Πολιτική|20.10.2021 07:31

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ρυθμούς συνεδρίου το Πολιτικό Συμβούλιο – Στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Βούλα Κεχαγιά

Με αντικείμενο συζήτησης το χρόνο αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Προς τις αρχές του 2022 το συνέδριο

Σε γενικές γραμμές η κατεύθυνση που επικρατεί είναι το συνέδριο να γίνει στις αρχές του χρόνου κι ενδεχομένως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ώστε να έχει μεσολαβήσει τρίμηνη εξόρμηση και συζήτηση στις οργανώσεις του κόμματος επί των συνεδριακών κειμένων. Επίσης, αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι αποφάσεις για το μέτρο που θα ισχύσει στο συνέδριο, τον τρόπο εκλογής συνέδρων και τις ποσοστώσεις, θέματα που ήδη έχουν συζητηθεί στα αρμόδια όργανα και για τα οποία στην πρόσφατη συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι πρέπει να τηρηθούν όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Γενικώς, η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει πως ανεξάρτητα από τους όρους διεξαγωγής της ανώτατης κομματικής διαδικασίας ασχολείται πρωτίστως με τα θέματα που αγγίζουν την κοινωνία κι εν προκειμένω αφορούν πρωτίστως την εξέλιξη της πανδημίας (τα χθεσινά στοιχεία είναι ανησυχητικά) και μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος εξέφρασε δημοσίως την ανησυχία του για τη Βόρεια Ελλάδα όπου τα ποσοστά είναι μεγάλα αλλά και τα ζητήματα της ακρίβειας.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποφεύγει να εμπλακεί δημοσίως τουλάχιστον με οιονδήποτε τρόπο στις εσωτερικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ θεωρώντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τροφοδοτήσει μία συζήτηση ότι παρεμβαίνει στις διεργασίες άλλων πολιτικών κομμάτων. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι η Κουμουνδούρου δεν παρακολουθεί με ενδιαφέρον αλλά πάντα εξ αποστάσεως τα όσα τεκταίνονται γύρω από την διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού. «Θα ήταν άκομψο και άκαιρο να εκφράσω κάποια θέση και να πω κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως επιλογή προς τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο» ανέφερε στην συνέντευξη του στον Alpha ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγοντας να σχολιάσει τις εξελίξεις περί τη Χαριλάου Τρικούπη. Σημείωσε όμως με νόημα πως εκείνο που τον ενδιαφέρει και είναι πολύ κρίσιμο είναι το να υπάρξει η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης που θα βάλει τη χώρα στη σωστή πορεία. Επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε ότι ο στόχος για το κόμμα του είναι ο ίδιος, δηλαδή να υπάρξει αλλαγή σελίδας στη χώρα κάτι που μπορεί να γίνει εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το πρώτο κόμμα και πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σ’ εκείνη τη φάση όπως έχει πει θα πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να πάρουν θέση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ως προς το χρόνο των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χθες ότι δεν είναι στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη όμως σχολίασε ότι ένας πρωθυπουργός κάνει πρόωρες εκλογές για δύο λόγους: Είτε γιατί είναι βέβαιος ότι θα κερδίσει (επομένως ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει αυτή τη βεβαιότητα ) είτε γιατί βλέπει την κατάρρευση να έρχεται και θέλει να προλάβει. Σημείωσε με νόημα ότι όσο περνάει ο χρόνος απομακρυνόμαστε από το πρώτο ενδεχόμενο άρα βρισκόμαστε πιο κοντά στο δεύτερο ενδεχόμενο.

Όλες οι ειδήσεις

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οργισμένη αντίδραση στη διακήρυξη Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου

Rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα - Το ΦΕΚ με τα μέτρα

Μίκης Θεοδωράκης: Είχε κάνει 5 διαθήκες

Ασέβεια Τραμπ στον εκλιπόντα Πάουελ: «Έκανε πολλά λάθη, αλλά τέλος πάντων, ας αναπαυθεί εν ειρήνη»

Αλέξης ΤσίπραςεκλογέςΣΥΡΙΖΑσυνέδριο