Πολιτική|07.10.2021 16:34

Live streaming: Η δευτερολογία Τσίπρα στη Βουλή

Newsroom

Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής για τη δευτερολογία του στη συζήτηση για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, ο Αλέξης Τσίπρας 

Τα βασικά σημεία της δευτερολογίας Τσίπρα

- Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και στη δευτερολογία του έβγαλε το μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα του. Έκανε διχαστική ομιλία για να αποφύγει να απαντήσει στα ερωτήματα για τη Συμφωνία που τέθηκαν από όλες τις πλευρές. Γιατί δεν επέλεξε την αμυντική συμφωνία την άνοιξη του 2020; Γιατί τότε ήταν ακριβή η αγορά των φρεγατών, ενώ σήμερα η συμφωνία των 5 δισ. , επιπρόσθετα των 2,3 δισ. για τα ραφάλ, όλα αυτά τα αντέχουμε;
- Αντιλαμβάνομαι τα εσωκομματικά προβλήματα που έχει ο κ. Μητσοτάκης και την ανάγκη να πατήσει σε δύο βάρκες. Στη βάρκα της κεντροδεξιάς και την άλλη στην ακροδεξιά.
- Εμείς δεν είχαμε ούτε ΜΝπελχάρα ούτε Ραφάλ όταν τουρκικά ερευνητικά πλοία μαζί με πολεμικά βγήκαν στην ΑΟΖ. Αλλά δεν είπαμε ότι έχει άνεμο που παρασέρνει στην ΑΟΖ μας. Ούτε ότι δεν μπορούν να κάνουν έρευνες επειδή έχει φασαρία. Δεν είχαμε ούτε Ραφάλ ούτε Μπελχάρα, αλλά υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τα πολεμικά μας πλοία.
- Πώς θα συμβιβάσετε τα δύο δόγματα της ΝΔ ότι δεν συζητάμε με πειρατές ή ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
- Δεν απαντήσατε στο βασικό που σας ρώτησα: Αν είχαμε τη Συμφωνία αυτή όταν το 2020 το Όρουτς Ρέις έφτασε 6,5 μίλια από το Καστελόριζο ή αν αύριο παραβιαστεί η ΑΟΖ που υπογράψατε με την Αίγυπτο θα είναι εκεί το γαλλικό πολεμικό ναυτικό; Δεν τολμήσατε να το πείτε. Γιατί το δόγμα Γεραπετρίτη είναι το δόγμα σας, τα 6 ναυτικά μίλια.
- Η χώρα δεν έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα για 10 δισ. εξοπλιστικά.
- Ξεχνάτε ότι κάποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα πριν το 2015, ότι μέρος της χρεοκοπίας ήταν και οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες και η κούρσα εξοπλισμών.
- Έρχεστε και σαν να μην υπάρχει αύριο, προτρέχετε των εισηγήσεων των ενόπλων δυνάμεων και ανακοινώνετε αγορές εξοπλλιστικών.
- Αντίστοιχες προσφορές για το κέντρο στην Καλαμάτα είχαν έρθει και επί των ημερών μας. Αλλά είχα απορρίψει υπέρμετρη σπατάλη.
- Αμέσως μετά από ένα ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, εξαγγείλατε συμφωνία για την Καλαμάτα που τώρα έχει φτάσει 1,8 δισ. ευρώ, ενώ αγνοήσατε τις συζητήσεις που είχαμε κάνει ως κυβέρνηση. Δίίνετε σύμφωνα με τα έγγραφα του ΓΛΚ, του κ. Σκυλακάκη από σχεδόν 600 εκατ. το χρόνο στα τρία πρώτα χρόνια.
- Πριν από 3 χρόνια μετρούσαμε και το τελευταίο ευρώ, και τώρα ξαφνικά είστε πολύ large.
- Είπατε με αλαζονεία ότι  για το Σαχέλ ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Θα βγείτε κ. Μητσοτάκη με δήλωση ότι δεν θα συμμετάσχουν Έλληνες στρατιώτες σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση στο Σαχέλ; Γιατί οι υπουργοί σας σε ερώτηση που κάναμε στον Υπουργό Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας το Μάρτιο του 2021 άλλα είπαν.
- Πριν δύο μέρες αναγκαστήκατε να διαγράψετε έναν βουλευτή σας, μόνο από την ΚΟ. Τον κ. Μπογδάνο τον διαγράψατε από ανάγκη και λίγες ώρες μετά ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι είναι μέλος του κόμματος και μπορεί να επιστρέψει. Τον διαγράψατε γιατί πήγε σε μία γιορτή μίσους δίπλα σε χρυσαυγίτες σε εμφυλιοπολεμικές φιέστες; Κ. Μητσοτάκη, στην ίδια εκδήλωση που ήταν ο κ. Μπογδάνος, εκπροσωπηθήκατε επισήμως από την κα Αντωνίου, την επικεφαλής του γραφείου σας στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι αδιάφορο ότι μας κυβερνά ένας Πρωθυπουργός που έχει μόνιμο μέλημα πως θα ικανοποιεί το ακροδεξιό κοινό και θα αλιεύει ακροδεξιές ψήφους.
- Είστε εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις της πολιτικής σας, της ανάγκης σας να πατάτε σε δύο βάρκες.
- Εγώ δεν θα πω ψέματα, όπως εσείς που λέγατε προεκλογικά ότι δήθεν θα ασκήσετε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και τώρα ζητάτε την ενταξιακή πορεία της από τους εταίρους μας. Και σήμερα δεν τολμάτε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας γιατί φοβάστε τον Μπογδάνο και τον Σαμαρά και άλλους βουλευτές σας.
-  Αυτή η Συμφωνία δεν εξασφαλίζει ενίσχυση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μας εμπλέκει σε συγκρούσεις μακριά από τα σύνορά μας, δεν εξασφαλίζει ούτε ένα ευρώ για την αμυντική μας βιομηχανία και θα την καταψηφίσουμε.
- Θα αλλάξουμε τη Συμφωνία σε ότι αφορά στο άρθρο για την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών έξω από τη χώρα μας.

Πρωτολογία Τσίπρα: Εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις στη συμφωνία με τη Γαλλία

Στην πρωτολογία του, ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε την αλλαγή στάσης εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης στο θέμα της αγοράς φρεγατών

«Δεν συναινούμε σε μία λάθος στρατηγική για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, σε μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, σε μία Συμφωνία με δύο εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις». Με τις φράσεις αυτές ο Αλέξης Τσίπρας επισημοποίησε την καταψήφιση  από την αξιωματική αντιπολίτευση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας την οποία νωρίτερα στη Βουλή χαρακτήρισε “κακή” τονίζοντας ότι δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. «Δεν είναι μία συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων, δεν είναι ιστορική, είναι ανισοβαρής» ανέφερε με νόημα. Αίσθηση προκάλεσαν και τα ερωτήματα που έθεσε προς τον πρωθυπουργό: «Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά δεκαετιών προτού τελειώσει η θητεία σας; Πού θα φθάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;».

Συγχρόνως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι η στάση του κόμματός του είναι “στάση ευθύνης και πατριωτική για τα εθνικά συμφέροντα” για να συμπληρώσει πως αυτό το “λάθος” θα το διορθώσει αύριο μία προοδευτική κυβέρνηση δίνοντας τη σωστή κατεύθυνση και σεβόμενη τους κόπους και τις θυσίες του λαού μας.

Εμπόριο κίβδηλου πατριωτισμού από Μητσοτάκη

Στην αρχή της παρέμβασής του ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε την κριτική στον πρωθυπουργό που κατήγγειλε τον ΣΥΡIZA για μικροκομματική σκοπιμότητας σχολιάζοντας: “Ποιος μιλάει” Αυτός που έκανε εμπόριο πατριωτισμού στη Συμφωνία των Πρεσπών με τους γέιτονές μας; Αυτός που επί δύο χρόνια αρνείται να φέρει τα τρία Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή υπό το φόβο του Μπογδάνου;” για να κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη για εμπόριο κίβδηλου πατριωτισμού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μετατόπιση του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας καθώς με τη Συμφωνία “αποστασιοποιείται από τη λογική της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή” ενώ συγχρόνως διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα και εκτίθεται η Ελλάδα σε κινδύνους”.

Σχολιάζοντας μάλιστα το υπέρογκο κόστος για τις αμυντικές δαπάνες ανέφερε πως “πάτε και ψωνίζετε φρεγάτες σαν να ψωνίζετε γραβάτες σε πολυκατάστημα”.  Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός για την άμυνα αυξήθηκε 41% την ίδια ώρα που ο προϋπολογισμός για την υγεία -εν μέσω πανδημίας- μειώθηκε κατά 12%.

Η αλλαγή στάσης από τον Πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε την αλλαγή στάσης εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης στο θέμα της αγοράς φρεγατών λέγοντας ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020 ο πρωθυπουργός έλεγε ότι η αγορά τους είναι ιδιαίτερα ακριβή 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και γι’ αυτό το λόγο η χώρα στράφηκε στην αγορά των Rafale. Επέμεινε στους δημοσιονομικούς κινδύνους τονίζοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση στη Συμφωνία για τη συμμετοχή της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι οδηγείται σε κλείσιμο. Κατήγγειλε σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ελέγξει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που φεύγει από το Ταμείο.

Ως προς την ουσία της Συμφωνίας ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι το άρθρο 2 δεν καλύπτει τις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ , “επομένως εάν έχουμε παραβίαση της ΑΟΖ η Γαλλία δεν είναι υποχρεωμένη να συμβάλει”. Επικαλέστηκε και σχετική απάντηση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών με βάση την οποία το Παρίσι εντάσσει στην Επικράτεια της χώρας μόνο το έδαφος και τα χωρικά ύδατα και δεν περιλαμβάνει τις ΑΟΖ.

Ως προς την αποστολή ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ της ΑΦρικής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η ίδια η Γαλλία αποφάσισε την σταδιακή συρρίκνωση των μάχιμων δυνάμεών της στην περιοχή όπου τα τελευταία 6 χρόνια σκοτώθηκαν 53 Γάλλοι στρατιώτες “και τώρα ψάχνει να βρει πρόθυμες χώρες”. Διερωτήθηκε: Αν ο μη γένοιτο στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών θα βάλετε όριο για να αποχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις.

Όλες οι ειδήσεις

Βουλή: Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα για φρεγάτες και γραβάτες

Συγκλονίζει ο ψυχίατρος της Ιωάννας στη δίκη: Πρώτη φορά συνάντησα άνθρωπο χωρίς πρόσωπο

Καιρός - Κακοκαιρία Αθηνά: «Ψυχρή λίμνη» θα προκαλέσει τοπικά ισχυρά φαινόμενα την Πέμπτη

Πέτρος Φιλιππίδης: Την παραπομπή του σε δίκη ζητεί ο εισαγγελέας

Αυτοψία στα επικίνδυνα ρέματα της Αττικής: Βίλες μέσα σε κοίτες, μάντρες σπιτιών σε όχθες

«Καμπανάκι» ειδικών για νέα μέτρα: Λάθος το μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία

ΒουλήΑλέξης Τσίπρας