Πολιτική|12.10.2021 09:02

Να σπάσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μέσω της εξεταστικής θέλει η Κουμουνδουρου

Βούλα Κεχαγιά

Η κλιμάκωση της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την κυβέρνηση με αιτιάσεις για πολιτική χειραγώγηση της κοινής γνώμης και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος ήρθε τη Δευτέρα, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αιτείται τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. 

Τα επίμαχα σημεία της πρότασης αφορούν τις περίφημες λίστες Πέτσα 1 και Πέτσα 2 τη χρηματοδότηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll- ο ιδιοκτήτης της οποίας εμφανίζεται να έλαβε μέσω άλλης δικής του εταιρείας 270.000 ευρώ από το δημόσιο-καθώς και την εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας αλλά και την χρηματοδότηση της EnterpriseGreece για διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης. 

Αφορμή ωστόσο στάθηκε η παραίτηση Κουρτς από την αυστριακή καγκελαρία λόγω ελέγχου του από την δικαιοσύνη για χρηματοδότηση ΜΜΕ και εταιριών δημοσκοπήσεων στη χώρα του, που τού φιλοτεχνούσαν με εγκωμιαστικά δημοσιεύματα και ευρήματα το πολιτικό προφίλ. 

Η Αυστρία έδωσε αφορμή

Τις προηγούμενες ημέρες ο παραλληλισμός Κουρτς και Μητσοτάκη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν εμφανής. Όπως επίσης και η επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook ότι ενώ στην Αυστρία οι θεσμοί λειτούργησαν στην Ελλάδα επικρατεί εκκωφαντική σιωπή. 

Τη Δευτέρα με νέα ανάρτησή του, αυτή τη φορά στο twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ουσιαστικά προκάλεσε την Νέα Δημοκρατία που έχει την πλειοψηφία να υπερψηφίσει την πρόταση του κόμματός του για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. “Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;” διερωτήθηκε. 

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συζητηθεί πάντως στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση απαιτούνται 120 θετικές ψήφοι για να περάσει το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασχέτως τού αν οι απορριπτικές ψήφοι είναι περισσότερες. Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πάντως πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και να έχει τύχη στη Βουλή. Το ΚΙΝΑΛ γνωστοποίησε και επισήμως ότι επιθυμεί “τα πάντα στο φως”, ενώ κατά τις πληροφορίες στο “Ναι” προσανατολίζεται και το ΚΚΕ. Ομοίως και η Ελληνική Λύση, όπως επίσης και το ΜέΡΑ25. 

Η απόφαση για κατάθεση πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την προσπάθεια χειραγώγησης ΜΜΕ και εταιριών δημοσκοπήσεων κι εκ των πραγμάτων της κοινής γνώμης λήφθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έλεγαν ότι πρόκειται για θέμα “Δημοκρατίας” και άφηναν να εννοηθεί ότι ούτως ή άλλως θα γινόταν προσπάθεια ώστε να κληθεί για έλεγχο στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής η εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll, αίτημα που είχε απορριφθεί από την πλειοψηφία της επιτροπής το καλοκαίρι. Σημειωτέον πως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας εμφανίζεται να έχει λάβει για λογαριασμό άλλης δικής του εταιρείας από το δημόσιο το ποσό των 270.000 ευρώ συνολικά. 

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται ότι “ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε την ευκαιρία ώστε, επικαλούμενος επιχειρήματα “έκτακτης ανάγκης” να προωθήσει αφειδώς πρωτοφανούς ύψους χρηματοδότηση προς τα ΜΜΕ- περί τα 42 εκατομμύρια ευρώ- και μάλιστα με fast track πλήρως αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς αντικειμενικά, μη πολιτικά κριτήρια. 

Στην Κουμουνδουρου δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που έχει οδηγήσει σε απομόνωση την κυβέρνηση. Σε ότι αφορά την διεύρυνση δηλώνουν ότι δεν έχουν  καμία αντίρρηση να διευρυνθεί η έρευνα για χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων με κρατικό χρήμα, όσο μακριά στο χρόνο θέλουν: «Να ψηφίσει η Βουλή τη πρότασή μας και να συσταθεί η εξεταστική επιτροπή και προκαταβολικά δηλώνουμε ότι δεν θέτουμε κανένα όριο στο χρονικό εύρος της διερεύνησης. Ακριβώς γιατί εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε».

Όλες οι ειδήσεις

Κίνηση στους δρόμους: Γιατί μετατράπηκε η Αθήνα σε απέραντο πάρκινγκ – Στο τραπέζι τέλος εισόδου στο Δακτύλιο

Ανάλυση Ιγνατίου: Οι κρίσιμες για την αμυντική συμφωνία εγγυήσεις των ΗΠΑ

Απόλυση εργαζόμενης γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ: «Έστησαν κλοπή» - Δικαιώθηκε στα δικαστήρια

λίστα ΠέτσαΣεμπάστιαν ΚουρτςΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑ