρος του Βαρωσίου» - Διπλωματική αντεπίθεση από Αθήνα και Λευκωσία

Φολέγανδρος: Την Πέμπτη τελικά η απολογία του 30χρονου γυναικοκτόνου

Πανελλήνιες 2021: Είμαι απόφοιτος και αποτυχημένος άριστος-Η επιστολή στην Κεραμέως

Freedom Pass: Πώς θα κάνετε αίτηση για το voucher των 150 ευρώ -Πού χρησιμοποιείται

ΟΑΚΑανάπλασηΚυριάκος Μητσοτάκης