Πολιτική|03.09.2021 14:32

Κυβέρνηση: Προχωρά χωρίς «συμμάχους» στα δύσκολα νομοσχέδια

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Αποφασισμένη να προχωρήσει κατά μόνας σε μια δύσκολη ατζέντα- όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό- είναι η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή «καμπανάκι» έχει χτυπήσει για την ακρίβεια και θα υπάρξει ένα κλιμακωτό πακέτο μέτρων, με το ενδιαφέρον να στρέφεται πρωτίστως στα τιμολόγια του ρεύματος.

Προσπάθεια ενίσχυσης του μεταρρυθμιστικού προφίλ

Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω της πορείας της πανδημίας και των πυρκαγιών και ύστερα από ένα... ταραχώδη ανασχηματισμό η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει στο προσκήνιο τη λεγόμενη «μεταρρυθμιστική ατζέντα». Και παρά το ότι στα συγκεκριμένα θέματα δεν βρίσκει συμμάχους στην αντιπολίτευση δεν σκοπεύει να κάνει πίσω. Αυτό φάνηκε χθες και από το νομοσχέδιο που εισάγει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, το οποίο συγκέντρωσε τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ωστόσο η κυβέρνηση επέμεινε στην αναγκαιότητα των αλλαγών και το νομοσχέδιο πέρασε με τις «γαλάζιες» ψήφους, όπως είχε συμβεί και πριν λίγους μήνες με το εργασιακό νομοσχέδιο. Δεν είναι τυχαίο πως στα δύο κρίσιμα υπουργεία - Παιδείας και Εργασίας- που το προηγούμενο διάστημα συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας (ελάχιστη βάση εισαγωγής, ελαστικό οκτάωρο) ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε αλλαγές προσώπων στον τελευταίο ανασχηματισμό.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως τα θέματα αυτά ενισχύουν το μεταρρυθμιστικό της προφίλ και της δίνουν πόντους ειδικά στους προερχόμενος από το εκσυγχρονιστικό κέντρο. Άλλωστε «γαλάζια»  στελέχη προβάλλουν  το επιχείρημα πως όλα αυτά τα θέματα ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας  και επομένως ήταν γνωστά στους πολίτες.

Σε αυτή τη φάση στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιδιώκεται η αλλαγή ατζέντας,  με ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων να είναι στα σκαριά. Τα αρχικά σενάρια για ανακοίνωση θετικών μέτρων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ αναπροσαρμόζονται και το τελικό κονδύλι θα  είναι αυξημένο.

Το βασικό πακέτο μέτρων θα στηρίζεται σε φοροελαφρύνσεις που έχουν δρομολογηθεί μέσα από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπως πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα αλλά και μείωση του εταιρικού συντελεστή.  Ωστόσο στο τραπέζι είναι και εναλλακτικές προτάσεις - που αυτή τη στιγμή κοστολογούνται - με έμφαση στις φοροελαφρύνσεις.

Παράλληλα υπάρχει και το θέμα των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ - που μπορεί να φτάσουν έως και το 50% αν δεν ληφθούν μέτρα- και την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις. Μάλιστα στο πλέγμα μέτρων θα αναφερθεί- σύμφωνα με πληροφορίες  - ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη (όπου θα βρίσκεται λόγω ΔΕΘ στις 11 και 12 του μήνα)

Στην κυβέρνηση αποδίδουν το θέμα που έχει προκύψει στο ράλι αυξήσεων, που υπάρχει στο εξωτερικό. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως  αυτήν την στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν, ωστόσο όλα αυτά δημιουργούν  ένα μείγμα που πιέζει τις τιμές του ηλεκτρικού.

Πάντως  στο κυβερνητικό στρατόπεδο ξέρουν καλά πως αν δεν ληφθούν μέτρα θα επιβαρυνθούν  σημαντικά οι καταναλωτές και στόχος είναι να βρεθεί ένα πλέγμα δράσεων, ώστε να προστατευθούν  κυρίως τα αδύναμα στρώματα.

Όλες οι ειδήσεις

Το ethnos.gr στο κελί του Μίκη Θεοδωράκη στον Ωρωπό

Κορονοϊός: 2.840 κρούσματα, 33 θάνατοι, 362 διασωληνωμένοι

Mad Clip: Η Τροχαία ψάχνει Audi R8 που κινούνταν κοντά στο τροχαίο

Μίκης Θεοδωράκης: Το ethnos.gr στο σπίτι που γεννήθηκε στη Χίο

Ρούμπεν Σεμέδο: Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους με 10.000 ευρώ εγγύηση

Υποχρεωτικός εμβολιασμός - Πλεύρης: Άρση της αναστολής για υγειονομικούς που εμβολιάζονται

κυβέρνησημεταρρυθμίσειςανασχηματισμός