Πολιτική|15.10.2021 07:27

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πέντε(;) μνηστήρες ψάχνουν τη δική τους Ιθάκη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Η απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής δημιούργησε νέα δεδομένα. Τέτοια, που δύο ακόμα στελέχη, οι κκ. Κεγκέρογλου και Γερουλάνος προτίθενται να μπουν στη μάχη, εάν και εφόσον τους… επιτραπεί.

Τι σημαίνει αυτό; Πως για να γίνουν πέντε οι υποψήφιοι δελφίνοι θα πρέπει το αρμόδιο όργανο του Κινήματος Αλλαγής και κατ’ επέκταση οι συνυποψήφιοί τους να δεχθούν η διαδικασία κατάθεσης των σχετικών υπογραφών (είτε από μέλη της ΚΕ είτε από τη βάση των Μελών) να πάρει παράταση. Τουλάχιστον μιας εβδομάδας, όπως ζήτησε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και προφανώς επιθυμεί και ο Παυλος Γερουλάνος.

Με άλλα λόγια το μπαλάκι, πλέον, βρίσκεται στους κ.κ. Ανδρουλάκη, Λοβέρδο και Καστανίδη, οι οποίοι γνωρίζουν ότι η τράπουλα αρχίζει να μοιράζεται διαφορετικά. Το γεγονός ότι η πλευρά της Φώφης Γεννηματά δεν έχει αυτοτελή εκπροσώπηση, δηλαδή ξεκάθαρο χρίσμα προς κάποιον, δημιουργεί εσωκομματικές ανακατατάξεις, όπως τονίζουν πηγές του ΚΙΝΑΛ στο ethnos.gr. Σε αυτή, άλλωστε, τη δεξαμενή ψηφοφόρων «στοχεύουν» τόσο ο Β. Κεγκέρογλου όσο και ο Π. Γερουλάνος.

Σε κάθε περίπτωση, οι γνωρίζοντες των εσωκομματικών εκτιμούν ότι το σήριαλ στο Κίνημα Αλλαγής θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια. Είτε αποφασιστεί η διαδικασία να «κλείσει» σήμερα είτε δοθεί μια μίνι παράταση. Άλλωστε, το μόνο σίγουρο είναι πως οι εκλογές θα γίνουν στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί εδώ και καιρό, δηλαδή στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Το δίλημμα του μεταβατικού Προέδρου

Μέχρι τότε τυπικά η Φώφη Γεννηματά διατηρεί τη θέση του Προέδρου του κόμματος, αν και στο τραπέζι έχει πέσει η λύση ενός μεταβατικού Προέδρου. Να θυμίσουμε ότι μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές ειδικά στη Βουλή θα υπάρχει αρκετό νομοθετικό έργο, όπως για παράδειγμα η ψήφιση του Προϋπολογισμού. Από την πλευρά της, πάντως, η κυρία Γεννηματά ουσιαστικά έχει δείξει ότι μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας θα παραμείνει κανονικά στη θέση της. «Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάτι που βέβαια βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με την πορεία της υγείας.

Ο ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου

Σε αυτή τη (δύσκολη) συγκυρία για το κόμμα, πολλοί επαναφέρουν το όνομα του Γ. Παπανδρέου. Όπως τονίζουν έχει την εμπειρία ώστε να διαχειριστεί πρόσωπα και καταστάσεις, εντούτοις παραμένει άγνωστο αν προτίθεται να λειτουργήσει ως… εγγυητής, τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Βέβαια, στην εξίσωση θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει ότι δεν θεωρείται βέβαιο ότι όλοι οι «μνηστήρες» της προεδρίας θα δεχτούν την επαναφορά του Γ. Παπανδρέου, έστω και από την πίσω πόρτα...

Όλες οι ειδήσεις

Κακοκαιρία Μπάλλος: Στο τραπέζι νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο Κηφισού

Κακοκαιρία Μπάλλος - Στυλιανίδης: Κλειστά σχολεία σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική - «Έχουμε δύσκολο διήμερο»

Διπλωματικές πηγές για επιστολή Μπλίνκεν: Τι προσφέρει στη χώρα μας

Κακοκαιρία Μπάλλος: Η στιγμή που οι επιβάτες λεωφορείου βγαίνουν από λεωφορείο που εγκλωβίστηκε στα νερά

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Και επισήμως υποψήφιος για την προεδρία ο Παύλος Γερουλάνος

Παύλος ΓερουλάνοςΚίνημα ΑλλαγήςΓιώργος ΠαπανδρέουΒασίλης Κεγκέρογλου