Βουλή: Κανένα πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου – Απάντηση Τασούλα στον καθηγητή του ΕΜΠ
Αλέξανδρος Διαμάντης«Δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας ή συναγερμού για τη στατικότητα του κτιρίου και του γκαράζ της Βουλής. Το κτίριο είναι ασφαλές. Ούτε συναγερμός υπάρχει ούτε κίνδυνος».
Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά τη νέα καταγγελία του καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχουν 10 ρηγματώσεις στο εσωτερικό του κτιρίου της Βουλής, άλλη μία στην κύρια είσοδο πάνω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, λόγω της κατασκευής του υπόγειου γκαράζ. Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα τα εν λόγω δημοσιεύματα, που φιλοξενούν δηλώσεις του κ. Καρύδη δεν είναι ψευδή, αλλά ο ίδιος «χρησιμοποιεί στις διατυπώσεις του αρκετά συχνά το "μπορεί" και το "ίσως"». Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Τασούλας η σχετική μελέτη έγινε πριν από 15 χρόνια.
Παρ’ όλα αυτά, όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Βουλής τον Ιούλιο του 2019 μετά από μια σεισμική δόνηση η τεχνική υπηρεσία της Βουλής προχώρησε σε μια νέα εκτίμηση. «Εκτίμησε ότι τα κτίρια είναι λειτουργικά. Έκαναν έλεγχο», είπε παραδεχόμενος πάντως ότι έχουν εντοπιστεί χαρακιές και ρωγμές, οι οποίες παρακολουθούνται «Τα έχουν μετρήσει και παρακολουθούμε την εξέλιξη τους. Είναι επιφανειακές οι ρηγματωσεις», σημείωσε προσθέτοντας ότι η κατασκευή του γκαράζ δεν προκάλεσε προβλήματα αντίθετα ενίσχυσε τη στατικότητα, η οποία και παρακολουθείται σοβαρά και υπεύθυνα. «Κάθε έργο που έχει γίνει έχει ενισχύσει τη στατικοτητα. Και το γκαράζ και το γυάλινο σκέπαστρο έχουν βελτιώσει την κατάσταση, δεν είναι δημιουργοί νέων προβλημάτων», συμπλήρωσε ο κ. Τασούλας.
Τι υποστηρίζει ο κ. Καρύδης
Με σημερινές του παρεμβάσεις καθηγητήςαναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
- «Ο χώρος στάθμευσης έχει μεγάλου μήκους διαδρόμους και είναι αισθητές οι δονήσεις που δημιουργούνται. Τρέμει και αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει σε κτίρια παραδοσιακής τοιχοποιίας που έχουν υποστεί επεκτάσεις, τροποποιήσεις και προσθήκες από τσιμέντο».
- «Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι επικίνδυνο γιατί δεν έχω κάνει περαιτέρω εξέταση, αλλά σημαίνει παραπάνω προσοχή, είπε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι «χωρίς έγκαιρες και σωστές παρεμβάσεις κάθε στατικό πρόβλημα χειροτερεύει».
- Ο άργιλος που χρησιμοποιήθηκε ως υλικό σύνδεσης, διαβρώνεται και αρχίζει να γλιστράει λόγω της υγρασίας, χωρίς στεγανοποίηση και μετά από διαρροές, ιδιαίτερα μετά την κακοκαιρία «Μπάλλος»».
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης μίλησε και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στην τηλεόραση του OPEN για τις ρηγματώσεις που εντοπίστηκαν στο κτίριο της Βουλής.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είχαμε αναλάβει πριν από 15χρόνια, έναν προσεισμικό έλεγχο, όπου πράγματι εντοπίσαμε ρηγματώσεις σε διάφορα σημεία. Μετά με την κατασκευή του υπογείου γκαράζ, δημιουργήθηκαν κάποιες ταλαντώσεις και πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει ένας έλεγχος όλου του κτιρίου, με το δεδομένο ότι είναι ένα παλαιό κτίριο, είναι μια τοιχοποιία στην έγιναν επεμβάσεις και προσθήκες με διάφορα υλικά. Η ύπαρξη του υπόγειου γκαράζ εκεί έχει γίνει με το μπάζωμα κατά τη φάση ολοκλήρωσης του έργου του γκαράζ. (…) Υπάρχει και μία ρωγμή στο έδαφος μπροστά στα σκαλιά της Βουλής. Δεν ξέρω εάν είναι εκτεταμένο ή αν υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να εξεταστεί η έκταση του προβλήματος».
Ο καθηγητής έκανε λόγο για ρηγματώσεις σε νοσοκομεία και σχολεία της Αττικής. «Κυρίως οτιδήποτε είχε παρουσιαστεί στη φάση της αυτοψίας και των εκθέσεων. Είχαν τεθεί υπ' όψιν τους, τώρα αν βρίσκονται σε κάποιο συρτάρι δεν το ξέρω... ρηγματώσεις σε παλαιά δημόσια κτίρια κυρίως... η κατάσταση δεν είναι τόσο ιδανική πρέπει να υπάρξει ένα νοικοκύρεμα και στα κτίρια δημοσίου συμφέροντος», είπε.
Ρόδος: Ομολόγησε η θεία την κακοποίηση 8χρονης για να εξαπατήσει την οικογένεια
ΑΔΜΗΕ: Θέλει σε ετοιμότητα όλες τις μονάδες παραγωγής ενόψει της αύξησης ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα
Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πώς θα χορηγηθεί
Μπαχτσελί: Ύπουλη και κρυφή η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας - Οι ΗΠΑ πολιορκούν την Τουρκία
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό