Πολιτική|27.07.2021 12:42

Οι επόμενες κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας στη διπλωματική σκακιέρα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε συντονισμένες κινήσεις προχωρούν Αθήνα και Λευκωσία, καθώς η Άγκυρα - παρά το μπαράζ διεθνών αντιδράσεων - επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο. Σήμερα, Τρίτη 27 Ιουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη,  όπου θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

Συνεχίζει να τραβά το σχοινί ο Ερντογάν

Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να τραβά το σχοινί και να μιλά για δύο κράτη στο νησί. Παράλληλα έριξε  «λάδι στη φωτιά» με τις ανακοινώσεις- που έγιναν από τα Κατεχόμενα -  για  άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Είναι εμφανές πως ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να μεταφέρει εκ νέου την ένταση στην Κύπρο, παρά τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Ωστόσο φαίνεται πως  δεν θέλει να οδηγηθεί σε οριστική ρήξη με τους ισχυρούς της διεθνούς «σκηνής» και στο πλαίσιο αυτό αποφεύγει να ανοίξει όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα.

Δεδομένο πάντως είναι πως ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές - και καθώς η δημοτικότητα του υποχωρεί στο εσωτερικό της χώρας- τόσο θα συντηρεί τα νέο -οθωμανικά του όνειρα. Δεν είναι τυχαίο πως όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα μπαράζ προκλητικών δηλώσεων, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια - που πάντως έχει πέσει στο κενό - να εμφανιστεί η Τουρκία ως «καλό παιδί» στην διεθνή κοινότητα

Μέσα σε αυτό το «τοπίο» Αθήνα και Λευκωσία θα κινηθούν το επόμενο διάστημα  συντονισμένα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε όλα τα διεθνή φόρα. Το μήνυμα είναι σαφές : η μόνη  λύση του Κυπριακού είναι  η ενοποίηση του νησιού και όλα  τα άλλα δεν συνιστούν λύση. 

Άλλωστε τα τουρκικά σχέδια περί δύο κρατών δεν βρίσκουν υποστηρικτές σε ΗΠΑ και Ε.Ε., καθώς ισχυροί παίκτες στη διεθνή σκηνή δεν επιθυμούν ουσιαστική απόκλιση από την περιγραφή της «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Μάλιστα οι τελευταίες προκλητικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων οδήγησαν σε περαιτέρω διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι ξεκάθαρη  ήταν η καταδίκη των σχετικών ανακοινώσεων  του Τούρκου και Τουρκοκύπριου ηγέτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εξέφρασε «τη βαθιά του λύπη για τις μονομερείς αυτές ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις». Μάλιστα  για  πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών, και όχι απλώς έκφραση «βαθιάς ανησυχίας». Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας (καθώς στη δήλωση του περασμένου Οκτωβρίου γινόταν γενική αναφορά σε ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα).

Πάντως παρά τη διπλωματική απομόνωση  στο Κυπριακό δεν αναμένεται να αλλάξει ρότα ο Τούρκος πρόεδρος.  Και μπορεί στο Αιγαίο να επικρατεί ηρεμία τους τελευταίους μήνες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει εφησυχασμός στην ελληνική πλευρά. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης, όπου υπήρξε πρόσφατα  περιστατικό με  τουρκικές φρεγάτες που επιχείρησαν να εμπλακούν σε επιχείρηση διάσωσης. Οι κινήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες αλλά εκτιμάται ότι σχετίζονται με τα όνειρα της Άγκυρας για «ζέσταμα» του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα εστιάζει στην ενίσχυση των συμμαχιών στην ευρύτερη «γειτονιά», όπως φαίνεται και από τις πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις που διατηρεί με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλα κράτη της περιοχής. Να σημειωθεί εδώ πως αύριο ξεκινούν στο Ζάππειο Μέγαρο οι εργασίες της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας- Κύπρου- Ιορδανίας, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενεργειακά ζητήματα, το μεταναστευτικό και οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

ΤουρκίαΚύπροςΝίκος ΑναστασιάδηςΚατεχόμεναΚυπριακόΚυριάκος Μητσοτάκης