Νίκος Παπαθανάσης στο ethnos.gr: Θα επουλωθεί κάθε τραύμα που προκάλεσαν οι πυρκαγιές
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΣτην επόμενη ημέρα της οικονομίας αλλά και στη «μάχη» ενάντια την πανδημία του κορονοϊού αναφέρεται σε συνέντευξη του στο ethnos.gr ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Όσον αφορά στις πυρκαγιές σημειώνει πως η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να επουλωθούν τα τραύματα που αυτές προκάλεσαν.
Αναφορικά με την πανδημία ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τονίζει πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα σε ανεύθυνες συμπεριφορές. Προσθέτει επίσης πως το υπουργείο έχει και βασικά και εναλλακτικά σχέδια και όλα εξαρτώνται από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και του εμβολιασμού.
Παράλληλα ο Ν. Παπαθανάσης αναφέρεται στον νέο αναπτυξιακό νόμο, σημειώνοντας πως θα αποτελέσει «έναν από τους σημαντικότερους επιταχυντές της ελληνικής οικονομίας».
Η συνέντευξη του Νίκου Παπαθανάση
Ο φετινός Αύγουστος σημαδεύτηκε από τις πυρκαγιές στην Εύβοια, την Αττική αλλά και σε νόμους της Πελοποννήσου. Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να θωρακιστεί η χώρα και να περιοριστούν - όσο είναι δυνατόν- τα επόμενα χρόνια ανάλογα φαινόμενα;
Η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες, βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα μιας πρωτοφανούς φυσικής καταστροφής συνέπεια της μακρόχρονης κλιματικής αλλαγής που έχει εξελιχθεί σε κλιματική κρίση. Μια κρίση που, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά με τραγικό τρόπο, χτυπά ολόκληρο τον πλανήτη. Τεράστιες πυρκαγιές (megafires) που κατακαίνε επί εβδομάδες ή και μήνες τεράστιες εκτάσεις. Η χώρα μας αντιμετώπισε περίπου 600 πυρκαγιές μέσα σε μία εβδομάδα και μερικές από αυτές εξελίχθηκαν σε καταστροφικές για περιουσίες συμπολιτών μας και το περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά εκκενώθηκαν με απόλυτη επιτυχία περιοχές με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους. Και αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα και βασική κυβερνητική επιλογή όσον αφορά στις προτεραιότητες: η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Χωρίς παρενθέσεις ή “ναι μεν, αλλά” που αμφισβήτησαν τη σωτήρια αποτελεσματικότητα του “112”. Το οποίο δεν είναι απλώς ένα SMS αλλά αποτέλεσμα ενός δύσκολου και πολυσύνθετου επιτελικού σχεδιασμού.
Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, η κλιματική κρίση είναι αιτιολογία και όχι δικαιολογία. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση στοχεύουν στην κατεύθυνση της άμεσης ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της συνολικής ανασυγκρότησης των περιοχών. Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επουλωθεί κάθε τραύμα που προκάλεσαν οι πυρκαγιές σε όλα τα επίπεδα. Οικονομικό, επαγγελματικό, περιβαλλοντικό ακόμα και ψυχολογικό. Ήδη, η πλατφόρμα arogi.gov.gr ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 18 Αυγούστου με σκοπό την άμεση αποζημίωση και στήριξη των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Η Πολιτική Προστασία έχει δικό της διακριτό πρόγραμμα, ύψους 714 εκ. ευρώ, έχει ήδη εξασφαλιστεί δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 595 εκ. ευρώ και επιπλέον 408 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος της ταχύτατης ανταπόκρισης της κυβέρνησης στα μέτρα ανακούφισης αλλά και στις ανάγκες της ανασυγκρότησης είναι να επαναποκτήσουμε το συντομότερο δυνατόν όσα χάσαμε στις πρόσφατες καταστροφές αλλά και να θωρακιστούμε ακόμα περισσότερο απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.
Με ρύθμιση που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και των υγειονομικών. Η κυβέρνηση εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άλλων ομάδων, όπως για παράδειγμα των εργαζομένων σε εστίαση και τουρισμό;
Από την πρώτη στιγμή, η αντιμετώπιση της πανδημίας από την Κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε από υψηλό βαθμό υπευθυνότητας, σοβαρότητας, συνεργασίας και εμπιστοσύνης στην επιστημονική ομάδα που παρακολουθεί και αναλύει τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και κατόπιν αυτών εισηγείται αναλόγως ώστε να λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις. Η κεντρική κατεύθυνση της Κυβέρνησης, όπως ψηφίστηκε και από τη Βουλή το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, προβλέπει ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, όλο το προσωπικό όλων των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας και όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, οι αποφάσεις -όπως γνωρίζετε- λαμβάνονται κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών επιστημόνων που απαρτίζουν την επιτροπή. Επί του παρόντος η πολιτεία επικοινωνεί με όλους τους τρόπους την ανάγκη του εμβολιασμού και ευχόμαστε να μην χρειαστεί να ληφθούν μέτρα επέκτασης της υποχρεωτικότητας και οι συμπολίτες μας να πράξουν αυτό που είναι κοινωνικά και υγειονομικά υπεύθυνο και ενδεδειγμένο, κυρίως για τη δική τους προστασία αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Τα «νέα» από το πεδίο της πανδημίας προκαλούν προβληματισμό: η μετάλλαξη Δέλτα επεκτείνεται, τα κρούσματα δεν μειώνονται και οι εμβολιασμοί λόγω θέρους ακολουθούν πτωτική πορεία. Με αυτά τα δεδομένα πως θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι στην εστίαση το φθινόπωρο; Εξετάζεται το ενδεχόμενο στα καταστήματα λιανικού εμπορίου η είσοδος να επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους;
Όπως έχει ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση, δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού. Κινούμαστε στη λογική ότι όσοι εμβολιάζονται θα έχουν ένα fast pass και επιθυμούμε να εμβολιαστούν όλοι οι συμπολίτες μας. Στοχεύουμε στη γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.
Το μοναδικό όπλο που έχουμε είναι ο εμβολιασμός και κανένα άλλο. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως έκανε και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαχείρισης της πανδημίας, έτσι και τώρα, έχει και βασικά και εναλλακτικά σχέδια. Όλα, όμως, εξαρτώνται από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και από την πορεία του εμβολιασμού σε σχέση με το επιθυμητό ποσοστό που θα μας επιτρέψει να κάνουμε λόγο για το χτίσιμο τείχους ανοσίας. Και αυτό είναι που θα καθορίσει τη συνέχεια σχετικά με την υποχρεωτικότητα.
Η κυβέρνηση ξορκίζει το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown, καθώς μια τέτοια κίνηση θα είχε βαρύ τίμημα για την οικονομία. Σε περίπτωση που ληφθούν τελικά μέτρα - π.χ. σε τοπικό επίπεδο- θα υπάρξει ένα νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων; Υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια;
Όπως είναι γνωστό τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και τα νοικοκυριά έφτασαν τα 41 δισ. ευρώ. Κατά το ίδιο διάστημα, συνεχίστηκε απρόσκοπτα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης και στο επίπεδο της οικονομίας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποκαταστήσει σε πολύ σύντομο διάστημα τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τις διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα έχει πείσει ότι αλλάζει. Η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά θετική. Διεθνείς οίκοι έχουν αναβαθμίσει την πιστοληπτική μας ικανότητα και αποτέλεσμα αυτού είναι να δανειζόμαστε πλέον με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο ενώ κανονικά συνεχίζεται η διαδικασία της «αποσωλήνωσης» της οικονομίας.
Η Κυβέρνηση, όπως λέτε, μπορεί να ξορκίζει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown αλλά δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο με ξόρκια. Τον αποκλείει. Και ο Πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος, όσες φορές και αν έχει αναφερθεί στο θέμα: Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, οι ανεμβολίαστοι Έλληνες κινδυνεύουν. Είναι κάτι που τονίζεται διαρκώς και επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να οδηγήσει με την ανεύθυνη συμπεριφορά του μη εμβολιασμού την οικονομία σε νέα μερικά lock down. Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος και να συνεχίσει η χώρα τη διαδρομή της στην τροχιά της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.
Μέσα στη χρονιά αναμένεται η εκταμίευση σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα υπάρξουν κονδύλια ειδικά για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ;
Προ ημερών εγκρίθηκε το πρόγραμμα «ΕΣΠΑ 2021 – 2027», για το οποίο όπως είπε και η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα, η Ελλάδα εργάστηκε πολύ σκληρά. Με την ευκαιρία της έγκρισης, ο Πρωθυπουργός είπε ότι στα 26,2 δισ. ευρώ χρηματοδότησης για τα επόμενα έξι χρόνια αν προσθέσουμε τα 18 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων, τα 13 δισ. ευρώ δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα υπόλοιπα πακέτα χρηματοδότησης της ΕΕ, έχουμε σχεδόν 77 δισ. ευρώ στη διάθεσή μας για την ενίσχυση της ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αυτά τα 77 δισ. μέσω της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων αναμένεται να αγγίξουν τα 120 δισ. ευρώ. Σημαντικά ποσά από αυτά θα κατευθυνθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, αντιπροσωπεύουν το 98% του συνόλου της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Θα αναπτυχθούν πολλές δράσεις ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ιδίως με αντικείμενο την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την ενίσχυση της απασχόλησης, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Οι δράσεις αυτές θα συγκεκριμενοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Στο υπουργικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για ένα νέο αναπτυξιακό νόμο. Ποια είναι τα βασικά σημεία των νέων παρεμβάσεων;
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος διέπεται, μεταξύ άλλων, από τη σημαντική δομική αλλαγή στον σχεδιασμό των καθεστώτων στα οποία εντάσσονται τα επενδυτικά σχέδια που επιδιώκουν να λάβουν κρατική ενίσχυση. Πρόκειται για 12 νέα καθεστώτα ενίσχυσης, τα οποία έχουν πλέον θεματικά χαρακτηριστικά που περιγράφουν τις βασικές προϋποθέσεις ώστε ένα επενδυτικό σχέδιο να ενισχυθεί ενώ δε θα αποκλείεται ακόμα και ο συνδυασμός χαρακτηριστικών από διαφορετικά καθεστώτα. Έτσι, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με νέα θεματική προσέγγιση του αναπτυξιακου νόμου που μας βοηθά και στην άσκηση πολιτικής στηριξης κλαδων που θεωρούμε ότι έχουν μείνει πίσω στην ανάπτυξή τους. Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται σε αυτά τα 12 καθεστώτα έχουν άμεση σχέση με τομείς όπως ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός, η προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, η ενίσχυση του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του, η αγροδιατροφή. Ιδιαίτερα ενισχυμένες θα είναι και όλες οι Περιφέρειες της χώρας. Ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων αναθεωρείται και προβλέπει προσαυξημένα ποσοστά σε σχέση με τα υφιστάμενα, ιδίως στις περιοχές απολιγνιτοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, οι κρατικές ενισχύσεις για την περίοδο 2022 – 2027 θα είναι προσαυξημένες από 5% έως 25% σε σύγκριση με ό,τι ισχύει στην παρούσα φάση. Στην ουσία, ο αναπτυξιακός νόμος θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους επιταχυντές της ελληνικής οικονομίας σε μια πορεία προς την ανάκαμψη, η οποία, όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, έχει ήδη ξεκινήσει με σημαντικές προοπτικές. Η ΕΕ, άλλωστε, προβλέπει για την Ελλάδα 4,3% ανάπτυξη για το 2021 και 6% για το 2022.
Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδίδεται πριν από τη διάγνωση και τα συμπτώματα
Μεταναστευτικές ροές από Αφγανιστάν: Το σχέδιο της Αθήνας για θωράκιση των συνόρων
Ανασχηματισμός: Τα limit up και down του κυβερνητικού σχήματος - Τα σενάρια για Χρυσοχοΐδη
- Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
- Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
- Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
- Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ