Οι διαρροές «βραχυκύκλωσαν» την Επιτροπή για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Κατερίνα ΤζαβάραΟι διαρροές από τα πολιτικά κόμματα έχουν οδηγήσει σε βραχυκύκλωμα τη λειτουργία της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στην οποία ξεκινά το απόγευμα η εξέταση του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται ειδικά τα μικρότερα πολιτικά κόμματα έχουν αλλάξει ήδη τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διεγράφη χθες από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ η σημερινή αποχώρηση του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι, οδηγεί στη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος.
Η πολυσυζητημένη Επιτροπή αποτελείτο μέχρι σήμερα από 55 μέλη, 27 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 14 από τη ΝΔ, 4 από ΔΗΣΥ, 3 από ΧΑ και 3 από το ΚΚΕ, από 1από την Ένωση Κεντρώων το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ και τον Δημήτρη Καμμένο εκ των ανεξαρτήτων. Μέχρι σήμερα θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν πλειοψηφία προκειμένου η Συμφωνία των Πρεσπών να εξασφαλίσει τη θετική εισήγηση από την Επιτροπή. Ωστόσο η διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού σημαίνει ότι –μεταξύ άλλων- χάνει πλέον το δικαίωμα εκπροσώπησης στις Επιτροπές.
Από κει και ύστερα προκύπτουν μια σειρά από διαδικαστικά προβλήματα που αφορούν από τη μια τη σύνθεση της Επιτροπής ανεξαρτήτως του πραγματικό της ρόλου και του γνωμοδοτικού χαρακτήρα της εισήγησής της στην Ολομέλεια, και από την άλλη τη δυνατότητα «ανασύστασης» μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, που δεν προβλέπεται.
Αυτό γιατί πλέον προκύπτει θέμα εκπροσώπησης των ανεξαρτήτων βουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία θα μπορούσε εν δυνάμει να αλλάξει την πλειοψηφία, έστω και για λόγους μη-πρακτικούς, αφού η Επιτροπή κάνει μεν εισήγηση αλλά θα μπορούσε το σχέδιο νόμου για κύρωση της Συμφωνίας να πάει στην Ολομέλεια ακόμη και με αρνητική εισήγησή της. Το βέβαιο είναι κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει το ήδη τεταμένο κλίμα.
Το άλλο ζήτημα αφορά τις φήμες που κυκλοφόρησαν από το πρωί σε σχέση με το κατά πόσον η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού θα μπορούσε να σωθεί με μια μεταγραφή. Ο Πρόεδρος της Βουλής, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα χθεσινά επεισόδια, απάντησε παρεμπιπτόντως σε σχετική ερώτηση και ανέφερε ότι πλέον δεν είναι δυνατή η ανασύσταση της ΚΟ του Ποταμιού. Για τη σύσταση κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτούνται 10 βουλευτές.
Ακόμη και το αν πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό εκπροσώπησης των ανεξαρτήτων βουλευτών τώρα που ενισχύθηκε σημαντικά η δύναμή τους, είναι κάτι που θα εξεταστεί.
Η Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδριάζει αυτή την ώρα καλείται να επιλύσει αυτά τα διαδικαστικά θέματα.
- ΗΠΑ: Τα πρόσωπα κλειδιά της κυβέρνησης Τραμπ με τις ευλογίες του Έλον Μασκ – Ο μεγιστάνας αυξάνει την επιρροή του στον εκλεγμένο πρόεδρο
- Πώς παραδόθηκε ο 30χρονος μετά τη γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Καρέ- καρέ η διαπραγμάτευση με την αστυνομία
- Έρευνα σοκ στη Φινλανδία: Ένας στους 5 άνδρες κρίνει πως μία γυναίκα αξίζει να βρεθεί στο στόχαστρο βίας
- Ποιές είναι οι 6 λέξεις που έγραψε η βασίλισσα Ελισάβετ πριν πεθάνει