Πολιτική|06.09.2021 07:00

Κυβέρνηση: Ποντάρει στην οικονομία - ανησυχεί για την πανδημία

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με την ανακοίνωση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας κλείνει σήμερα ένα ανοιχτό «μέτωπο» και η κυβέρνηση στρέφεται στην επόμενη ημέρα. Σε αυτό το restart η εκτίμηση είναι πως η οικονομία θα πάει καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις, δίνοντας δημοσιονομικό… αέρα στην κυβέρνηση για να εξαγγείλει νέα μέτρα στήριξης. Την ίδια στιγμή έντονη ανησυχία υπάρχει για την πορεία της πανδημίας, ενώ έρχεται νέο νομοθετικό πλαίσιο μετά τις αποκαλύψεις για τους πλαστούς εμβολιασμούς στην Καρδίτσα.

Δύσκολη – επικοινωνιακά- εβδομάδα

Η τελευταία εβδομάδα για την κυβέρνηση δεν ήταν εύκολη από επικοινωνιακή πλευρά, καθώς η άρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη να αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας «θόλωσε» τα μηνύματα του ανασχηματισμού. Το θέμα κλείνει και επίσημα σήμερα, καθώς ανακοινώνεται ο νέος υπουργός και φαβορί είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης (πρώην Επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων). Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και θέση υφυπουργού, για την οποία  θα επιλέγει πρόσωπο με επιχειρησιακές γνώσεις (πρώην ένστολος).

Με το βλέμμα στη ΔΕΘ

Με την επίλυση αυτού του θέματος  η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στην οικονομία και στο πακέτο παροχών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη. Τα νέα από το «μέτωπο» της ανάπτυξης είναι θετικά, και μία πρόγευση θα δοθεί στις αυριανές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Πυρετός συσκέψεων επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για να «κλειδώσουν» οι φοροελαφρύνσεις  αλλά και για να ανακοινωθεί ένα αντισταθμιστικό πακέτο μέτρων απέναντι στο ράλι αυξήσεων που έρχεται από το  εξωτερικό (π.χ. σε ενέργεια και τρόφιμα). Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή τη φάση κοστολογούνται οι παρεμβάσεις ενώ αναμένεται να υπάρξει και μια «έκπληξη» της τελευταίας στιγμής,

Τα «φώτα» στρέφονται κυρίως στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αναζητούνται μέτρα στήριξης, κυρίως για τους  ευάλωτους πολίτες. Εναλλακτικά σενάρια είναι στο τραπέζι, ωστόσο δεν πρέπει να προσκρούουν και στους κανόνες της ΕΕ ως προς τους περιορισμούς  στις κρατικές ενισχύσεις.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει έναν  οδικό χάρτη  για τη διετία 2022- 2023, θέλοντας να στείλει σήμα πως τα δύσκολα είναι πίσω. Η οικονομία θα κυριαρχήσει στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη ο οποίος ωστόσο θα αναφερθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών για τον εκσυγχρονισμό του κράτους αλλά και στο θέμα των εμβολιασμών

Η πορεία της πανδημίας αποτελεί τον άγνωστο «Χ», καθώς παρατηρείται μια σταθεροποίηση αλλά είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το τι θα γίνει με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Το πρώτο κουδούνι χτυπά στις 13 του μήνα και σε αντίθεση με πέρσι τα σχολικά τμήματα δεν θα κλείνουν με το πρώτο κρούσμα (αυτό θα γίνεται μόνο αν νοσήσει το 50%  συν ένα των μαθητών).

Με το τοπίο να παραμένει ρευστό σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση εστιάζει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, ώστε να έρθει πιο κοντά το τείχος ανοσίας. Παράλληλα έρχεται αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, μετά τις αποκαλύψεις  για τους πλαστούς εμβολιασμούς στην Καρδίτσα.  Υπενθυμίζεται πως η  έρευνα αποκάλυψε τουλάχιστον 47 εικονικούς εμβολιασμούς μόνο για τον Αύγουστο στο Κέντρο Υγείας Παλαμά και συνεχίζεται ο έλεγχος.

Στo κυβερνητικό στρατόπεδο  παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και διατηρούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Σε περίπτωση που επιδεινωθούν το φθινόπωρο οι επιδημιολογικοί δείκτες θα συζητηθούν πρόσθετα μέτρα, που δεν θα  είναι οριζόντια αλλά θα είναι επικεντρωμένα στους ανεμβολίαστους.

Όλες οι ειδήσεις

Σχολεία: Aλλαγές στην ύλη, φρένο στα self test «μαϊμού» και ψυχολόγοι

Μίκης Θεοδωράκης: Συγκινητικά βίντεο από τις φυλακές Ωρωπού - Πολίτες τον τιμούν με τα τραγούδια του

Πειραιάς: Πυροβολισμοί με τραυματίες στο Πασαλιμάνι

Καιρός - Προειδοποίηση meteo: Η κακοκαιρία θα χτυπήσει τη Βόρεια Εύβοια

Πολιτική ΠροστασίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΧρήστος ΣτυλιανίδηςΔΕΘ