Πολιτική|23.09.2021 22:33

Mητσοτάκης στον ΟΗΕ: Η θέσπιση ενός Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας μπορεί να είναι μέρος της απάντησης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Υπερ της θέσπισης ενός Παγκοσμίου Συμβουλίου Υγείας τάχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ψηφιακή σύνοδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας που οργάνωσε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Εάν αυτή η υγειονομική κρίση μας δίδαξε κάτι, αυτό είναι ότι στο σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο δεν μπορούμε να δρούμε μόνοι μας. Μόνο αν διδαχθούμε από την εμπειρία των τελευταίων 18 μηνών, εάν συνεργαστούμε, εάν αναλάβουμε πρωτοβουλίες τώρα, θα μπορέσουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για τις προκλήσεις του αύριο, προκλήσεις που δεν μπορούμε πια να αντιμετωπίζουμε κατά μόνας», τόνισε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι κορονοϊός μπορεί να χτύπησε αδιακρίτως, αλλά οι συνέπειές του δεν έγιναν εξίσου αισθητές από όλους.

«Οι λιγότερο προνομιούχοι προ πανδημίας έχουν υποστεί και τις βαρύτερες συνέπειες από αυτή», είπε και δήλωσε περήφανος για τον ρόλο που ήδη έχει διαδραματίσει η Ελλάδα στην διεθνή προσπάθεια να χτιστεί ένα παγκόσμιο «τείχος ανοσίας». Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης: « Από την Ουκρανία έως τη Ρουάντα, από τη Λιβύη έως την Ιορδανία, έχουμε δωρίσει 1,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι στιγμής και έπονται 1 εκατομμύριο δόσεις ακόμα τις επόμενες εβδομάδες. Το κάναμε είτε σε διμερές επίπεδο είτε μέσω του μηχανισμού COVAX, ενώ τους επόμενους μήνες σχεδιάζουμε την παράδοση 3 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων».

Πάντως ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια παντού. «Αν θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας τα επόμενα χρόνια, διακυβερνητικές οργανώσεις, κυβερνήσεις και η φαρμακευτική βιομηχανία θα πρέπει τώρα να ηγηθούν της προσπάθειας, προωθώντας συντονισμένες δράσεις για την πρόσβαση και την ισότητα στον εμβολιασμό σε παγκόσμια κλίμακα τους επόμενους μήνες», σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι είναι περήφανος για τις προσπάθειες των επιστημόνων μας, των γιατρών, των μηχανικών, των ανθρώπων που καινοτομούν -όχι μόνο στην καθημερινή μάχη ενάντια στην Covid-19 στην Ελλάδα- αλλά για την εθελοντική προσφορά τους σε όλο τον πλανήτη. Σπουδαίοι άνθρωποι, όπως αυτοί που βρίσκονται πίσω από τον σχεδιασμό και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ενός αναπνευστήρα χαμηλού κόστους, που μπορεί να παραχθεί σε χώρες που αντιμετωπίζουν οξεία έλλειψη συσκευών παροχής οξυγόνου.

Όλες οι ειδήσεις

ΔΕΗ: Ανακοινώνει αύξηση 750 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου

Βίντεο ντοκουμέντο από τους πυροβολισμούς στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα μεταβεί στο Ground Zero - Δυσαρέσκεια της Αθήνας για Ελπιδοφόρο

Μίνι lockdown σε Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα - Πού παρατείνονται μέτρα

Ερντογάν: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν - Οι οιωνοί δεν είναι καλοί για τις σχέσεις

Το αντίο του Τσίπρα στη Μέρκελ - Η εξομολόγηση και το δείπνο σε ψαροταβέρνα του Πειραιά

Κομοτηνή: Στο δρόμο 1.400 οικογένειες παλιννοστούντων

ΕΝΦΙΑ 2021: Πληρωμή, δόσεις, έκπτωση με κωδικούς taxisnet στο myaade.gr

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚορονοϊόςΟΗΕπανδημία