Μήνυμα του πρωθυπουργού: «?ρα για γόνιµο διπολισµό»
Βούλα ΚεχαγιάΑντίστροφα µετρά ο χρόνος για την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, µε την κυβέρνηση να πιστεύει ότι έχει διασφαλισµένη την υπερψήφισή της από τουλάχιστον 151 βουλευτές.
Το Μαξίµου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους και διαπιστώνει ότι η Συµφωνία των Πρεσπών αποτελεί καταλύτη πολιτικών εξελίξεων, ιδίως µετά και τη διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου της ∆ΗΜΑΡ από την Κοινοβουλευτική Οµάδα της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης.
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης κέντρισε, άλλωστε, και η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου («ΕφΣυν»), µε την οποία παίρνει καθαρή θέση υπέρ της Συµφωνίας των Πρεσπών.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει ότι θεωρεί πως η επίλυση του «Μακεδονικού» λειτουργεί καταλυτικά στην επιτάχυνση µιας διαδικασίας για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού «που ούτως ή άλλως θα συνέβαινε την εποχή της επιστροφής στην κανονικότητα µετά τα µνηµόνια». Με τη συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» ο πρωθυπουργός τονίζει πως σήµερα δίνεται µια ευκαιρία να περάσει η χώρα σε έναν γόνιµο διπολισµό, ανάµεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική παράταξη, «µε τον ΣΥΡΙΖΑ να παίζει κεντρικό ρόλο στον προοδευτικό πόλο, χωρίς να επιθυµεί ή να µπορεί να είναι µόνος του».
Εθνικό συµφέρον
Ο πρωθυπουργός επαναλαµβάνει ότι το κάλεσµα συνεννόησης απευθύνεται όχι µόνο στις δυνάµεις του προοδευτικού χώρου, αλλά ταυτόχρονα στους πολίτες και στα στελέχη, και δεν γίνεται µε όρους και προϋποθέσεις.
Η κυβέρνηση τόνισε πως τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και µέλη της Χρυσής Αυγής
Το Μαξίµου θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδοµάδας που ξεκινά σήµερα να επικοινωνεί τη σηµασία της Συµφωνίας των Πρεσπών, επιµένοντας στην άποψη ότι κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συµφέροντα. Η κυβέρνηση αναπτύσσει την επιχειρηµατολογία της τονίζοντας ότι η κύρωση της Συµφωνίας αποτελεί πατριωτικό καθήκον, καθώς βάζει τέλος στον αλυτρωτισµό της γειτονικής χώρας.
Η κυβέρνηση είχε χθες τις κεραίες της τεντωµένες για το συλλαλητήριο που πραγµατοποιήθηκε το µεσηµέρι στο Σύνταγµα κατά της Συµφωνίας των Πρεσπών και στην ανακοίνωσή της επανέλαβε ότι η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγµάτευτο δικαίωµα. Πήρε όµως θέση και για τα επεισόδια που σηµειώθηκαν, τονίζοντας πως τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και µέλη της Χρυσής Αυγής που στην προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή µε κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνοµικών, στέλνοντας δεκάδες τραυµατίες σε νοσοκοµεία. Για την κυβέρνηση η ελεύθερη έκφραση είναι δικαίωµα ακόµη και αυτών που επιθυµούν να καταλύσουν τη δηµοκρατία, γιατί όπως πιστεύουν «η δηµοκρατία πούλησε τη Μακεδονία», όµως επισηµαίνει ότι είναι καθήκον και υποχρέωσή της να µην τους το επιτρέψουµε να το πράξουν, «να τους αποµονώσουµε και καταδικάσουµε απερίφραστα».
Το Μαξίµου απάντησε και στις επιθέσεις που δέχτηκε από την αξιωµατική αντιπολίτευση για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα. «Η Ν∆ δεν είδε ακροδεξιούς να επιτίθενται µε πέτρες και ρόπαλα σε αστυνοµικούς για να εισβάλουν στη Βουλή. ∆εν είδε τους δεκάδες τραυµατίες αστυνοµικούς. ∆εν είδε ότι για άλλη µια φορά η Χρυσή Αυγή έκλεψε την παράσταση. ∆εν είδε ότι ακραία στοιχεία αµαύρωσαν το συλλαλητήριο. Είναι λυπηρό για τη Ν∆ και τους δηµοκράτες ψηφοφόρους της το ότι η ηγεσία της, τυφλωµένη από αντιπολιτευτικό µένος, ταυτίζεται µε τους ακραίους της ΧΑ και δεν βρίσκει ούτε µία λέξη για να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια».
- Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
- Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
- Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
- Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου