Πολιτική|12.08.2021 20:25

Φωτιές: Προ ημερησίας συζήτηση αρχηγών στη Βουλή στις 25 Αυγούστου

Αλέξανδρος Διαμάντης

Προ ημερήσιας συζήτηση για τις πυρκαγιές αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή στις 25 Αυγούστου, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα.

Να σημειωθεί ότι το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται με βάση το άρθρο 142Α της Βουλής. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η Φώφη Γεννηματά  ζήτησε να γίνει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, με θέμα, «τις καταστροφικές εξελίξεις με τις πυρκαγιές, το πρόγραμμα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν και τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα πρόληψης και πολιτικής προστασίας».

Μητσοτάκης: Πολιτική πράξη η συγγνώμη - Χυδαία η σπέκουλα για εκκενώσεις 

Yπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σημείωσε πως οι ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους, απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης για την τακτική των εκκενώσεων οικισμών, ενώ σημείωσε πως η συγγνώμη που ζήτησε είναι «πολιτική πράξη». Τοποθετήθηκε για τα σενάρια περί ανασχηματισμού, διαμήνυσε πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς τους πυρόπληκτους, και τόνισε πως όταν ανοίξει η Βουλή θα αναζητήσει συναίνεση για την επόμενη ημέρα. Έκανε ειδική αναφορά στην κλιματική κρίση που απαιτεί όπως είπε αλλαγές σε πολλούς τομείς, και ως προς την απόδοση ευθυνών, επεσήμανε πως «όλοι θα κριθούν στην ώρα τους».

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, τόνισε πως είναι χρήσιμη, αλλά είπε πως «κάθε νηφάλια θέση της, διαδέχεται συχνά μια διχαστική δήλωση στελέχους της. (…) Εύχομαι και ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων».

«Αφετηρία για δράση η συγγνώμη μου»

Ο πρωθυπουργός απάντησε και για τις πιθανές ευθύνες, τονίζοντας πως θα αποδοθούν, αλλά όχι εν βρασμώ: «Μίλησα με θάρρος και ζήτησα συγγνώμη από τους πολίτες. Το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως προσωπική ανάγκη. (…) Θεωρώ ότι η συγγνώμη είναι μια αυθόρμητη ηθική και προσωπική συμπεριφορά, αλλά και μια πολιτική πράξη, η συνειδητοποίηση ενός προβλήματος. Σηματοδοτεί και την απόφαση για δράση, η αφετηρία για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν για να μην επαναληφθεί η αρνητική αυτή εμπειρία. Πήραμε τα μαθήματά μας. (…) Οι ευθύνες είναι πολλών ειδών: Πολιτικές, επιχειρησιακές, ατομικές, δεν αφορούν κατ ανάγκη σε πρόσωπα, αλλά σε δομές και διαδικασίες. Πρέπει να αποδίδονται μετά από σκέψη και καθαρό μυαλό. Αποδείξαμε ότι δεν διστάζουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας. Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα. Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετό».

 

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης του

Από την περιοδεία του στην Ηλεία, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε on camera δήλωση για τη συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τις καταστροφικές φωτιές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής», ούτε «το μέγεθος των ευθυνών του». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε «έκκληση σοβαρότητας και υπευθυνότητας» στον πρωθυπουργό, τον οποίο κάλεσε να επισκεφθεί τις πυρόπληκτες περιοχές και να μιλήσει με τους κατοίκους τους. Mεταξύ άλλων είπε:

«Δυστυχώς το μέγεθος της καταστροφής υπερβαίνει κάθε εκτίμηση που μπορεί να κάνει κανείς αν δεν έρθει να το δει δια ζώσης. Μέσα σε μία εβδομάδα, πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης έχουν καεί, ενώ ενδεχομένως πάνω από 200 κατοικίες να έχουν καεί ολοσχερώς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή, που έχει γίνει από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση στην έκκληση που έκανα πριν από δύο μέρες, για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα.

Ακούγοντας και βλέποντας σήμερα τον Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, εγώ αλλά πιστεύω και ο κάθε πολίτης, αισθάνεται μεγαλύτερη ανησυχία και μεγαλύτερη ανασφάλεια αυτές τις ώρες. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους. Δυστυχώς δεν έχει συνειδητοποιήσει και το μέγεθος των ευθυνών του. Υπάρχουν κάποιες στιγμές, που η διαρκής προσπάθεια ωραιοποίησης και προπαγάνδας προσκρούει στο τείχος της πραγματικότητας. Και τώρα είναι μία τέτοια στιγμή. Όχι άλλη προπαγάνδα, όχι άλλη ωραιοποίηση, όχι άλλα ξύλινα λόγια. Δεν μπορεί για παράδειγμα, την ώρα που συμπολίτες μας ζητούν απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο που τους περιμένει και όχι μόνο για το τι έφταιξε, να γίνεται μία προσπάθεια να δοθεί μία εικόνα μεγαλύτερης επούλωσης των πληγών, μεγαλύτερης χρηματοδότησης, ενώ τα χρήματα είναι λιγότερα από ό,τι ίσχυε πιο πριν και με διαδικασίες που στο τέλος της ημέρας θα οδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους να είναι και χρεωμένοι στις τράπεζες.

Γεννηματά: Επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο κ. Μητσοτάκης

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μετά την προσχηματική συγγνώμη, προσπάθησε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης. Αδυνατώντας να παραδεχθεί αυτό που βλέπουν οι πολίτες τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωση της για τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού για τις πυρκαγιές. Ότι το δήθεν επιτελικό κράτος και το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας, απέτυχε στην πράξη.

«Οι ίδιοι οι αρμόδιοι Υπουργοί του καθημερινά αυτοσυγχαίρονται και ο ίδιος τους δικαιολογεί, αποδεικνύοντας ότι οι δηλώσεις του περί απόδοσης ευθυνών, είναι μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση. Για την ΝΔ, πάντα φταίνε  άλλοι. Το 2007 ο στρατηγός άνεμος και τώρα που δεν υπήρχε ,φταίει η κλιματική κρίση. Η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά», προσθέτει.

«Αν βέβαια ο κ. Μητσοτάκης  πιστεύει πράγματι έστω και τώρα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, δεν έχει παρά να αποδεχθεί προτάσεις που καταθέσαμε. Για άμεση συζήτηση μεταξύ αρχηγών στην Βουλή, για συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές των σχεδίων ανασυγκρότησης και μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής τους. Μην επαναληφθούν όσα έγιναν με το Ταμείο Μολυβιάτη», τονίζει η κ. Γεννηματά. 

«Να συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα  θεσμικοί φορείς που θα πρέπει  όλοι να υπόκεινται σε λογοδοσία. Αρκετά με τη Μαξίμου ΑΕ. Όχι εξωθεσμικές λειτουργίες στην ανασυγκρότηση των περιοχών. Τέλος  όσον αφορά την κλιματική κρίση , η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και  πρόταση μας για κλιματικό νόμο είναι στο τραπέζι. Ιδού η Ρόδος…», καταλήγει στην ανακοίνωσή της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Όλες οι ειδήσεις

Μητσοτάκης: Πολιτική πράξη η συγγνώμη - Χυδαία η σπέκουλα για εκκενώσεις – Η κλιματική κρίση απαιτεί μεγάλες αλλαγές

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Επιστολή – τελεσίγραφο Κοντοζαμάνη – Τι προβλέπεται για όσους δεν εμβολιαστούν

Φωτιά Εύβοια: Νέες εικόνες από δορυφόρο – Έγιναν στάχτη πάνω από 510.000 στρέμματα

Χρήστος Τριαντόπουλος: Ο Μητσοτάκης προανήγγειλε την πολιτική του αναβάθμιση - Ποιος είναι

πυρκαγιάφωτιάΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκης