Ηλιόπουλος στο ethnos.gr: Η αλαζονεία δεν επιτρέπει στον Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις και να αναλάβει ευθύνες
Βούλα ΚεχαγιάΤην άποψη ότι ο Πρωθυπουργός οφείλει να δώσει απαντήσεις και να προβεί σε αυτοκριτική για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα και τη διαχείριση της από την κυβέρνηση, εκφράζει ο Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη του στο ethnos.gr.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, παράλληλα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι από τότε που η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση για σύσταση εξεταστικής για την διερεύνηση πιθανής χειραγώγησης Μέσων Ενημέρωσης και εκτιμά ότι οι κινήσεις της πλειοψηφίας προδίδουν πανικό και βούληση για ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος εξηγεί τις επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία ενώ τονίζει ότι θα ήταν απρέπεια να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ.
Η συνέντευξη του Νάσου Ηλιόπουλου στο ethnos.gr
Κύριε Ηλιόπουλε πιστεύετε ότι κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την πανδημία που κατέθεσε ο πρόεδρός σας θα πάρετε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι η κατάσταση ξέφυγε για μία ακόμη φορά;
Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει απαντήσεις. Σε όλες τις κρίσεις, όπως η πανδημία ενάμιση χρόνο τώρα, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες ή ακόμα και το κύμα ακρίβειας που ζούμε, ο πρωθυπουργός έχει αποφύγει να προβεί στην παραμικρή αυτοκριτική. Για ό,τι αρνητικό συμβαίνει πάντα φταίνε όλοι οι άλλοι. Παρακολουθώντας το παρελθόν του κ. Μητσοτάκη, λοιπόν, θα ήταν έκπληξη αν έστω και τώρα αναλάμβανε τις ευθύνες του. Η αλαζονεία που τον χαρακτηρίζει πολύ φοβάμαι ότι ούτε αυτή τη φορά θα του επιτρέψει να απαντήσει σε μια σειρά από δύσκολα ερωτήματα.
Γιατί έχουμε 30 νεκρούς την ημέρα και η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ; Σε ποια κατάσταση θα βρει τα νοσοκομεία ο χειμώνας που έρχεται, ειδικά όταν στον προϋπολογισμό για το 22 οι δαπάνες για την υγεία μειώνονται κατά 900 εκ; Ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο προκειμένου να ενισχυθεί ο εμβολιασμός, ειδικά την στιγμή που στην κατηγορία άνω των 80 έχουμε 26% ανεμβολίαστους; Σε αυτά τα ερωτήματα όλοι περιμένουμε απαντήσεις συγκεκριμένες και όχι ευχολόγια ή μετάθεση ευθυνών. Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν πίστεψε στο δημόσιο σύστημα υγείας, ακόμα και σήμερα το σχέδιο της είναι το κλείσιμο νοσοκομείων και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.
Τις προηγούμενες ημέρες ζήσαμε όλοι την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντεπεξέλθει σε μία ασυνήθιστη, αλλά προαναγγελθείσα κακοκαιρία. Φταίει μόνο το επιτελικό κράτος ή είναι διαχρονικές οι ευθύνες;
Αν δούμε σφαιρικά το θέμα σίγουρα στην Ελλάδα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός δεν είναι από τα πλεονεκτήματα μας. Έχουν γίνει εγκλήματα που σήμερα αναδεικνύονται με τα φαινόμενα τις κλιματικής κρίσης. Η περίπτωση που ζήσαμε προχθές όμως, σύμφωνα και πάλι με τους ειδικούς, δεν ήταν ένα ακραίο φαινόμενο. Ούτε από την σκοπιά της έντασης, ούτε από τη σκοπιά του αιφνιδιασμού, καθώς αναμενόταν. Και γι’ αυτό το μπάχαλο που επικράτησε ήταν αδικαιολόγητο. Είναι η πρώτη φορά που με τέτοια ένταση το κράτος καταρρέει μπροστά σε χιόνια, βροχές, πυρκαγιές. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση όταν μιλάει για ασφάλεια εννοεί πάντα μόνο καταστολή υποτιμώντας έτσι κρίσιμες λειτουργίες για τους πολίτες.
Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λέτε ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να υπερασπιστεί την ασφάλεια της κοινωνίας;
Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας αρνείται να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης χαρίζει την ΔΕΗ, με 9% ύφεση αρνείται να λάβει μέτρα για την ρύθμιση και διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε από την πανδημία και τέλος μπροστά στο συνολικό κύμα ακρίβειας αρνείται να αυξήσει πραγματικά τον βασικό μισθό. Το σύνολο αυτών των επιλογών δείχνει μια πολιτική που ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την ασφάλεια της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή βέβαια που ο κ. Μητσοτάκης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λίγων.
Με το θέμα της εξεταστικής που ζητάτε για την διερεύνηση πιθανής χειραγώγησης Μέσων Ενημέρωσης και συγκεκριμένων δημοσκοπικών εταιρειών τί θα γίνει;
Ο τρόπος που μέσα από τις «λίστες Πέτσα» ενισχύθηκαν τα ΜΜΕ αποτελεί κάτι θεσμικά και δημοκρατικά απαράδεκτο. Δημόσιο χρήμα χορηγήθηκε με βασικό κριτήριο τις κυβερνητικές συμπάθειες. Δεν έλειψαν μάλιστα περιπτώσεις στις οποίες Μέσα Ενημέρωσης που συστηματικά μεταδίδουν υλικό ενάντια στα εμβόλια και στην χρήση μάσκας ενισχύθηκαν από μία καμπάνια που υποτίθεται ότι είχε ως στόχο την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Είναι φανερό ότι η ΝΔ ήθελε να στηρίξει ένα δίκτυο από ακροδεξιά στοιχεία με τα οποία συμπορεύθηκε την περίοδο της συμφωνίας των Πρεσπών. Αναμένουμε λοιπόν τις επόμενες ημέρες τη Διάσκεψη των Προέδρων. Νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η εξεταστική των συντομότερο δυνατό. Όπως έχετε δει τόσο η λίστα Πέτσα όσο και οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με συγκεκριμένη δημοσκοπική εταιρεία, την OpinionPoll, έχει κάνει το γύρο της Ευρώπης. Διεθνή ΜΜΕ έχουν ανακαλύψει ότι στην Ελλάδα κυβερνά ένας μικρός Κουρτς.
Η κυβέρνηση για το θέμα έχει κάνει μία διαρροή για διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα, ο εκπρόσωπός της επαναφέρει τα βοσκοτόπια αλλά δεν έχουμε καταλάβει ποια θα είναι η εξέλιξη...
Όποια κι αν είναι η εξέλιξη δεν υπάρχει τίποτα που να μας ανησυχεί. Αντίθετα, ανήσυχος φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης που όταν καταθέσαμε την πρόταση για την συγκεκριμένη εξεταστική θυμήθηκε να διερευνήσει την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια ωμή προσπάθεια αντιπερισπασμού που στόχο έχει τον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Εσείς δέχεστε την διεύρυνση της χρονικής περιόδου; Και θα ψηφίσετε την πρότασή σας ή κάποια νεότερη της Νέας Δημοκρατίας;
Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός στη διερεύνηση όποιας περιόδου θέλει η κυβέρνηση. Το Σύνταγμα όμως είναι καθαρό. Αναφέρεται στην δυνατότητα η αντιπολίτευση να εξετάσει τα κυβερνητικά πεπραγμένα. Άρα αφού συγκροτηθεί η επιτροπή στην βάση της δικής μας πρότασης δεχόμαστε να εξετάσει και ό,τι άλλο σκαρφιστεί η ΝΔ.
Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Τους καταναλωτές/πολίτες ποιος θα τους προστατεύσει από τις αλόγιστες ανατιμήσεις;
Με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η απάντηση είναι: σίγουρα όχι η κυβέρνηση. Το επόμενο διάστημα το αυξημένο κόστος μόνο στους λογαριασμούς του ρεύματος αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δις. Ήδη οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται φουσκωμένοι. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Η κατάσταση προμηνύεται ζοφερή και ο πρωθυπουργός δείχνει να μην έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Αν δεν υποστηριχθούν γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα υπάρξει ένα ντόμινο αρνητικών συνεπειών σε λουκέτα, αύξηση της ανεργίας, μείωση της κατανάλωσης και περαιτέρω αύξησης του ιδιωτικού χρέους. Η κατάσταση θα θυμίζει μνημονιακές εποχές χωρίς μνημόνια. Ακριβώς για αυτό προτείνουμε γενναία αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, μείωση των ειδικών φόρων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και ρύθμιση / διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία.
Γιατί διατυπώνετε επιφυλάξεις και για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία;
Θα πρέπει να δούμε συνολικά τι δίνουμε και τι παίρνουμε. Τον διάλογο στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ τον είχε εγκαινιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ήταν ένας διάλογος ακριβώς που έβαζε του δύο εταίρους στο ίδιο τραπέζι ισότιμα. Η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση από την πλευρά της Ελλάδας προσφέρονται απτές παροχές, όπως ελληνικό έδαφος για βάσεις, στην πραγματικότητα αορίστου χρόνου. Από την αμερικανική πλευρά έχουμε όμως μόνο ευχολόγια. Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που τα πάντα αλλάζουν γύρω μας και που η τουρκική προκλητική συμπεριφορά δεν υποχωρεί ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να μην αρκείται μόνο σε διαβεβαιώσεις, χωρίς κάποιο χειροπιαστό αντίκρισμα. Φερόμαστε για άλλη μια φορά ως οι επαίτες της διεθνούς κοινότητας, χωρίς αυτοπεποίθηση και χωρίς να μπορούμε να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει που έδωσε γη και ύδωρ για ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Είναι να μην έχεις επιφυλάξεις γι’ αυτή την εικόνα;
Παρακολουθείτε από απόσταση τις εσωτερικές διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ. Εκτιμάτε ότι η εκλογή νέου αρχηγού θα επηρεάσει ενδεχομένως τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις;
Η ηγεσία ενός κόμματος πάντοτε επηρεάζει την κατεύθυνση που θα πάρει το κόμμα, από λίγο έως πολύ. Ωστόσο αυτή τη στιγμή το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Έτσι θα ήταν απρέπεια από μέρους μου να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως παρέμβαση στο εσωτερικό του.
Μποναμάς ως 900 ευρώ σε νοικοκυριά - Ποιοι οι δικαιούχοι για μέρισμα
Λοβέρδος σε Παπανδρέου: Υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες αν θέλει να είναι υποψήφιος
Εμβόλιο mRNA για καρκίνο σε 2 με 3 χρόνια - Αισιόδοξοι οι επιστήμονες της BioNTech
Κακοκαιρία: Ιανός, Αθηνά, Μπάλλος - Καταιγίδες που ρήμαξαν, παλιά ιστορία στον τόπο μας η καταστροφή
- Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
- Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
- Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
- Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»