Πολιτική|01.10.2021 22:41

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Κατατέθηκε στη Βουλή – Τι προβλέπει

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στη Βουλή κατατέθηκε η Αμυντική Συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία για την απόκτηση των 3 συν 1 φρεγατών Belharra. 

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλης ενώ μετά το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ η συνεδρίαση αναμένεται να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας. 

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών

Η ανάλυση των συνεπειών ρύθμισης της Συμφωνίας

H Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Η ειδική έκθεση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών

Τα νέα δεδομένα στη Μεσόγειο και το μήνυμα σε Τουρκία 

Νέα δεδομένα στην περιοχή και στην ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων μετά τη διμερή αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας που φέρνει πιο κοντά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα η αμυντική συμφωνία εκπέμπει ένα μήνυμα αποτροπής στην Τουρκία καθώς περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης.

Η ελληνική επιδίωξη είναι να υπάρχει τακτική γαλλική παρουσία στον ελληνικό εθνικό χώρο. Στρατιωτικές πηγές με γνώση των συζητήσεων που επικαλείται η δημοσιογράφος του Open, Γεωργία Γαραντζιώτη, ανέφεραν πως το επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανόν να δούμε γαλλικά μαχητικά να μετασταθμεύουν στην αεροπορική βάση στην Τανάγρα αλλά και ναυτική παρουσία στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα να δούμε γαλλικό πολεμικό πλοίο στη ναυτική βάση της Σούδας.

Αυτά είναι τα θέματα που θα τεθούν στο επίπεδο της εξειδίκευσης της συμφωνίας μετά τις υπογραφές που έπεσαν σήμερα στο Παρίσι. 

Ανοιχτή γραμμή με Γαλλία

Για όλα τα θέματα το ΓΕΕΘΑ αλλά και το γαλλικό επιτελείο είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και σύμφωνα με το Open ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος ετοιμάζεται να ξεκινήσει διμερείς επαφές με το Γάλλο ομόλογό του όπως είχαν συμφωνήσει άλλωστε και στη σύνοδο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα στην Αθήνα. 

Τι λένε διπλωματικές πηγές για τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής 

Η συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, η οποία υπογράφηκε νωρίτερα σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σηματοδοτεί τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης. 

«Αναμφισβήτητα το σημαντικότερο σημείο αποτελεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση στρατιωτικών μέσων (ένοπλης βίας), σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα», τονίζουν διπλωματικές πηγές της Ελλάδας. 

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: 2.636 κρούσματα, 32 θάνατοι, 329 διασωληνωμένοι

Πυρόπληκτοι - Αποζημιώσεις: Εξετάζουν κομπίνα με 500 ύποπτες αιτήσεις για 6 καμένα κτίρια

ΕΠΑΛ Ευόσμου: Τι τράβηξες π****** - Συγκλονίζει η δημοσιογράφος που δέχθηκε επίθεση

Ελπίδες από χάπι σε πειραματικό στάδιο: Μειώνει δραστικά νοσηλείες και θανάτους από κορονοϊό

«Vor V Zakone»: Χειροπέδες σε διαβόητους μαφιόζους – Κλοπές, διαρρήξεις και ξέπλυμα χρήματος – Είχαν μέχρι και… Luis Vuitton

αμυντική συμφωνίαΓαλλίαΒουλή