Μητσοτάκης ΔΕΘ: Θα εξαντλήσουμε την 4ετια - Το 2022 θα είναι καλή χρονιά για την οικονομία - Τι είπε για αντιεμβολιαστές και πανδημία
NewsroomΣυνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, απορρίπτοντας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το 2022 θα είναι μία καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τμήματα σχολείων λόγω της πανδημίας, επεσήμανε ωστόσο πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην ξανακλείσει η οικονομία. Υποστήριξε δε πως τρίτη δόση εμβολιασμών θα είναι υποχρεωτική για μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας στην κριτική που του ασκείται, για μια σειρά από ζητήματα. Επεσήμανε ως προς τα ελληνοτουρκικά ότι δεν είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Όσα είπε ο πρωθυπουργός
«Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα». Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση της δημοσιογράφου του OPEN Σοφίας Φασουλάκη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τα όσα είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προ ημέρων. Είπε επίσης πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. «Προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές γι αυτό και σχεδιάζουμε σε ορίζοντας 10ετίας», συνέχισε. «Έχω μπλεχτεί με το τι ακριβώς ζητάει ο κ. Τσίπρας, λέει πως θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά δεν τις ζητάει». Ο πρωθυπουργός σημείωσε δε πως ποτέ δεν σκέφτηκε να κάνει πρόωρες εκλογές, καθώς τόνισε πως δεν θα είχε να κερδίσει κάτι δεδομένης της ισχυρής αυτοδυναμίας που διαθέτει η κυβέρνηση.
«Δεν βλέπω πολιτική υποκίνηση των αντεμβολιαστών»
Όσον αφορά το ρεύμα των αντιεμβολιαστών, το κατά πόσο υπάρχει κάλυψη πίσω από τις κινητοποιήσεις τους αλλά και το ποιο μήνυμα θα ήθελε να τους στείλει, ο πρωθυπουργός απάντησε -στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ- ότι αντιεμβολιαστές υπάρχουν παντού στον κόσμο. Είπε ότι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες, ότι εκείνοι που έχουν ιδεολογικά θέση ενάντια στα εμβόλια δεν μπορούν εύκολα να πειστούν.
«Το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι αναλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Η δουλειά μας είναι να συνομιλούμε με όλους όσο κι αν έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία στην πειθώ. Πολιτική υποκίνηση δεν βλέπω, ενώ από την άλλη είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι αυτές οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
«Καλή χρονιά για την οικονομία το 2022»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το 2022 θα είναι μια καλή χρονιά για την οικονομία, ενώ απάντησε και στην κριτική που του ασκείται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αναφορικά με την οικονομία. «Ποτέ δεν έχουμε πει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά μείωση. Θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια. Δεν είμαι σε θέση να σας πω τι θα κάνουμε για τον ΕΝΦΙΑ τώρα. Θα είμαι σε θέση να σας το πω στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Το 2022 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για την οικονομία, όπως και οι επόμενες», είπε. Επανέλαβε δε πως η κυβέρνηση επιστρέφει «στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Στρατηγική όξυνσης από τον Τσίπρα»
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επέλεξε τη στρατηγική της όξυνσης. Εκτίμησε πως η πλειοψηφία των όσων γράφονται στο διαδίκτυο για το πρόσωπό του «είναι σε μεγάλο βαθμό κατευθυνόμενα», αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε μια στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων στο πρόσωπό μου και στην οικογένειά μου, στη γυναίκα και τα παιδιά μου. Μην έχετε καμία αμφιβολία πως τα όσα γράφονται και λέγονται στο διαδίκτυο, σε μεγάλο βαθμό είναι κατευθυνόμενα. Από κει και πέρα εγώ δεν μπορών να παρακολουθήσω μια τέτοια συζήτηση. Όποιος επιτίθεται με τέτοιους χαρακτηρισμούς, συνήθως δεν έχει επιχειρήματα. Αλλά ο κ. Τσίπρας, όσο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτή τη γλώσσα, δεν νομίζω ότι μπορεί να συνομιλήσει πολιτικά μαζί μου, όσο και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει, πολιτικό, πολιτισμικό και αξιακό χάσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία δεν είναι διχασμένη. Δικό μου χρέος είναι να ενώσω και να συνομιλήσω με την κοινωνία και να αποφύγω αχρείαστες εντάσεις που η κυβέρνηση απορρίπτει. Και όσοι αισθάνονται πως το 2021 είναι 2011, είναι βαθιά γελασμένος. Η κοινωνία έχει προχωρήσει, θέλει ηρεμία και κανονικότητα».
Τα σημαντικότερα λάθη της κυβέρνησης
Πυρκαγιές και διαχείριση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη αναγνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως τα δύο μεγαλύτερα λάθη της μέχρι τώρα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που πιστεύει ότι έκανε εντός των δύο χρόνων της θητείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν έχω διστάσει να αναγνωρίσω πράγματα που δεν έχουν γίνει καλά. Θυμίζω δύο. Ένα ήταν η Θεσσαλονίκη που δεν έκλεισε νωρίτερα. Το ίδιο έκανα και για τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι αν μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Δεν κάνει λάθη αυτός που δεν κάνει έργα. Πρέπει να καταλάβουμε καλά πως αν κάπου υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να επιληφθούμε. Να αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος με θάρρος».
Για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού
Απαντώντας σε ερώτηση για την «επιδημία» πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμών, σε εμβολιαστικά κέντρα, είπε: «Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανότητο. Δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιος επαγγελματίας της υγείας πλαστογραφεί ένα πιστοποιητικό. Θα κινητοποιήσουμε το πειθαρχικό αλλά θα κινητοποιηθεί και η δικαιοσύνη. Αλλά η χλεύη των συναδέλφων, η δημοσιοποίηση των ονομάτων είναι πολύ πιο βαριά ποινή κάποιες φορές».
«Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος του δημοσίου»
Σε ερώτηση αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει πέρυσι στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, ότι με το ν/σ αυτό «θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου» και το κατά πόσο φέτος τα τύμπανα του πολέμου θα ηχήσουν στον τομέα της Υγείας, λόγω της εκχώρησης τομέων του δημόσιου τομέα σε ιδιώτες ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τα τύμπανα του πολέμου δεν ήχησαν και πολύ δυνατά στην περίπτωση του εργασιακού νομοσχεδίου και πιστεύω ότι δεν ήχησαν διότι τελικά και η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε ένα σημαντικό κομμάτι των διατάξεων που φέραμε. Ίσως κάποιοι ενοχλούνται, είπε, από το γεγονός ότι στηρίζουμε το ΕΣΥ και θέλουμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό προς όφελος πρώτα και πάνω απ' όλα των Ελλήνων που το χρησιμοποιούν και φυσικά και των ανθρώπων που εργάζονται στο Σύστημα Υγείας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπήρξε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος πάντα του δημοσίου, γιατί είπαμε ότι σε περίοδο τέτοιας κρίσης υπάρχει ένα Σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη από συνέργιες για την καλύτερη αντιμετώπισή της». «Σε όλον τον κόσμο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκαν για αυτή την παροχή της υγείας τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Αν κάποιος φαντάζεται πως μπορεί να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας που δεν συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα πουθενά στον κόσμο ας είναι προσεκτικός γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει».
Για τα Ελληνοτουρκικά
«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Για το μεταναστευτικό
Ως προς το μεταναστευτικό και με αφορμή την πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Τα συμφέροντά μας με την Τουρκία είναι άρρηκτά ευθυγραμμισμένα. Θεωρώ ότι πάντα πρέπει να συζητάμε. Εχουμε σημαντικές διαφορές. Χρήσιμο να αποφεύγεται η περιττή ένταση. Σε ένα βαθμό το έχουμε πετύχει το 2021. Η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων. Θα το κάνει και στο μέλλον».
«Εχουμε μείωση ροών και έχουμε προστατεύσει πολλές ζωές στη θάλασσα. Είπα ότι θα τσακίσω τα κυκλώματα των διακινητών. Μεγάλο ευχαριστώ στην Αστυνομία, το Λιμενικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο φράκτης στον Έβρο έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και αν χρειαστεί επέκταση θα γίνει. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε τη δυτική κυριαρχία», συνέχισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις αναφορές περί μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν, υποστήριξε πως «δεν έχω καμία ένδειξη ότι επίκειται κάποιο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν τις επόμενες εβδομάδες». Για τον Έβρο γενικότερα, υποστήριξε: «Οι Εβρίτες γνωρίζουν πόσο συνεπείς ήμαστε για να φυλάξουμε τα σύνορα. Έχω ζητήσει από διακομματική επιτροπή να ολοκληρώσει το πόρισμα για τη Θράκη, θα απαντήσει στα ερωτήματα. Πολλές από τις σημαντικές επενδύσεις στη χώρα αφορούν τη Θράκη, τον Έβρο».
«Σε πενταετή βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ»
Σε ερώτηση με το κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες ότι γίνεται σε πενταετή και όχι σε ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και πώς συνδυάζεται με την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι πληροφορίες είναι ακριβείς και χαίρομαι γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που νομίζω ότι είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ. Και λόγω της βούλησης Μπάιντεν αλλά και της στήριξης του Κογκρέσου για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία αυτή θα είναι μια επιβεβαίωση».
Αυτή η συνεργασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες, και συνέχισε: «Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη Γαλλία και όλη η συζήτηση που γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συζήτηση που θέλουμε να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια».
«Θεωρώ δεδομένο ότι θα αλλάξει το σύμφωνο σταθερότητας»
«Δεν θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές», είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε και τη δημοσιονομική τους επίπτωση. Εκτίμησε δε πως τελικά θα αναθεωρηθεί το σύμφωνο σταθερότητας. «Σε ποια κατεύθυνση, δεν είμαι έτοιμος ακόμα να σας το πω. Το 2023 θα μπούμε σε ρυθμούς κανονικότητας και θεωρώ δεδομένο πως η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους», επεσήμανε. «Θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην Ευρώπη μετά τις γερμανικές εκλογές», ανέφερε.
«Πρόθεσή μας να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία»
«Πρόθεσή μας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Έχουμε πρωτόκολλα. Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά. (…) Κάνω έκκληση σε γονείς και σε παιδιά άνω των 15 ότι αυτό είναι το σωστό. Αποδίδω επίσης πολύ μεγάλη σημασία στα self test και προφανώς εάν σε ένα τμήμα έχουμε 50+1% των παιδιών με κορονοϊό, τότε το τμήμα θα κλείσει και θα πάμε σε τηλεκπαίδευση. Κρατώ ως θετικό ότι το 80% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Για ποιους θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως η 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Παράλληλα είπε ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να κάνει την 3η δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και ότι είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει και πως είναι σημαντικό όσοι έκαναν το εμβόλιο νωρίς να κάνουν την 3η δόση. «Έχουμε αιτήματα από τους υγειονομικούς στους οποίους θα είναι υποχρεωτική. Πιστεύω ότι πρέπει να την επεκτείνουμε και σε άλλους», συμπλήρωσε.
Για τον ανασχηματισμό
Απαντώντας σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «πριν από κάθε ανασχηματισμό γράφονται πάρα πολλά. Οι επιλογές των υπουργών είναι προνόμιο του πρωθυπουργού, ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε αμετάβλητος γιατί είμαι ικανοποιημένος από την κυβέρνηση. (…) Έκανα μια κίνηση με 2 χαρακτηριστικά: Εκρινα πως σε ένα αντικείμενο όπως η Πολιτική Προστασία δεν έχει ιδεολογικές διαφορές. Και θεώρησα πως ήταν ευκαιρία να προτείνω έναν άνθρωπο που είχε την απαραίτητη εμπειρία. Το τί έγινε στη συνέχεια το γνωρίζετε. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος όμως με τις επιλογές που κάναμε. Έχουμε έναν υπουργό με τεράστια ευρωπαϊκή εμπειρία, έναν υφυπουργό με μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία. Θα χτίσουμε πάνω στην πολύ σημαντική δουλειά που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Πολιτική Προστασία».
Ο ίδιος επεσήμανε πως έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο συναίνεσης. «Θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους με τους οποίους δεν έχω καμία συνεργασία. Με αυτούς που μπαίνουν στη Βουλή και ζητάνε ένα υπερκομματικό πρόσωπο και μετά φέρονται με αυτό τον τρόπο δεν έχω να συζητήσω κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τη σχετική αναφορά που είχε κάνει στη συνέντευξή του στο OPEN.
«Δεν αλλάζει η ΕΒΕ» - Πότε θα μπει στα ΑΕΙ η Πανεπιστημιακή Αστυνομία
«Τα ίδια τα πανεπιστήμια διαπίστωσαν πως έκαναν λανθασμένες επιλογές με την ΕΒΕ. Τα ίδια πανεπιστήμια θα ρυθμίσουν τα της εισαγωγής», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως θα χρησιμοποιηθεί όταν είναι έτοιμη, τουλάχιστον στα μεγάλα πανεπιστήμια. Υποστήριξε πως θα απαιτηθεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των αστυνομικών, αλλα όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να βοηθήσουν και οι ίδιοι οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων, καλώντας να εφαρμοστεί η ελεγχόμενη είσοδος στα πανεπιστήμια. Υπενθύμισε δε πως υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης της αστυνομίας και τώρα στα πανεπιστήμια εφόσον απαιτηθεί.
«Όχι» σε νέο lockdown – Τι είπε ο πρωθυπουργός για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που αφορούσε στην αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας για τους επόμενους μήνες και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τα μέτρα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και ότι θα έχουμε τις μάσκες μαζί μας για καιρό ακόμα.
Ανέφερε ότι θα επιμείνουμε σε πολλά τεστ και για τη στρατηγική των εμβολιασμών είπε ότι χωρίς να αποκλείει τίποτα δεν είναι στις προθέσεις τους η επέκταση της υποχρεωτικότητας. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου», ανέφερε.
Σχετικά με την πορεία της οικονομίας είπε ότι αισθάνεται ασφαλής με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021. «Αυτό είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης που μπορούμε να πετύχουμε το 2021», ενώ για τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι υπακούουν σε μια συνολική στρατηγική της κυβέρνησης να δημιουργεί πλούτο και να τον μοιράζει με δίκαιο τρόπο. Επίσης τόνισε πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία αλλά υπογράμμισε ότι οι βαθμοί αβεβαιότητας δεν έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας και σημείωσε πως η χώρα δεν θα ξανακλείσει καθώς ό,τι κι αν γίνεται δεν θα υπάρξει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας.
«Η κυβέρνηση προηγείται με διψήφια διαφορά»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν κάμψη στα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης, είπε πως «δεν σχολιάζω τις δημοσκοπήσεις, αλλά βλέπω την μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια διαφορά. Δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα, ούτε αριστερόμετρα, αυτό το οποίο κοιτώ είναι να γράφει πολλές στροφές».
Στα περί κοινωνικής δυσαρέσκειας, απάντησε πως «εγώ ο ίδιος ζήτησα συγγνώμη για αυτό το οποίο έγινε το καλοκαίρι ως προς τις δασικές πυρκαγιές. Δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον. Η συγγνώμη δεν είναι απλά μια πράξη πολιτικής ευθύνης, πρέπει να οδηγεί και σε απτά αποτελέσματα»
Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, επισήμανε, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε.
Τι είπε ο πρωθυπουργός για την ακρίβεια
Όσον αφορά την ακρίβεια και το κύμα ανατιμήσεων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ. (…) Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχο της αγοράς. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει έρευνες. Από κει και πέρα επιμείναμε στην τιμή του ρεύματος – είναι παγκόσμιο πρόβλημα λόγω των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου- μαζί με την ΔΕΗ. Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα, κάνουμε ειδικά για τις τιμές του ρεύματος γενναιόδωρες παρεμβάσεις». «Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα», είπε επίσης.
«Δεν είναι τζόγος το νέο ασφαλιστικό»
«Προφανώς και δεν είναι τζόγος αφού υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στο δικό του κουμπαρά. Αυτά τα συστήματα δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με το νέο ασφαλιστικό.
Επίσης για τις εκκρεμείς συντάξεις ανέφερε τα εξής: «Ο υπουργός Εργασίας από τότε ανέλαβε είχε ως πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση απονομής συντάξεων. Έχουμε διπλασιάσει το ρυθμό. Αυτό το ζήτημα εντός των επόμενων μηνών θα έχει προχωρήσει δραστικά».
«Θα αγοράσουμε νέα Καναντέρ σε συνεργασία με άλλες χώρες»
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως η κυβέρνηση θα αγοράσει νέα Καναντέρ για την κατάσβεση πυρκαγιών, σε συνεργασία και με άλλες χώρες. ««Το σχέδιό μας το έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά και δρομολογείται ήδη. Η τεχνογνωσία υπάρχει, και υπάρχουν και τα πρόσωπα να ηγηθούν σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλώ για το rescEU, που δημιούργησε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Θέλουμε να πάρουμε νέα Καναντέρ, για να πάμε στην εταιρεία και να ζητήσουμε νέα γραμμή παραγωγής, είναι καλύτερο να πάμε μαζί 4 - 5 χώρες για να αγοράσουμε 30 αεροσκάφη, εμείς θέλουμε 6», ειπε και συνέχισε:
«Αυτό μπορεί να το κάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης, θα πρέπει να κάνουμε συνεργασίες με άλλες χώρες, θα πρέπει να είμαστε σ;iγουροι πως θα έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε πολλές, μεγάλες και ταυτόχρονες πυρκαγιές. Και βεβαίως επείγει μία άλλη φιλοσοφία για την Πολιτική Προστασία, δεν είναι μόνον οι πυρκαγιές, αλλά και οι πλημμύρες και οι σεισμοί».
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα μέτρα για τους νέους
Σε ερώτηση για την κριτική που δέχεται για τα μέτρα που ανακοίνωσε για τους νέους, ο πρωθυπουργός είπε πως «μίλησε με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια αναγνωρίζοντας τη μεγάλη δυσκολία που έχει συνολικά το πολιτικό σύστημα σήμερα να επικοινωνήσει με τη νέα γενιά. Δεν θέλησε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης γιατί από τη μια επικρίνει την κυβέρνηση ότι τα δίνει όλα κι από την άλλη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δίνει ψίχουλα».
Όμως εδώ υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα, τόνισε. «Αυτά που δίνουν στους νέους είναι λιγότερα από αυτά που τους αξίζουν κι αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στην πράξη. Γι' αυτό και παρουσίασα ένα πλέγμα μέτρων που θέλει να προσφέρει στους νέους ίσες ευκαιρίες, καλύτερη πρόσβαση στη γνώση, εξωστρέφεια και κυρίως δυνατότητα συμμετοχής στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Τα μέτρα που εξαγγείλαμε είναι στοχευμένα και πρέπει να επικοινωνήσουμε το μήνυμα αυτό ίσως με συναντήσεις σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει και να ακούσουμε τους νέους».
Θα περίμενα την αντιπολίτευση, είπε ο πρωθυπουργός, να σχολιάσει αυτά που εξαγγείλαμε όπως το «πρώτο ένσημο». Δίνουμε ένα κίνητρο, είναι σωστό ή λάθος αυτό. Είναι σωστό ή λάθος ότι δίνουμε ένα δικαίωμα πρόσβασης στην τεχνολογία; Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά στη λογική της οργανωμένης αποταμίευσης που θα τη διαχειρίζονται οι ίδιοι. «Εγώ θα εξακολουθήσω να συνομιλώ με τη νεολαία και να προσπαθώ να προσαρμόζω τις πολιτικές μου στις απαιτήσεις τους» συμπλήρωσε. Κλείνοντας την απάντησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή λέγοντας ότι είναι πρώτα και πάνω απ' όλα πολιτικές για τη νέα γενιά.
«Η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο»
Αναφορικά με το μεταναστευτικό και το αν αισθάνεται σίγουρος ότι έχουμε εξασφαλισμένη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το κατά πόσον αισθάνεται σιγουριά για την εγχώρια διάσταση του θέματος ειδικά στα νησιά πρώτης υποδοχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Κατ' αρχάς η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο. Είναι κάτι που το πιστοποιούν και οι πιο κακοπροαίρετοι επικριτές της κυβέρνησης. Είναι πολύ καλύτερη. Ήμασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές πρώτης υποδοχής στα νησιά. Στη Σάμο η δομή ολοκληρώνεται ήδη. Αυτό θα μας επιτρέψει να κλείσουμε τη δομή στο Βαθύ και να εγκαινιάσουμε τη νέα πιο ασφαλή. Το ίδιο κάναμε και στη Μυτιλήνη ενώ στην Κω και τη Λέρο, τα έργα προχωρούν. Και στη Χίο έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Άρα στα πέντε νησιά θα έχουμε μόνιμες δομές. Το αντιστάθμισμα είναι ότι τα πέντε νησιά έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ. Άρα υποδομές, σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα, έχουμε, αλλά δεν εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει».
Ως προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο κ. Μητσοτάκης είπε, «βεβαίως υπάρχει αλλά τη δουλειά την κάνουμε εμείς. Την κάνει το Λιμενικό, η Ελληνική Αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις και αυτό θα εξακολουθεί να γίνεται. Η αλληλεγγύη της ΕΕ εκφράζεται ως προς την οικονομική στήριξη της προσπάθειάς μας. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που θα μπορούσαμε να είχαμε είναι η συμφωνία ως προς το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που με δίκαιο τρόπο θα κατανέμει υποχρεώσεις και δικαιώματα σε όλα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος».
Υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain
Ο πρωθυπουργός απαντώντας για το θέμα της ανεργίας και της κατάρτισης δήλωσε τα εξής: «Υπάρχουν σημαντικότατοι πόροι στο Ταμείο Ανάκαμψης για ζητήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται με αυτούς τους ρυθμούς, θεωρώ ότι η ανεργία θα περιορίζεται. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Αλλά έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων τα τελευταία 10 χρόνια. Έχουμε ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain. Για μένα το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο».
«Κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού»
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πορεία του τουρισμού φέτος και ερωτηθείς για το μέλλον δήλωσε: «Κερδίσαμε, το κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει. Νομίζω ότι αυτό που πετύχαμε στην πανδημία είναι ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς την ίδια αύξηση των επισκεπτών. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους. Δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας».
Πολυετές σχέδιο ανάκαμψης για την Βόρεια Εύβοια
Σε ερώτηση όσον αφορά τη μεγάλη καταστροφή των δασών στη Βόρεια Εύβοια ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε: «Αναφέρεστε πρωτίστως στους ριτινοκαλλιεργητές που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να προσφέρουμε σ' αυτούς ένα πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε σε δεύτερη φάση το δάσος καθώς αυτό θα ξαναγεννιέται. Σε μια πρώτη φάση αναγνωρίζουν ότι η πρόταση που έχουμε κάνει είναι ελκυστική. Θέλουμε να τους κρατήσουμε στην περιοχή, παραπάνω από 7,5 εκατομμύρια έχουν ήδη εκταμιευθεί για αποκατάσταση πληγέντων στην Εύβοια, παραπάνω από 20 εκατομμύρια συνολικά μέσα από την πλατφόρμα arogi.gr».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία προχώρησε η διαδικασία όπως και η διαδικασία των αντιπλημμυρικών. Στο σημείο αυτό όμως θέλησε να τονίσει το σπουδαίο έργο του κ. Μπένου, τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια, καθώς και το ότι μιλάμε για μία ολιστική προσέγγιση, μία προσέγγιση που θέτει ως προϋπόθεση ότι όλα τα έργα που θα γίνουν, θα ενταχθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο ώστε η περιοχή, να ζήσει να αναγεννηθεί και να κρατηθεί ο κόσμος εκεί.
«Τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη αλλάζουν»
Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και το όραμά του για τη συμπρωτεύουσα, επεσήμανε: «Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα που να γίνονται τόσα έργα υποδομής. Μίλησα πολύ αναλυτικά και χθες για την πρόοδο των έργων. Θέλω να τονίσω τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς τις προεκλογικές της εξαγγελίες. (…) Το σημαντικότερο είναι πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι στην πόλη τους τα πράγματα αλλάζουν. Το χρονοδιάγραμμα του μετρό προβλέπει ολοκλήρωση έως το 2023. Ήδη τους έχει παραδοθεί ένα ολοκαίνουργιο αεροδρόμιο. Έχει σημειωθεί πρόοδος και στα διαρθρωτικά έργα, όπως το πάρκο Μελά, όπου οι εργασίες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Θα προχωρήσει και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ενώ θα δρομολογηθεί και το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο. Θέλω μέχρι τα τέλη του έτους να έχει προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα για το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Ανακοινώνω σήμερα ότι τα 11 στρέμματα που βρίσκονται στο βόρειο-ανατολικό πάρκο της ΔΕΘ που ανήκουν στο υπουργείο Άμυνας, θα παραχωρηθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Live streaming: Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Μητσοτάκης σε Τσίπρα για πρόωρες εκλογές: Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα
Γκάζι: Ένοπλη επίθεση με τρεις τραυματίες στον σταθμό του Μετρό
Μητσοτάκης ΔΕΘ: Αυτά είναι τα δύο μεγαλύτερα λάθη που έχω κάνει
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
- Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
- Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
- Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα